• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: sputniknews.com

07.02.2020

14:00

VLADIKA JOANIKIJE PORUČIO: Sa našim narodom na litijama idu anđeli, sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski, ALI NAŠA BORBA JE TEK POČELA!

Društvo

VLADIKA JOANIKIJE PORUČIO: Sa našim narodom na litijama idu anđeli, sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski, ALI NAŠA BORBA JE TEK POČELA!

Podeli vest

Mitropolitu Amfilohiju i vladiki Joanikiju uručena je danas nagrada "Povelja 'Prosvjete", koja se uručuje za doprinos u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda

Kako saznajemo, mitropolit Amfilohije nije mogao da prisustvuje dodeli, pa je episkop Joanikije nagradu primio i u njegovo ime.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije je, obraćajući se prisutnima na ceremoniji uručenja nagrade, izrazio nadu da će borba protiv zla, nepravde i izdaje uroditi plodom.

- Podrška celog srpskog naroda, a možemo reći i celog pravoslavnog i kulturnog, ohrabruje nas da istrajemo. Zato će nam vaša podrška trebati i ubuduće. Borba je tek počela! - poručio je Jonakije.

Vladika je naveo da su se litije, koje se četvrtkom i nedeljom održavaju u Crnoj Gori, ali i u regionu, od jednog spontanog pokreta naroda pretvorile u velike svenarodne svečanosti.

- Dobili smo utehu od Boga i ohrabrenje. Osećamo da zajedno sa našim narodom na litijama idu anđeli, kao i sveti Vasilije i Sveti Petar Cetinjski i da nas prati blagoslov. Videli ste 80-godišnjeg starca koji je od manastira Dubočice prešao bosonog po ovoj zimi 20 kilometara do Pljevalja. U ovoj našoj litiji ide se kao na hodočašće. Ovo i jesu hodočašća - rekao je vladika.

TITO NAM NIJE OTEO VERU, PA NEĆEŠ NI TI MILO! Vladika Joanikije pred 20.000 ljudi u Bijelom Polju: MOŽETE DA NAS PROGOINITE, ALI NIKAD NEĆEMO PRIHVATITI NEPRAVDU!

Međutim, dodao je on, još nema prilike za trijumf jer borba traje i neizvesna je. On je ponovio da je crnogorska vlast donela zakon koji je zapravo udar na crkvu, veru i pravoslavlje.

- Druge vere u Crnoj Gori su regulisale svoje vere putem ugovora i tim ugovorima su obezbeđena sva prava. A ovaj zakon je namenjen samo za SPC s ciljem da se na državu preknjiže sve naše stare svetinje, da se ugrozi pravoslavlje i da se crkva i narod ponize - objasnio je on.

Govoreći o nagradi, rekao je da je doživljava kao veliku podršku njemu lično, ali i podršku sveštenstvu i raspetom narodu i raspetoj crkvi u Crnoj Gori.

- Prenosim vam blagoslov Svete Gore i pozdrave Amfilohija - poručio je on.

Mitropolit Amfilohije zbog obaveza na litijama koje predvodi u Crnoj Gori nije mogao da dođe u Beograd. Srpsko kulturno i prosvetno društvo "Prosvjeta" osnovno je 1902. godine u Sarajevu i danas deluje na svim prostorima srpskih zemalja.

"Povelja 'Prosvjete'" se dodeljuje svake godine u okviru Svetosavske akademije onim pojedincima koji su se istakli u očuvanju srpskog identiteta i sabornosti srpskog naroda.

Sve o događajima u Crnoj Gori čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Morate izdržati...ZBOG časti i istine....!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17