• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.02.2020

13:37

ŠOK IZ TAJNIH DOKUMENATA AMERIČKE TAJNE SLUŽBE! Vaseljenski patrijarh Atinagora i srpski episkop Dionisije sarađivali sa CIA tokom Drugog svetskog rata?!

Društvo

ŠOK IZ TAJNIH DOKUMENATA AMERIČKE TAJNE SLUŽBE! Vaseljenski patrijarh Atinagora i srpski episkop Dionisije sarađivali sa CIA tokom Drugog svetskog rata?!

Podeli vest

Američka Centralna obaveštajna služba (CIA) objavila je deo dokumenata o vezama vaseljenskog patrijarha Atinagore sa specijalnim službama, prenosi portal Sputnjik pozivajući se na društvo pravoslavne hrišćanske istorije "Ortodoks histori"

U saopštenju se navodi da odavno nije tajna da je postavljanje Atinagore na mesto vaseljenskog patrijarha bilo organizovano ili barem održano uz pomoć Vlade SAD.

- Teško je pisati o tome kao o istoriji, jer se ''tempirana bomba'' u ovakvim stvarima drži u tajnosti. Međutim, ponekad nešto procuri - navodi se u saopštenju.

OVO ĆETE ČITATI BEZ DAHA! Bekstvo iz zatvora borbenim avionom, tuneli ispod Berlina i OSTALI PODVIZI NAJMOĆNIJE KONTRAOBAVEŠTAJNE SLUŽBE NA SVETU!

To društvo poziva se na otkrivene dokumente CIA, koji su posvećeni situaciji u Grčkoj za vreme Drugog svetskog rata, a u službenoj belešci obaveštajnog agenta navodi se da je vaseljenski patrijarh rado ručao sa njim.

Foto: Shutterstock/printscreen

aseljenski patrijarh Atinagora

Kako se navodi, Atonagora je za vreme ručka navodno rekao da bi američka obaveštajna služba mogla da računa na njegove usluge, a potom se navodi da je 1942. godine grčki arhiepiskop hteo da se pridruži američkoj vojsci, ali mu nisu dozvolili.

Nekoliko nedelja kasnije američki agent je napisao Atinagori pismo u kojem mu je zahvalio za saradnju grčke arhiepiskopije sa specijalnim službama SAD.

JAVNI SERVIS - TAJNE SLUŽBE! BBC priznao ZAVERU sa obaveštajnom agencijom MI 5 koja je trajala decenijama!

Atinagora je izabran za vaseljenskog patrijarha 1948. godine, a pre toga, od 1930. godine bio je arhiepiskop Severne i Južne Amerike.

Autori članka tvrde da je narednih godina arhiepiskop Atinagora bio dragoceni izvor za američku obaveštajnu službu, a društvo sugeriše da su sa CIA sarađivali i albanski episkop Fan Noli i srpski episkop Dionisije Milivojević. Dionisije (svetovno Dragoljub Milivojević,1898 - 1979) bio je episkop američko-kanadski.  Nakon raščinjenja osnovao je slobodnu Eparhiju za Ameriku i Kanadu, Eparhiju za Australiju i Novi Zeland i Eparhiju za zapadnu Evropu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20