• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

16.02.2020

09:46

OLIČENJE OSLOBODIOCA! Kovačević: Spomenik kralju Aleksandru mora da bude klasičan i reprezentativan!

Društvo

OLIČENJE OSLOBODIOCA! Kovačević: Spomenik kralju Aleksandru mora da bude klasičan i reprezentativan!

Podeli vest

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću biće podignut u Beogradu između Starog i Novog dvora na Terazijama, odnosno između zgrade Skupštine grada i zgrade Predsedništva

 

Predsednik Odbora za podizanje spomenika, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević izjavio je za Večernje novosti da spomenik treba da bude reprezentativan i klasičan.

- Pod klasičnim se podrazumeva da ne predstavlja neku vrstu eksperimenta. Mora da bude oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac - rekao je Kovačević.

On je podsetio da su tokom nacističke i komunističke vladavine u Jugoslaviji srušena 132 spomenika kralju Aleksandru, od kojih su tri bila reprezentativna: Meštrovićev na Cetinju, Augustinčićev u Skoplju i Dolinarov u Ljubljani.

Odbor za podizanje obeležja najbliži je ideji da se statua podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije.

Novosti još dodaju da će skulptura na konju monarha ubijenog 9. oktobra, 1934. godine u Marseju biti okrenuta ka Devojačkom parku, odnosno ka spomeniku ruskom caru Nikolaju, koji je krstio kralja Aleksandra.

Inicijativa o podizanju obeležja, pišu Novosti, potekla je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao građanina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Предлажем да на постаменту пише: АЛЕКСАНДАР I. КАРАЂОРЂЕВИЋ - НАИВНИ...!! Толико је веровао и Хрватима и Словенцима, као браћи... Можда је у Марсеју, док је умирао, схватио сву своју НАИВНОСТ и ЗАБЛУДУ, која га је главе коштала...! А требао је послушати Војводу Мишића који му рече; Не прави државу са несојем, "пободи пикете тамо где је наше"..."!! А где је то наше"...? питао је наивни краљ Александар... " Тамо где су наша српска гробља и наши српски манастири"...!! Добио је одговор - који није послушао...! А да јесте...? А где би нам данас био крај...!! Било бисмо у рангу Белгије или Холандије по економији, лидери у Европи - у политици... У спорту - вечити светски прваци...

0691993066

pre 4 godine

E, da je slušao Vojvodu Mišića, dan bi imali našu pravoslavnu - svetosavsku VELIKU SRBIJU... I srpski narod se ne bi patio po Bosni, Hrvatskoj, Kosovu , Crnoj Gori i Makedoniji... I ne bi nam danas trebale - litije...!!

mihailo

pre 4 godine

. To je ukleto mesto i na njemu spomenik caru koga su ubili i ne samo njega več i celu njegovu porodicu.a on krstio Aleksandra. Spomenik Aleksandru koji je ubijen a na mestu na kome su ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga. Fali samo spomenik kralju Aleksandru i kraljici Dragi i onda bi svi bili na broju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija