• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.01.2020

16:54

A ŠTA SU DRUGO CRNOGORCI NEGO SRBI? Patrijarh Irinej obeležava jubilej na tronu Svetog Save! DECENIJA HRABRE BORBE ZA JEDINSTVO SPC! (FOTO)

Društvo

A ŠTA SU DRUGO CRNOGORCI NEGO SRBI? Patrijarh Irinej obeležava jubilej na tronu Svetog Save! DECENIJA HRABRE BORBE ZA JEDINSTVO SPC! (FOTO)

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva obeležila je danas 10 godina od izbora Irineja za 45. patrijarha, a poglavar SPC kazao je da nikada nije bilo lako biti srpski patrijarh, te da danas posebno boli što se "Crna Gora odriče Srbije", ali i da su nevolje u toj zemlji probudile narod da brani svoje svetinje

Na svečanosti kojom je obeleženo i 60 godina Irinejevog monaštva i 45 godina od kako je episkop, prikazan je dokumentarni film o njegovom životu i predstavljena fotomonografija "Patrijarh srpski Irinej".

Patrijarh je rekao da je danas teško biti na visokom mestu, da je teško biti domaćin kuće, pa i patrijarh, ali da snaga i moć srpskog patrijarha nikada nije bila u njemu, već u sili i blagodeti Božijoj i Saboru.

Foto: www.spc.rs



Naveo je i da danas duboko boli što se Crna Gora, koju je nazvao nekadašnjom "elitom srpskog naroda'', odriče Srbije.

- Jedna ugledna ličnost iz Crne Gore rekla mi je:''ostav''te se priče da su Crnogorci Srbi''! A šta drugo mogu biti nego Srbi - upitao je patrijarh i dodao da su ''''nevolje u Crnoj Gori" probudile tamošnji narod.

- Kao što kaže Njegoš: udar nađe iskru u kamenu. Nađena je iskra koja je zaiskrila i narod se probudio i brani svoje svetinje - rekao je patrijarh i zahvalio prisutnima na svečanosti koja je za njega bila iznenađenje i ''veliki trenutak''.

Foto: www.spc.rs



Ispričao je da, dok je bio episkop niški, nikada nije pomislio da će postati patrijarh, te da mu je i danas pomalo žao što je pre 10 godina napustio episkopiju koju je vodio 35 godina.

On je rekao i da su današnja vremena veoma teška i da ima problema u samoj crkvi, ali i u srpskom narodu koji je danas, kako je ocenio, u teškom položaju i ima malo prijatelja, zbog čega je, "duboko blagodaran državnom vrhu Srbije koji našoj zemlji otvara put prema svetu što se u velikoj meri i postiglo".

- Srbija polako staje na svoje noge i nadamo se da ćemo uz Božiju pomoć povratiti mesto i ulogu koji joj pripadaju - rekao je patrijarh.

Foto: www.spc.rs



Zahvalio je državi što ima razumevanja za potrebe Crkve, podsetivši da je u osnovne i srednje škole posle mnogo godina uvedena veronauka, da je sveštenstvo dobilo podršku u socijalnom osiguranju i da se pomaže obnova i izgradnja svetinja.

Pre projekcije dokumentarnog filma bivši ambasador u UNESKO-u Darko Tanasković podsetio je da je patrijarh predvodio litirgije i molitve i posećivao sve krajeve Srbije, ali i pohodio Srbe u rasejanju, primao domaće i strane goste u Patrijaršiji, savetovao se sa političarima i drugim poslenicima.

- Bio svuda i uvek gde je smatrao da mu njegovo pozvanje i poslanje nalažu. I tako neumorno punih 10 godina. Kako se okolnosti usložnjavaju, a gradonosni oblaci nad pravoslavljem gomilaju, sve vidljivije se pojavljuju patrijarhova vrlina smernosti i smirenoljublja - rekao je Tanasković.

Tanasković je citirao akademika Vladetu Jerotića da je ''odnos države i crkve oduvek bio složen i često protivrečan, a da primer njihovih relativno usklađenih odnosa u Srbiji patrijarh Irinej danas pokušava da prikaže kao realnu mogućnost.

Foto: www.spc.rs



Direktorka ''Službenog glasnika'', koji je koizdavač fotomonografije koju čini 10 tomova sa 15.000 fotografija, Jelena Trivan je kazala da edicija od 10 knjiga ne predstavlja samo istoriju života i rada patrijarha Irineja već SPC.

Navela i da će oni koji budu čitali fotomonografiju primetiti koliko su teška vremena i izazovi pred kojima je bio patrijarh u proteklih 10 godina tokom kojih su proslavljeni i veliki jubileji poput 1700 Milanskog edikta, osam vekova Ðurđevih stupova, šest vekova Manasije...



Kazala je da je bilo mnogo toga i za brigu i mnogo mudrih i teških odluka, od mogućeg raskola u pravoslavnoj crkvi u Ukrajini, do činjenice da je činodejstvovanje na čelu SPC obeležila borba za naše svetinje i narod na KiM.

- Ustoličeni ste samo dve godine posle proglašenja nezavisnosti Kosova, ostavljen vam je težak teret koji sa radošću nosite i svaki dan se borite za Srbe gde god da žive - rekla je Trivanova i zahvalila patrijarhu na smirenosti i na tome što mudro i hrabro vodi SPC.

O patrijarhu Irineju u filmu čiji je autor direktor Patrijaršijske Upravne kancelarije prota Stojadin Pavlović, između ostalih, govorio je i rektor niške Bogoslovije protojerej stavrofor Milutin Timotijević, koji je za Tanjug kazao da sadašnji poglavar SPC odgovara današnjem vremenu i da ''brod srpske crkve nosi na najbolji mogući način''.

- Ličnost patrijarha sabira ceo srpski narod u svojoj ličnosti i preko njega se presecaju sve tuge i sreće. On mora da nosi sve naše brige, muke i nevolje, molitvom i uzdizanjem ka Bogu koji nas može spasiti u ovom vremenu - rekao je Timotijević.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

К0 не жели бити Србин, не мора...Није лако носити КРСТ часни, борити се за ПРАВДУ, и бити ИЗАБРАНИ за Други долазак Господа нашег...Амин...! Бог даје НАДУ...Човек бира пут... За Србе се зна...За друге, нисам сигуран...Нек им је БОГОМ ПРОСТО...

Sinisa

pre 4 godine

Srbin moze biti samo pravoslavac a pravoslavac moze biti Hrvat musliman Slovenac Itd

PATRIJARH IRINEJ: NAROD JE SPREMAN DA BRANI SVOJE SVETINJE, ne samo rečima, već i životima. Ovo zlo u Crnoj Gori ima i jedno dobro, probudilo je veru i kod onih koji nisu znali da je imaju!
Politika

PATRIJARH IRINEJ: NAROD JE SPREMAN DA BRANI SVOJE SVETINJE, ne samo rečima, već i životima. Ovo zlo u Crnoj Gori ima i jedno dobro, probudilo je veru i kod onih koji nisu znali da je imaju!

Molimo se Gospodu da osvetli razum i srca onih koji odlučuju u Crnoj Gori, da ne udaraju na Božje i narodne svetinje. Jer crkvena imanja ne služe samo predstavnicima crkve već celom narodu. A narod se u bratskoj i svetoj Crnoj Gori neće smiriti dok se oni koji tamo odlučuju ne ostave tih zlih namera. Jer ne da da zlo pobedi dobro

14.01.2020

13:33

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija