• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/TANJUG

27.01.2020

17:11

VULIN: Mislimo danas na našu braću gde god da žive

Društvo

VULIN: Mislimo danas na našu braću gde god da žive

Podeli vest

U Vojnoj gimnaziji u Beogradu danas je obeležena školska slava Sveti Sava, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je na skupu istakao da se na Savindan Srbi okupljaju da bi "još jednom podsetili i sebe i svet zašto postoje i na čemu je utemeljeno njihovo postojanje"

- Na jednoj reči važnijoj i vrednijoj od svega - sloboda. I kada je Sveti Sava izborio autokefalnost Srpske pravoslavne crkve - izborio je slobodu. Naše pravo je da sami odlučujemo o sebi, da govorimo svojim jezikom, biramo svoj put, da sami odlučujemo i određujemo ko će nas na putu voditi i da svojoj deci dajemo naša imena - rekao je Vulin.

Kako onda, tako i sada, uvek su tu neki veliki i moćni koji bi umesto nas da odlučuju i da nam određuju put, istakao je on i naglasio, kako onda, tako i danas, na nama je da ne damo.

- Na nama je da sačuvamo ono što nam je dato u amanet od starijih i da uspravnu i ponosnu Srbiju prenesemo onima koji će tek koračati našim koracima - rekao je ministar odbrane i poručio da se "1219. godine Srbija uspravila i rekla tada poznatom civilizovanom svetu da će sama odlučivati o sebi".

UVEK NA VISINI ZADATKA, NA NIVOU NAJMODERNIJIH SPECIJALNIH JEDINICA U SVETU! Elitna brigada Vojske Srbije obeležila krsnu slavu! (FOTO)

Prema njegovim rečima, 2020. godine i mi kažemo da ćemo sami odlučivati o sebi, tako smo izabrali.

Zato danas, navodi Vulin, mislimo na Srbe gde god da su - na Srbe na Kosovu i Metohiji, u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. "Mislimo na njih gde god da žive i svako od njih mora da zna da je uspravna, sigurna i stabilna Srbija razlog i njihovog boljeg života".

Naučili smo da tamo gde Srbin nema svog sudiju, učitelja, policajca da tamo nema ni pravde za njega. Ali zato smo naučili da snažna i moćna Srbija može da zaštiti i sačuva tamo gde nema srpske države. Mislimo danas na našu braću gde god da žive i delimo sa njima nadu da će pravda biti univerzalna i da će gde god da žive pravda biti dostižna, poručio je ministar odbrane.

Kako je istakao, Srbi, gde god da žive, misle o svojoj Srbiji, a "nema Srbije bez samostalne odluke i bez njene vojske".

(FOTO/VIDEO) CEO REGION BRUJI O OVOM HELIKOPTERU, SRBIJA IMA MOĆNU ZVERKU! Srpski Mi-35 pokazali SNAGU I MOĆ iznad Niša! POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA OBUKA IZ VAZDUHA!

Nikada nije bilo slobodnog srpskog naroda i slobodne i moćne države srpske, a da u njoj nije bilo snažne vojske - vojske koja je umela da sačuva i odbrani, koja je umela i da obrazuje i da nauči. Jeste naše znanje naše veliko oružje, ali više od svega jeste naša rešenost da budemo sigurni i slobodni - uprkos svemu. Ne kaže se uzalud da će Srbi za mir uraditi skoro sve, a za slobodu baš sve, naglasio je ministar odbrane.

Poručio je da “ostanemo onakvi kakvi jesmo - uspravni, jedinstveni i nepobedivi”.

Načelnik Vojne gimnazije kapetan fregate Miroslav Ćitić je istakao da “moramo slediti put svetosavski i hodati stazama Svetog Save, jer istorija nam njime započinje”.

VULIN U NIŠU: Razvoj Srbije prati i razvoj vojske!

Naglasio je da je “svetosavlje naša univerzalna vrednost koja čuva naš srpski identitet i omogućava zajedničko duhovno disanje”.

Posle obreda sečenja slavskog kolača, učenici Vojne gimnazije izveli su kulturno-umetnički program posvećen školskoj slavi u čast Svetog Save.

Obeležavanju Savindana u Vojnoj gimnaziji prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, kao i profesori i učenici Vojne gimnazije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
buca

pre 4 godine

vuline legendo, preduzimsj nesto u vojnom smislu protiv ovog ludaka u crnoj gori, sto izigrava porosenka. pokazi im kako stoje stvari, i da srbi i srbija nisu vreca za udaranje, da bi se time skupljali poeni kod nato fasista. izigrava porosenka, i ugnjetava nas narod u crnoj gori isto kao sto je radio porosenko sa donjetkom i luganskom republikom.. treba se traziti otcepljenje od crne gore.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija