• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

26.01.2020

13:33

ILI IM MUŽEVI NE DAJU, ILI IH NE ZANIMA! U Srbiji samo 35 odsto žena ima vozačku dozvolu

Društvo

ILI IM MUŽEVI NE DAJU, ILI IH NE ZANIMA! U Srbiji samo 35 odsto žena ima vozačku dozvolu

Podeli vest

U Srbiji 71 odsto muškaraca poseduje vozačku dozvolu, dok svega 35 odsto žena ima položen vozački ispit, pokazali su rezultati studije "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji“

Vožnja automobilom čini 40 odsto svih putovanja muškaraca, a samo 16 odsto putovanja žena, nalazi su studije nedavno predstavljene na konferenciji u Beogradu.

Žene češće od muškaraca automobilom voze i druge osobe i takva putovanja čine 16 odsto svih putovanja žena, a svega šest odsto svih putovanja muškaraca.

Istraživanje, realizovano uz podršku Svetske banke za potrebe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, pokazalo je da žene u Srbiji obave 23 odsto svih putovanja javnim prevozom u poređenju sa 14 odsto svih putovanja muškaraca.

Mobilnost žena u Srbiji, kako su pokazali nalazi, posebno je ograničena u gradovima sa neodgovarajućom mrežom javnog prevoza, upravo zbog nedostatka alternativnih oblika prevoza.

Rezultati istraživanja su pokazali da su žene sklonije kombinovanju različitih prevoznih sredstava tokom jednog putovanja, kao i da muškarci vože bicikl češće od žena, tako da je osam odsto svih putovanja mušskarci obave biciklom, dok to čini šest odsto žena.

Studija je pokazala da se žene mnogo sigurnije osećaju kada šetaju ili se voze u manjim prevoznim sredstvima poput automobila i minibusa, nego u javnom prevozu i vozovima, iako češće koriste javni prevoz od muškaraca.

Od ukupnog broja zaposlenih žena u Srbiji, svega 2,3 odsto radi u sektoru transporta, žene čine 20 odsto zaposlenih u tom sektoru, a slabo su zastupljene na rukovodećim mestima.

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je nedavno da je Studija "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji“ pionirski poduhvat i prvi važan korak u postizanju veće rodne ravnopravnosti u sektoru transporta, kao i da je Srbija prva u regionu uradila takvu studiju.

Na predstavljanju njenih ključnih nalaza, Mihajlovićeva je rekla da će rezultati studije poslužiti prilikom izrade nacionalne strategije razvoja saobraćaja u Srbiji.

Rezultati su pokazali i da domaćinstva u Srbiji izdvajaju oko 10 odsto prihoda na troškove prevoza.

U okviru projekta "Rodna ravnopravnost u saobraćaju u Srbiji" sprovedeno je 29 intervjua sa različitim akterima na lokalnom nivou, devet intervjua s predstavnicima prevoznika, osam fokus grupnih diskusija sa 75 učesnika koji pripadaju različitim društvenim grupama i anketno istraživanje na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 2.400 ispitanika/ca.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MUŠKI VOZAČ

pre 4 godine

ЈЕСТЕ ЛИ ВИ НОРМАЛНИ? ЗАШТО ПРОВОЦИРАТЕ? ПА ПОЛОВИНА МОЈИХ "КОЛЕГА" НЕМА ВЕЗЕ СА ВОЛАНОМ...

NEBOJŠA

pre 4 godine

PREMA ''ISTRAŽIVANJIMA''''RODNE RAVNOPRAVNOSTI''90%SRBA SU SILOVATELJI SVOJIH ŽENA.80%SU ZLOSTAVLJAČI I SILOVATELJI SVOJE DECE,148%ŽENA JE TRPILO ILI TRPI SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE,231 % DECE JE SEKSUALNO ZLOSTAVLJANO OD SVOJIH BLISKIH ROĐAKA 403 %MUŽEVA U SRBIJI TUČE SVOJE ŽENE I NEDA IM DA POLAŽU VOZAČKI ISPIT.SVE U SVEMU ,PO NIHOVIM ISTRAŽIVANJIMA I ''STRUČNOM I NEPRISTRANOM '' MIŠLJENJU SRBIJU TREBA ''PORAVNATI BAGEROM I ZALITI BETONOM (PREKO LEŠEVA NJENIH MUŠKIH STANOVNIKA)'' IZBRISATI SA LICA ZEMLJE

slobodan

pre 4 godine

Zene su zapostavljene, Malo je zena vulkanizera, automehanicara, autolimara. Takodje je mali broj zena vozaca kamiona I autobusa!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija