• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. MILANOVIĆ

18.01.2020

19:27

KOŠAVA ODUVALA ZAGAĐENI VAZDUH, ALI TO NEĆE DUGO TRAJATI! EVO KADA NAM SE VRAĆA MAGLA i šta je istina, a šta zabluda o OTROVIMA KOJE UDIŠEMO! (VIDEO)

Društvo

KOŠAVA ODUVALA ZAGAĐENI VAZDUH, ALI TO NEĆE DUGO TRAJATI! EVO KADA NAM SE VRAĆA MAGLA i šta je istina, a šta zabluda o OTROVIMA KOJE UDIŠEMO! (VIDEO)

Podeli vest

Već od danas lakše ćemo disati jer će padavine i košava "oduvati" maglu i zagađenje. Samo se u Valjevu, Užicu i Kosjeriću i u narednim danima očekuju povišene koncentracije opasnih čestica

Već od danas u Srbiji ćemo lakše disati jer će padavine i košava "oduvati" maglu i zagađeni vazduh! Zagađenje je gotovo u celoj Srbiji juče bilo umanjeno, a samo se u Valjevu, Užicu i Kosjeriću i u narednim danima očekuju povišene koncentracije opasnih čestica.


Reporteri Informera posetili su juče mernu jedinicu "Zeleno brdo" na Zvezdari u Beogradu i na licu mesta uverili se da nema mesta panici jer vazduh koji udišemo nije opasan po zdravlje.
 

Nagomilavanje


U dužem periodu nije bilo vetra ni padavina, što je dovelo do nagomilavanja opasnih čestica
Milenko Jovanović

 


Stručnjaci zaposleni u Agenciji za zaštitu životne sredine objasnili su nam na koji način mere koncentraciju PM čestica i ostalih zagađivača. Vazduh koji se kontroliše "usisava" se sa visine od tri metra iznad tla i zatim se direktno ubacuje u specijalne aparate i mašine koje mere koncentraciju PM čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i prizemnog ozona.

Manje magle

Duvaće jak vetar, koji će poboljšati kvalitet vazduha i oteraće maglu
Đorđe Đurić, meteorolog

 

 

Redovna kontrola

Načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Milenko Jovanović otkriva da će u narednim danima doći do drastičnog poboljšanja kvaliteta vazduha u celoj državi.


- Najavljene su meteorološke promene koje će doneti vetar i ponegde sneg, pa se očekuje drastičan pad koncentracija polutanata, a samim tim i poboljšanje kvaliteta vazduha u celoj Srbiji - kaže on, i objašnjava da je zagađenje veliko zbog nepovoljnih meteoroloških uslova.


- Poslednjih devet dana u celoj Srbiji došlo je do povećanih koncentracija zagađujućih materija. To je zato što u dužem periodu u našoj zemlji nije bilo vetra ni padavina, što je dovelo do nagomilavanja opasnih čestica u vazduhu. U petak je, zahvaljujući vetru, u većem delu Srbije već došlo do blagog poboljšanja kvaliteta vazduha, odnosno smanjio se broj opasnih čestica. Jedino u kotlinama zapadne Srbije, a to su gradovi Valjevo, Užice i Kosjerić, i dalje nema vetra, pa se tamo i dalje zadržavaju koncentracije više od dozvoljenih prema graničnim vrednostima - kaže Jovanović.

Foto: Informer DN


Na naše pitanje da li su magla i zagađenje povezani, on odgovara:
- Magla i zagađenje vazduha uzrokovani su istim razlozima, a to su odsustvo vetra i padavina. Dakle, nemaju direktnu vezu jedno sa drugim, ali se javljaju iz istog razloga - napominje Jovanović.

Foto: Informer DN

TABELA:


Šta se sve meri:


* PM čestice
* ugljen-monoksid
* sumpor-dioksid
* azot-dioksid
* prizemni ozon

Čistiji vazduh

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da nas danas i u narednim danima očekuje snažan vetar.
- U većem delu Srbije duvaće jak vetar, koji će poboljšati kvalitet vazduha i rasteraće maglu. Jedino će se u Bačkoj, Podrinju, Timočkoj i Negotinskoj krajini, kao i u kotlinama zapadne Srbije i za vikend zadržati magla, jer tamo vetar neće duvati. Uz to, u toku noći počeće da pada kiša, a u nedelju će provejavati i sneg - napominje Đurić, i dodaje:

Foto: Informer DN


- Temperaturna inverzija jedan je od ključnih uzroka za vazduh koji smo udisali prethodnih dana. To znači da temperatura vazduha raste sa visinom, što inače nije slučaj. Upravo zbog toga prethodnih dana je na Kopaoniku bilo sunčano i toplo sa merenjima od 8 stepeni, dok je u istom danu u Somboru izmereno minus dva stepena. Zagađenja i magla nisu nova pojava, to se sve događalo i ranijih godina, samo što je tada košava duvala dosta češće i mogla da je da rastera maglu. Ipak, po svemu sudeći, od utorka nas ponovo očekuje magla - kaže Đurić.
 

Foto: Informer DN

Nije povećan broj preminulih od zagađenog vazduha

Ministarstvo zdravlja upozorava javnost na pojavu netačnih i krajnje zlonamernih informacija o tome da je u Beogradu povećan broj smrtnih slučajeva usled zagađenja vazduha! Ove godine zabeležen je manji ukupan broj smrtnih slučajeva u glavnom gradu u odnosu na isti period nekoliko prethodnih godina.

- U prilog tome govori činjenica da je u Beogradu u prvih 15 dana januara zabeleženo ukupno 657 smrtnih slučajeva. Poređenja radi, od 2016. godine se broj preminulih u januaru, u glavnom gradu kretao od 1.907 do 2.237, koliko je zabeleženo prethodne, 2019. godine. Dakle, ne samo da nije zabeležen veći broj preminulih građana u ovom periodu, već je taj broj ove godine manji nego u istom periodu prethodnih godina - napominju u resornom ministarstvu.

Vučić: Nema mesta panici, ali činimo sve da rešimo problem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je problem sa zagađenjem vazduha realan i da konačno mora da se reši, ali je primetio da postoji i kampanja! Prema njegovim rečima, Beograd je, primera radi, u sredu i četvrtak imao isti nivo čestica kao i Milano, koji je jedan od najrazvijenijih gradova.

- Postoji realan problem, ali postoji i kampanja, koja je ponekad i groteskna. Problem postoji više decenija i zaista sada nema mesta panici. A magle je uvek bilo - poručio je Vučić, i dodao:


- Država će rešiti ovaj problem u narednih šest, sedam godina, a na rešavanju problema zagađenja kontinuirano se radi. Najvažniji projekti su odsumporavanja i uvođenja zelene energije. EPS je u prethodnih pet godina uložio 475 miliona evra za različite filtere, odsumporavanje na blokovima termoelektrana, ali to nije dovoljno ni blizu. Dodatni problem je neuporedivo veći nivo drumskog saobraćaja, jer oko 20 odsto ukupnog zagađenja dolazi od drumskog saobraćaja. U Beogradu danas ima 650.000 automobila, gotovo dvostruko više nego pre 10 godina. Toliko smo uvećali standard. U centralnoj Srbiji ima dosta ljudi koji voze automobile sa euro 3 motorima, čiji bi dalji uvoz trebalo da bude zabranjen - naveo je predsednik.

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nebojsa

pre 4 godine

Ma to su sve halucinacije i budalastine dokonih i bolesnih i jos kada napisu i izjave da je Beograd najzagadjeniji na svetu. Dragi moji mi kao drzava jos nismo dosegli po BDP 1989 jer smo sistematski unistavani od idiota do 2012 godine. Fabrika zagadjivaca nema ni od korova. Pa u BG i NS nisu bile gradsk etoplane nego se grejako na cvrtso gorivo, radile su ciglane i silne fabrike i sada kao ZAGADJENO SVE. Aman ne dizite paniku, pa magle u Londonu su stalno o cemu pricate. Ne, i za ovo je kriv Vucic sigurno... Besramna kampanja zaista bez ikakvog osnova.

Draagoooljub

pre 4 godine

Нешто се ваља иза брега! Само шта? Магле и смога је било и пре 50 година у Београду и многом другим градовима не само у Србији, већ широм света! И тада су се домаћинства углабном грејала на угаљ и дрва. И нико од тога није умирао или боловао! Ту нешто смрди, а није смог! Припрама се терен за некакву шпекулацију! Можда нам забране производњу стује на угаљ, да би нам увалили Нуклеарне електране - тобоже "чистије" - "еколошке", или мноштво мини електрана?! Можда ветро-паркови? Углавном није нормално да се толико врте вести о загађеном ваздуху. Ето тамо у Аустралији једна такмичарка остала без даха - притом њена противница и мноштво гледалаца немају никаквих проблема!!

Zoran

pre 4 godine

Zar stvarno možemo da verujemo da će košava da reši problem zagađenja? Oduvaće prljavštinu sa gradskih ulica u pravcu njiva na kojima se proizvodi hrana. Pa ćemo to đubre imati u hrani. Proces ubijanja stanovništva se nastavlja nesmanjenom brzinom. Važno je samo da je eliti dobro i da ne rešavaju problem, nesposobni čekaju da se on sam reši. Čekaju nemoguće, samo neka ih niko ne dira. Pola Vojvodine ima prljavu vodu za piće. Koga je to više briga.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija