• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Istorijski zabavnik

12.02.2020

14:16

MISTERIJA SMRTI BRANKA MILJKOVIĆA! 10 dana pre navodnog samoubistva SREO JE DANILA KIŠA I TADA MU JE OSTAVIO JEDNU PORUKU!

Društvo

MISTERIJA SMRTI BRANKA MILJKOVIĆA! 10 dana pre navodnog samoubistva SREO JE DANILA KIŠA I TADA MU JE OSTAVIO JEDNU PORUKU!

Podeli vest

Na današnji dan navršava se 59 godina od tragične smrti jednog od najdarovitijih srpskih pesnika 20. veka - Branka Miljkovića. Po zvaničnoj verziji, u noći između 11. i 12. februara, u jednoj šumi na periferiji Zagreba, umetnik je izvršio samoubistvo obesivši se o drvo. Imao je samo dvadeset i sedam godina, a ovaj događaj i danas, više do pet decenija kasnije, izaziva mnoge kontroverze i polemike

Branko Miljković je bio jedan od najpoznatijih srpskih pesnika druge polovine 20. veka. Rodio se u Nišu, a prve pesme je počeo da mu objavljuje Oskar Davičo 1955. godine tokom Brankovih studija filozofije u Beogradu.

Već sledeće godine objavio je svoju prvu zbirku pesama "Uzalud je budim" koja je postigla ogroman uspeh i otvorila mu svet književnosti i slave. Iako jako mlad, Branko Miljković se ubrzo našao u samom vrhu srpske poezije. To je potvrdila i Oktobarska nagrada, jedna od najprestižnijih u ono vreme.

NAJVEĆA TAJNA KNEZA MIHAILA! Jedna grobnica u Beogradu čuva misteriju, ALI I SRAMOTU OBRENOVIĆA!

O tome zašto je Branko Miljković rešio da napusti Beograd i prihvatio posao urednika Literarne redakcije zagrebačkog radija postoji više verzija. Po jednoj, pesnik je pokvario odnose sa jednim brojem pesnika i prijatelja. Po drugoj, presudni su bili ljubavni jadi. Kako bilo, u jesen 1960. godine mladi pesnik se obreo u Zagrebu, a nakon toga ubrzo je počeo i da pije.

Nepunih godinu dana kasnije, u noći između 11. i 12. februara 1961. Branko Miljković je pronađen mrtav, obešen o drvo na periferiji Zagreba. Imao je samo 27 godina.

Foto: Youtube printscreen

Branko Miljković

Njegova iznenadna smrt već decenijama izaziva rasprave o tome da li je reč bila o samoubistvu ili je mladi pesnik ipak ubijen.

Brankova porodica kao i mnogobrojni prijatelji na čelu sa pesnikom Tanasijem Mladenovićem, tvrdili su da drvo o koje je pesnik pronađen obešen jednostavno nije bilo dovoljno jako da izdrži Miljkovićevu težinu, kao i da je na telu nakon smrti bilo modrica (kao od prebijanja) ali ne i tragova davljenja na vratu koji su uobičajni kod samoubistva bešenjem.

Ipak, slavni književnik Danilo Kiš je u kratkom filmu Slobodana Šijana iz 1976. godine "Pohvala svetu" izneo jedno drugačije viđenje poslednjih dana Branka Miljkovića.

- Desetak dana pre njegovog samoubistva sam ga sreo i kad sam naručio piće, on me je izružio da se to ne sme raditi, da se ne sme piti... On je u tom trenutku prestao da pije i da bi tome dao težinu principa, on je držao predavanja i drugarska ubeđivanja. Tada je izgovorio nekoliko rečenica koje su me frapirale u času kada sam doznao za njegovu tragičnu smrt.

POD VELOM MISTERIJE...Smrti ovih poznatih ličnosti nikada nisu razrešene! JEDAN JE IZA SEBE OSTAVIO ČUDNO PISMO, drugi kofer, a treći... (FOTO/VIDEO)

Rekao je: "Mi smo svi kukavice, mnogi ruski pesnici su u našim godinama već završili svoje živote i to svojom rukom". Naveo je njihova imena, dosta agresivno me je pitao zašto smo mi takve kukavice koje umiru od "gladi, tuberkuloze i od tzv. boemije" -  ispričao je Kiš svoj poslednji susret sa Brankom Miljkovićem.

O tome ko bi eventualno mogao da stoji iza ubistva Branka Miljkovića takođe ima mnogo teorija - neki navode hrvatske nacionaliste, drugi krive kafansku svađu, treći UDBU...

Ipak, sve do danas zvanična verzija Brankove smrti je - samoubistvo.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija