• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

30.01.2020

08:54

ZA VIKEND ČAK 20 STEPENI, A ONDA SLEDEĆE NEDELJE ZA SAMO NEKOLIKO SATI STIŽE ŠOK! Ni zdravima neće BITI DOBRO, EVO I ZAŠTO!

Društvo

ZA VIKEND ČAK 20 STEPENI, A ONDA SLEDEĆE NEDELJE ZA SAMO NEKOLIKO SATI STIŽE ŠOK! Ni zdravima neće BITI DOBRO, EVO I ZAŠTO!

Podeli vest

Tek sredinom naredne nedelje očekuje se naglo zahlađenje i pad temperature za 10 do 15 stepeni za svega nekoliko sati

U Srbiju za vikend stiže pravo prolećno vreme! Dani će biti sunčani i veoma topli sa temperaturama i do čak 20 stepeni, najavljuju meteorolozi.

Ipak, prema njihovim rečima, ovi prolećni dani neće dugo potrajati, pa se već 5. februara očekuje drastičan pad temperature za 10 do 15 stepeni.

Meteorolog "Weather2Umbrelle" Đorđe Đurić kaže da ćemo još samo danas uživati u oblačnom danu, a da onda stiže razvedravanje.

Razvedravanje

- Dan ćemo započeti uz kišu, ali će se veoma brzo razvedriti i prestaće padavine. Što se tiče temperatura, biće primerene godišnjem dobu, merenja će se kretati od šest do deset stepeni. A onda, sutra, sledi pravi vremenski preokret! Verovali ili ne, usred januara u Srbiju će stići proleće. Tmurno vreme, kišu, mraz i maglu zameniće visoke temperature i sunčani i vedri dani. Sutra će u većem delu naše zemlje biti oko 17 stepeni, dok će u glavnom gradu biti za stepen toplije. Očekuje se da najtoplije bude u Nišu, kao i u Podrinju i jugoistočnim krajevima države, gde će za vikend živa u termometru skočiti na čak 20 stepeni - napominje Đurić i dodaje:

I zdravima će biti loše

Doktorka Branka Grujić ističe da ovako velike i nagle promene temperature ne odgovaraju nikome, a najmanje hroničnim bolesnicima.

- Nagle promene vremena veoma loše utiču na one koji su oštećenog zdravlja, a najviše problema imaju srčani i neuropsihijatrijski bolesnici, ali i stariji od 65 godina. Zato se savetuje da oni redovno uzimaju propisanu terapiju, da se odmaraju i uzimaju dosta tečnosti i vitamina. Naravno, ovakve promene ne pogoduju ni zdravim ljudima - kaže Grujićeva.

 

- Ovo nikako nisu temperature karakteristične za srpsku zimu, ako znamo da prosečna temperatura u januaru ne prelazi šesti podelak. Visokih 20 stepeni prava je prolećna temperatura.

Naš sagovornik prognozira da će se "proleće" u našoj zemlji zadržati pet dana.

Foto: Tanjug

 

- Isto vreme zadržaće se i za vikend, jedino će u toku noći između subote i nedelje naići prolazno naoblačenje sa pljuskovima. Međutim, kako dan bude odmicao, tako će i kiša stati. U ponedeljak će takođe biti suvo vreme sa puno sunca, ali će temperature biti nešto niže, pa se očekuje da maksimalna dnevna merenja budu oko 16 stepeni. Svakako najtopliji dan ove zime biće utorak, 4. februar, kada će gotovo u celoj Srbiji temperatura biti oko 20 stepeni. Zbog toga će nam predstavljati još veći šok kada za manje od 24 sata temperatura padne na svega 10 stepeni - ističe Đurić.

Pad temperature

Da je nakon "prolećnih temperatura" zahlađenje neminovno, slaže se i meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj. On napominje da će za svega nekoliko sati temperatura pasti za čak 10 stepeni.

- Nakon ovih pet veoma toplih dana, kada nam se nije činilo da smo usred zime već proleća, u Srbiju 5. februara stiže zahlađenje! Vreme će biti primerenije kalendaru i godišnjem dobu, a živa u termometru pašće za 10 do čak 15 stepeni. Uz to, da je zima podsetiće nas i sneg i susnežica, koji će padati u kombinaciji sa kišom. Da li će i ovo zahlađenje biti kratkog daha ili će prava zima sa visokim snežnim pokrivačem i "debelim minusom" konačno obradovati našu zemlju, još nije sigurno - kaže Sovilj.

Vremenska prognoza za narednih sedam dana

dan       min. temp.          maks. temp.
četvrtak     0                          8                oblaci i sunce
petak         1                         17               oblaci i sunce
subota        4                         20                    sunce
nedelja      8                          19                    sunce
ponedeljak 9                          16                    sunce
utorak        2                          20              sunce i oblaci
sreda         0                           9                      oblaci

Nema magle do utorka

Meteorolog "Weather2Umbrelle" Đorđe Đurić kaže da magle, koja je prethodnih nedelja mučila stanovnike Srbije, neće biti bar do 5. februara.

- Moguća je pojava jutarnje magle, i to najviše u kotlinama i klisurama u našoj zemlji. Ali one guste magle koja se spuštala uveče svuda po Srbiji i na koju su se građani masovno žalili neće biti bar do 5. februara - kaže Đurić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlado

pre 4 godine

A da niste preterali: " Ovo nikako nisu temperature karakteristične za srpsku zimu"??? Postoji zima Hrvatska, Bugarska, Rumunska...???

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija