(VIDEO) ZAŠTO JE JUNAJTED MEDIJA UKINULA N1 NA SUPERNOVA? Direktor Telekoma: STIGAO NAM JE ULTIMATUM DA ISKLJUČIMO NJIHOVE KANALE!

printscreen

11:04 >> 11:24 Društvo 14

Informer.rs | 26. 01. 2020.

(VIDEO) ZAŠTO JE JUNAJTED MEDIJA UKINULA N1 NA SUPERNOVA? Direktor Telekoma: STIGAO NAM JE ULTIMATUM DA ISKLJUČIMO NJIHOVE KANALE!

Na konferenciji za novinare o sporu sa kompanijom Junajted Medija govore generalni direktor Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk i koordinator te kompanije za internet i multimediju Vladimir Lučić

Generalni direktor Telekom Srbija Predrag Ćulibrk rekao je da više od sedam dana traje situacija u koju je kompanija došla ne svojom voljom, te da od 17. januara u ponoć korisnici nemaju 11 kanala.

- Supernova nije isključila kanale svojom voljom, nego zato što je od strane Junajted medije stigao ultimativni nalog da se kanali isključe - rekao je Ćulibrk.

prinstscreen

On je pokazao pisma ucene Junajted medije da pod krivičnom i materijalnom odgovornošću moraju da isključe kanale najpre u 21 čas, a onda u 22.30.

- Supernova čak i prihvatila cene koje su bile značajno veće koje su imali u prethodnim ugovorima sa Junajted medijom. Cenu smo prihvatili jer je to interes građana - rekao je on.

Tanjug

Dodao je da je molio Junajted mediju da izbace nezakonite elemente iz predloga ugovora, te da su bili spremni da ih potpišu.

- Ovakav model ugovora nisam video i ovakve pregovori, bez mogućnosti da se oko bilo čega dogovarate su nezabeleženi. U svakoj drugoj tački i članu imate pretnju raskida ugovora i kazni koje dostižu i 20 miliona evra - rekao je Ćulibrk.

Ćulibrk: Čiji interes da N1 ne bude u ponudi Telekoma, naš nije

Generalni direktor Telekoma Srbije Predrag Ćulibrk poručio je danas da Telekom želi dalje da pregovara o svim kanalima Junajted medija grupe i da su spremni da ih uključe u ponudu svojih kablovskih operatera.

- Sutra ih čekamo u kancelariji - rekao je on na konferenciji za štampu.

Ćulibrk je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi Telekom rado uključio u svoju ponudu i kanal Nova S i sve kanale za koje su zainteresovani građani, te naglasio da je zapravo pitanje - da li je interes Nove S, kao i N1, da ih Telekom ima u svojoj ponudi.

Na pitanje kolika je gledanost N1 televizije, predstavnici Telekoma ukazali su da je ta televizija na 31. mestu po gledanosti, a na pitanje da li N1 televizija sračunato celu debatu sa zakonskih i komercijalnih uslova prebacuje na teren politike, Chulibrk je rekao da se Telekom ne bavi politikom, a da se nada da to ne čini ni druga strana u pregovorima.

Chulibrk je, odgovarajući na pitanje novinarke N1 da li će odgovoriti na ponudu koju su dobili samo za N1, odgovorio da takva ponuda nije ni dobijena.

"Na ovo pitanje mogu da odgovorim samo da od Junajted medije očekujemo da nam kaže da uključimo svih 17 kanala, jer je to interes korisnika i građana, i da nastavimo pregovore o ugovoru", kazao je on i precizirao da je u pismu koje je dobijeno od Junajted medija grupe za isključenje kanala bio naveden i kanal N1.

- Imam utisak da se insistiranjem na taj način zaista ne poštuje volja i želja građana, korisnika, već samo parcijalna. Telekom ima svoj interes, pre svega ga ima Supernova sa svojim privrednim drušvima, koja se nalaze pod tim brendom, a to su pre svega Radijus Vektor I Kopernikus tehnolodži. Da bi ukjučili svih 17 kanala Junajted media moramo da dobijemo pismo u kojem stoji ''uključite te kanale'' i da nastavimo pregovore - objasnio je on.

Tanjug

Ćulibrk je, na dodatno pitanje da li Supernova nije dobila ponudu da uključi samo N1, odgovorio da takvu ponudu nisu dobili.

- Pitanja koja upućujete Telekomu treba da uputite vašim vlasnicima i pitajte ih zašto nisu spremni da sa Telekomom potpišu ugovor, koji bi bio u zakonskim okvirima, i svi korisnici imali bi, uključujući N1, sve kanale, a naročito Sport klub, za kojim postoji i najveća potražnja. Time bi rešili ovu agoniju - podvukao je on.

Koordinator za internet i multmediju Vladimir Lučić kazao je da će Junajted medija grupu ponovo pozvati u ponedeljak u 9 sati kako bi se probalo nastaviti pregovore.

- Od Junajted medija grupe nismo dobili ponudu za Telekom Srbije, niti zvaničnu za bilo koji kanal. Do dan danas nemamo nikakav odgovor - ukazao je on.

Kako je kazao, plasirana je zamena teza da Junajted medija nije htela da potpiše ugovor sa "fantomskom firmom".

- Svima je jasno da je Supernova naš brend, nije zahtevano da potpišu ugovor sa Supernovom, već kompanijama koje posluju sa tim brendom, najpre Radijus vektor i Kopernikus - kazao je Ćulibrk.

On je dodao da je Telekom Srbija spremna da nastavi pregovore sa Junajted medijom i da još kako danas uključe signal i vrate kanale.

- Mi smo uputili mejl predstavnicima Junajted medije da smo spremni za nastavak razgovora, koliko sutra smo spremni da sednemo i da razgovaramo i da dođemo do ugovora koji je zakonit i istog momenta spremni smo da pustimo kanale.

printscreen

Vladimir Lučić, koordinator za internet Telekom Srbija pozvao je Junajted mediju da povuče svoje pretnje kaznama.

- Ubeđeni smo da je čitava ideja da se nama isključi Sportklub. Mi kao Telekom Srbija imamo Arenu, SBB ima Sport klub i to su dve najveće vrednosti među kanalima - rekao je Lučić.

Kazao je da je 50 puta nepovoljniji ugovor koji je Junajted medija ponudila Supernovi, te da nije jasno da je posle takvog pregovaranja sledi naredba o isključenju

- Podneli smo zahtev Komisiji za zaštitu konkurencije, obratili smo se i svim ambasadama EU i Evropskoj komisiji jer se radi o kompanijama koje posluju u EU i Luksemburgu - rekao je Lučić.

Lučić je na pitanje novinara kazao da od Junajted medije Telekom nije dobio ugovor, već pojedinačni kablovski operateri koji posluju u okviru Supernove kao brenda Telekoma Srbije.

Kako je kazao Ćulibrk, Junajted medija jeste konkurent Telekomu Srbije, ali da su namerno izbegavali da potpišu ugovor sa Telekomom direktno.

- Namera SBB je bila da potpuno zavladaju teritorijom Srbije. Na sve načine su pokušavali da sa međunarodnim kanalima kroz ekskluzivne aranžmane potpišu takve aranžmane i izbace Telekom Srbiju, eklatantan primer za to su Fox kanali - rekao je Ćulirk.

Prema njegovim rečima, namera Junajted medije je sprečavanje širenja i jačanja Telekoma Srbije.Mikica

26.01.2020. 11:42

Vazi, ponudite SBBu Arena kanale, u zamenu za SK, pa da narod odluci sta hoce da gleda. A necete? Vas svrbi nesto drugo, ne pravite se ludi. Drzavni projekat stvoren da ugusi glas koji nije na njihovoj strani, nece da moze.


Mire

26.01.2020. 12:41

@Mikica - Mnogo si naivan ako misliš da je to stvarno tako.


Marcco

26.01.2020. 12:46

@Mikica - Izbposla koijm se bavim su mi poznate "pregovaračke" metode američkih kompanija. Neko u pozadini napiše predlog ugovora a ona neki papani bez ovlašćenja i znanja su navodni pregovarači a nema pravo ni u WC da ode a da ne pita, ne zna ni šta piše ni sta znači to šta piše, a manje-više se svodi na "mi možemo sve sta zelimo a vas posao je da platite i cutite da vas ne razbijemo na sudu". Kad želiš nesto da promenis, jedino sto čuješ iz usta tih ljudi je da je to "standardni ugovor". Malo gube iz vida ko je klijent a ko prodavac... monopol.


branko1

26.01.2020. 13:03

@Mikica - Ne sviraj nego radi ono što ti I ime kaže,bićeš pametniji. I preporučujem ti da pogledaš "Amig show".Oni reklamiraju nešto od čega možeš da postaneš Miketinsa umesto toga što si sad


Lazni Bot

26.01.2020. 12:18

Ovo je SNS saopstenje ovi iz Telekoma samo prenose.


Korchagin

26.01.2020. 12:41

Pa sta se sad ovi pravdaju,kome brate... ugasili kanale ,pa sta. Smanji cene pretplate ljudima i vozi dalje,a ne po svaku cenu da ih vratis kako bi mogao dalje da deres pretplatnike skuplji ste bre nego Netflix,a sta nudite?!... Zivim u selu gde nam je kopernikus nametnuo monopol.Kablovska i ternet samo od njih dolaze(PUTEM KABLA). ovi nista nisu bolji sa se razumemo. pozzz


srb

26.01.2020. 12:55

Koga zaista predstavljaju ONIH 250 u NS?Srbija je drzava u rasulu u kojoj se premjer sada predsednik hvali koliko radi,sta je s ostalim?Srbija se moze dovest u red za 100 dana nove vlade ali to njima ne odgovara!Korupcija-nered-nerad-bezakonje je cilj !? Gospodo drzava je majdan,ne postoje siromasne nego korumpirane i nesposobne vlade! Dodatno oni su pod pritiskom Kipar i njihove zvanicnike niko ne pritiska?


N1 nepotreban

26.01.2020. 12:56

N1 je nepotreban i nebitan kanal,kao i Nova, Strani kanali koji potkopavaju i pljuju sve u Srbiji...


Sandra

26.01.2020. 13:10

Naravno da su im tražili da prestanu da emituju kanale Junajted Medija jer je ugovor prestao pre par meseci a novi nije obnovljen niti im je Telekom plaćao preuzeti program. Nema ništa džabe, a rat između državnih medija i SBB-a se vodi već duže vreme. Država ne da uvođenje SBB-a novim korisnicima a sada Junajted Medija ne da svoje kanale Telekomu i Kopernikusu. Građani oštećeni, ali koga briga. Onaj operater koji dozvoli gledanje ključnih kanala odneće pobedu jer će građani zaključivati ugovore sa takvim operaterima.


Mira

26.01.2020. 13:45

Eh bas steta sto nema.lazljive televizije..imate druge televizije pa gledajte ako hocete da slusate lazi na N1


bubasvaba

26.01.2020. 13:55

Ko gleda N1 kad od 100 izrecenih reci slazu 120 ko je tolika budala da to gleda ?????


slađa

26.01.2020. 14:01

Istine radi, SBB u svojim ugovorima ima i klauzulu o sankcijama koje nameću američki Kongres, britanski Trezor i države članice EU, koji je u suprotnosti sa našim zakonodavstvom, jer mi ne možemo biti uslovljavani oko poslovne politike sa bilo čije strane i sami sebe prijavljivati, ograničavati biznis i činiti poslovnu štetu . Ovde se radi o jednostranom onemogućavanju distribucije glavnih sportskih i informativnih kanala preko brendova Telekom Srbija, neverovatnim uslovljavanjima od strane Junajted medija. Jedno društvo treba da bude u potpunosti informisano sa najširim mogućim spektrom dostupnih kanala i medija. Ali prenošenje svega na klizav politički teren, sa antidržavnim klauzulama i nemogućim zahtevima je šteta koju trenutno trpe građani koji nemaju sve kanale na raspolaganju, uz RTS koji ponekad glumi dementnog penzionera, pa takve informacije i program emituju. Uz neprekidno favorizovanje stranih ambasadora, emisara i komesara. To je neverovatna situacija. Čak nisu objavili ni apel akademske zajednice o izmeni uređivačke politike. Da li neko vrednuje taj apel ili ne je jedno pitanje, ali objavljivanje njenog sadržaja je u obavezi Javnog servisa. U svakom slučaju, dobro bi bilo da se Telekom Srbija kao uspešan domaći operator i Junajted medija dogovore u korist bolje medijske slike i građana.Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.