• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

08.02.2020

09:17

DRASTIČNE VREMENSKE PROMENE OD PONEDELJKA! Iz ledenih dana u +15! Zbog šok promena čeka nas još nešto OPASNO!

Društvo

DRASTIČNE VREMENSKE PROMENE OD PONEDELJKA! Iz ledenih dana u +15! Zbog šok promena čeka nas još nešto OPASNO!

Podeli vest

Nastavlja se vremenski rolerkoster. Taman kada smo pomislili da ćemo konačno u februaru imati pravu zimu, pošto je temperatura u roku od 24 sata pala za čak 15 stepeni, a neki delovi Srbije su završili potpuno zavejani, već početkom naredne nedelje očekuje nas još jedna šokantna promena!

- Za vikend će u celoj zemlji jutro biti hladno uz pojavu mraza, a ponegde i magle. Tokom dana nas očekuje pretežno sunčano vreme. U subotu se u našoj zemlji očekuju temperature od tri do sedam stepeni, dok će u nedelju biti od -3 do četiri stepena – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Međutim, već sa početkom naredne sedmice najavljeno je drastično otopljenje, temperature koje će biti više za 10 i kusur stepeni, pa će sve više ličiti na proleće nego na zimu.

U Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, živa u termometru će stići do 15. podeoka na Celzijusovoj skali, dok će tek nešto hladnije biti na Zlatiboru, ali sa hladnim jutrima.

- Početak sledeće nedelje obeležiće toplo vreme za ovo doba godine sa temperaturom do 15 stepeni. U ponedeljak se očekuje povećanje oblačnosti, te će u toku noći, kao i u utorak ujutro padati kiša. Na planinama se očekuje sneg – istakao je Đurić.

Foto: Beta

Preko dana će biti uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima, ali nas onda opet u sredu tokom noći očekuje prolazno naoblačenje praćeno kišom.

- Jutra će biti suva i prohladna, dok nas tokom dana očekuje toplije vreme sa temperaturama malo iznad proseka – zaključio je Đurić.

Sudeći prema najavama, sledeće nedelje će vam često biti potrebni kišobrani kada budete izlazili iz kuća, ali nemojte da se iznenadite ako vas napolju sačeka i sunce. Do kada će trajati ove temperaturne oscilacije precizno ne možemo da znamo, ali ono što je izvesno jeste da pravih zimskih temperatura još uvek nema.

Smeta i zdravima

Ipak, da će novo otopljenje doneti i nove probleme upozorava infektolog dr Žarko Ranković. On napominje da će nagle vremenske promene i te kako uticati na širenje virusa.

- Širenje gripa dodatno će ubrzati i najavljene nagle promene vremena. Velike oscilacije iz hladnog u toplo idealne su za razmnožavanje virusa. Takođe, prava epidemija gripa preti nam kada se završi raspust i deca krenu u škole i vrtiće. Trenutno imamo delovanje tri tipa gripa! Simptomi gripa su upala grla, curenje nosa, kašalj, malaksalost i povišena temperatura. Moj savet je da se, ukoliko tegobe ne prođu u roku od pet dana, da obavezno javite lekaru - upozorava dr Ranković.

Specijalista opšte prakse dr Branka Grujić kaže da česte promene vremena posebno ne prijaju hroničnim bolesnicima.

- Skok temperature od 10 stepeni za kratko vreme ne može da odgovara ni organizmu zdravog čoveka, a kamoli hroničnim i psihijatrijskim bolesnicima. Nagle promene vremena veoma loše utiču na one koji su lošijeg zdravlja, a najviše problema imaju plućni i srčani bolesnici. Zato savetujem da se redovno uzima propisana terapija, da se odmaraju i uzimaju dosta tečnosti i vitamina. Ima puno i virusa i infekcija, pa imamo pune ruke posla - kaže ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Psihijatar

pre 4 godine

Koja je to temperatura 10 i kusur stepeni ? Na mom termometru ne vidim .

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija