• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.01.2020

14:03

MUP BOGATIJI ZA TRI MOBILNE LABORATORIJE! Veliki napredak u prikupljaju i obradi dokaza krivičnih dela!

Društvo

MUP BOGATIJI ZA TRI MOBILNE LABORATORIJE! Veliki napredak u prikupljaju i obradi dokaza krivičnih dela!

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici prisustvovali su predaji vozila i opreme - donacije EU, Upravi kriminalističke policije MUP-a, koja će omogućiti pojačavanje kapaciteta u prikupljanju dokaza u uslovima hemijske, biološke, radiološke opasnosti, kao i u borbi protiv trgovine ljudima

 

Stefanović je pojasnio da je ta oprema deo projekta koju MUP sprovodi zajedno sa EU, koji je usmeren na jačanje kapaciteta za borbu protiv trgovine ljudima i čija je ukupna vrednost tri miliona evra.

Kako je naveo, 15 vozila koje će koristiti Uprava kriminalističke policije i tri vozila koja su mobilna laboratorija, vredni su milion evra, deo novca je utrošen na nabavku računarske opreme i nameštaja za jedinice policije koje će je koristiti, a drugi deo je iskorišćen za obuku koja je trajala tri godine za korišćenje mobilnih laboratorija.

- Prvi put u našoj istoriji moći ćemo da prikupljamo dokaze na licu mesta i u sredinama koje su zagađene, bilo u slučaju neke nesreće ili namerno izazvane situacije, kada imamo biološko, radiološko ili hemijsko zagađenje - kazao je Stefanović.

Foto: MUP Srbije

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je kazao da je naša zemlja dosta napredovala u borbi protiv trgovine ljudima.

Vozila koja su danas uručena Upravi kriminalističke policije su deo šireg projekta, naveo je Fabrici i dodao da pored toga postoji i nekoliko tvining projekta sa austrijskom i slovenačkom vladom koje pomažu Srbiji da podigne svoje kapacitete za suzbijanje trgovine ljudima.

- Kriminal se razvija, postaje sve više tehnološki, komplikovaniji i svi organi reda i nadležni moraju da prate razvoj događaja, unapređuju svoje istrage i svakako prikupljanje dokaza, sposobnost i kapacitet da može da se izađe na lice mesta koje je kontaminirano je izuzetno važno - naveo je Fabrici.

Foto: MUP Srbije

Kako je istakao, to je bitno za živote svih građana.

Foto: MUP Srbije

Oprema može da se koristi i u saobraćajnim nesrećama, ali i u komplikovanijim incidentima koji uključuju biološke, hemijske i druge agense.

- Imamo tri vozila koji predstavljaju instrument koji će pomoći Srbiji da se poboljša u ovoj oblasti prikupljanja dokaza. To što mi možemo da pomognemo nadležnim organima i Srbiji da uđe u 21. vek je zaista velika stvar za nas. Ova oprema će svakako biti dodatni instrument koji će povećati kapacitet nadležnih u njihovom radu i drago nam je da je EU deo cele te priče - kazao je šef Delegacije EU u Srbiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija