• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. MANDIĆ

19.02.2020

08:08

GIMNAZIJALKA (17) IZ BEOGRADA DOVEZENA U HITNU POMOĆ Pena joj je išla na usta, pregrizla je usnu, a kad su lekari otkrili šta je radila PROTEKLA 4 DANA, BILI SU U ŠOKU

Društvo

GIMNAZIJALKA (17) IZ BEOGRADA DOVEZENA U HITNU POMOĆ Pena joj je išla na usta, pregrizla je usnu, a kad su lekari otkrili šta je radila PROTEKLA 4 DANA, BILI SU U ŠOKU

Podeli vest

Posle četiri noći ispred ekrana odlična učenica iz Beograda jedva preživela napad tokom kojeg joj je išla pena na usta i sama sebi je pregrizla usnu

Tinejdžerka (17) iz Beograda završila je u ponedeljak uveče na Hitnoj pomoći pošto je četiri noći neprekidno igrala video-igrice i gledala filmove na mobilnom telefonu! Ona je posle mnogo neprospavanih sati dobila epi-napad i težak poremećaj moždane funkcije, koji su, kako kažu stručnjaci, izazvani umorom i svetlom koje je bleskalo sa ekrana.
 

Kao heroin

Roditelji nikako da shvate da je zavisnost od igrica ravna zavisnosti od heroina
dr Ivica Mladenović

 

U Hitnoj pomoći kažu da je devojčica kod njih dovezena u besvesnom stanju, sa pregrizenom usnom i penom na ustima. Samo je zahvaljujući brzoj intervenciji lekara uspela da preživi.

Borba za život

- Reč je, inače, o zdravoj i dobroj devojčici, gimnazijalki odlikašu. Roditelji su joj dozvolili da se na raspustu opusti, radi šta želi kako bi rasterećena dočekala drugo polugodište. Ona se opredelila da igra igrice i gleda filmove na telefonu i, malo-pomalo, zamenila je dan za noć, danju je spavala, noći provodila na telefonu... I tako puna četiri dana. Pritom joj je i imunitet bio oslabljen zbog virusa i sve se završilo epi-napadom. Uspeli smo da je povratimo, a ona se od juče nalazi na ispitivanjima u jednoj dečijoj klinici. Sve ukazuje na to da je epi-napad bio izazvan umorom i titrajućim svetlom sa ekrana kojem je mozak dugo bio izložen - kažu nam u Hitnoj pomoći, i naglašavaju da su do sada o takvim slučajevima samo čitali u stručnoj medicinskoj literaturi.

Foto: Pixabay

 
Svetlo sa ekrana

Epi-napad bio je izazvan umorom i titrajućim svetlom kojem je mozak dugo bio izložen
Hitna pomoć


Načelnik Klinike za bolesti zavisnosti u Palmotićevoj u Beogradu Ivica Mladenović kaže da je to klasičan primer šta se, prethodno zdravom detetu ali i odraslom čoveku, može deseti usled dugotrajnog igranja igrica na telefonu, računaru ili samo od gledanja televizora.


- Ono o čemu smo do sada samo čitali da se dešava u svetu konačno je stiglo i kod nas. Epi-napad, koji je, srećom, ova devojčica preživela, najčešće izazivaju prekomerni umor i dugotrajna stimulacija kore velikog mozga takozvanim treperećim svetlom visoke frekvencije, koju emituju svi savremeni mobilni telefoni i TV aparati. Ova dete ujedno je, samim tim što je zamenilo dan za noć, poremetilo i ono što se zove cirkadijalni ritam, odnosno dnevno-noćni ritam tela, što je drastično stresiralo ceo organizam. Dakle, devojčica je ispunila oba preduslova za nastanak epi-napada i on se i dogodio - objašnjava doktor.

 

Zavisnost od igrica

On kaže da je, nažalost, epi-napad samo posledica zavisnosti od igranja igrica. Pred lekarima, ali i roditeljima ove devojčice je težak zadatak da se izvuče iz virtuelnog u realni svet.
- U slučaju ove devojčice nije se desilo, siguran sam, da je ona prvo jutro dočekala budna uz igricu. Da bi se došlo do toga da neko četiri noći neprekidno igra igrice i dobije epi-napad znači da je bar tri-četiri godine zavisnik od interneta ili igrica. Svake godine oko 30 tinejdžera lečim od toga i znam put kako se do toga dolazi. I mnogi od njih su i školu napustili da bi igrali igrice ili surfovali internetom. I uvek tu pitam, koliko god to roditeljima bilo bolno, gde su oni bili sve te godine. Roditelji nikako da shvate da je zavisnost od igrica ravna zavisnosti od heroina. Isti efekat imaju na mozak kao heroin, ista je i apstinencijalna kriza - priča doktor Mladenović.

Epi-napad nije epilepsija

Doktor Mladenović kaže da epi-napad nije isto što i epilepsija i ne bi ih trebalo mešati.

- Epilepsija je hronična bolest i ne bih sada o njoj, a epi-napad se može desiti i ljudima koji ne boluju od te bolesti. Da bi došlo do epi-napada čovek može da ima predispoziciju za njega, odnosno neku fiziološku promenu na mozgu, ali i ne mora. Čak i da je ima, ako osoba ne stresira organizam, ne mora nikad da ga dobije. U suštini, mozak svakog od nas je osetljiv na tu svetlost visokih frekvencija i ukoliko smo njoj dugo izloženi, velika verovatnoća je da ga dobijemo - kaže on.

SIMPTOMI EPI-NAPADA

 

- kontrakcije mišića

- nevoljno grčenje tela
- gubitak svesti
- pena na ustima

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dorijan

pre 4 godine

Nema to veze sa igricama i titrajucim ekranom. Oni koji rade na kompjuteru cesto rade i po 4-5 dana neprekidno i danju i nocu pa onda malo odspavaju za komjuterom pa dalje opet isto i nikada im nista ne fali . Tako je i Bil Gejts godinama dok je osnivao svoj posao i kompaniju bukvalno u predahu spavao sa glavom na tastaturi sto mnogi nisu mogli da prate pa su bezali od njega - i sta mu to fali danas??? A deca je najbolje da igraju igrice koliko hoce i sede za kompjuterom koliko hoce i sama da odrede koliko mogu.nego da se kolju po ulicama sto im je jedina alternativa

Niki

pre 4 godine

Ma pazi da nije od igrica, pre su neke tabletice

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija