• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

19.02.2020

14:35

RASREŠENJE I KRIVIČNA PRIJAVA DIREKTORU CENTRA ZA SOCIJALNI RAD! Utvrđeno 5 propusta u slučaju dece iz Alibunara!

Društvo

RASREŠENJE I KRIVIČNA PRIJAVA DIREKTORU CENTRA ZA SOCIJALNI RAD! Utvrđeno 5 propusta u slučaju dece iz Alibunara!

Podeli vest

Direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević biće razrešen, a protiv njega i drugih odgovornih iz ove ustanove biće podnete krivične prijave zbog propusta u nepružanju pomoći deci iz Novog Kozjaka koja su bez oca i majke živeli u trošnoj kući bez struje

Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku završila je nadzor u Centru, na osnovu kojeg je konstatovano 5 propusta u radu Centra. 

- Na osnovu utvrđenog Komisija konstatuje da će se protiv odgovornog lica Centra - direktora i stručnih radnika inicirati postupak krivične odgovornosti, da će biti naloženo direktoru da utvrdi odgovornost zaposlenih - stručnih radnika i da će biti iniciran postupak pred Etičkim odborom ?omore socijalne zaštite radi utvrđivanja povrede kodeksa profesionalne etike stručnih radnika - saopštio je Pokrajinski Sekretarijat.

SUDBINA 6 BRAĆE I SESTARA RASPLAKALA JE SRBIJU, a jutros su stigle LEPE VESTI

Oni dodaju da će pokrenuti inicijativu da se direktor Centra smeni:

- Pored postupaka krivične odgovornost Skupštini opštine Alibunar biće dostavljena inicijativa za razrešenje direktora Centra zbog propusta u radu.

Foto: printscreen RTS

Kako saznajemo, Skupština opštine Alibunar, nakon što dobije inicijativu za razrešenje direktora Centra, odlučiće da li će on biti razrešen samo sa mesta direktora a ostati da radi u Centru, biti prebačen na čelo nekog drugog centra ili će dobiti otkaz.   

U zapisniku i izveštaju inspekcije, koji je dostavljen pokrajinskom sekretaru Predragu Vuletiću, navodi se 5 propusta zaposlenih u centru i direktora:

1. U zaštiti dece je izostala potpuna i odgovarajuća porodičnopravna reakcija organa starateljstva - Centra za socijalni rad Alibunar;

2. Osim pristupima pravima iz oblasti materijalne podrške (novčana socijalna pomoć), nisu kontinuirano praćene potrebe dece te su zanemarene zakonske dužnosti organa starateljstva;

3.  Uočeni su propusti u vođenju slučaja u organizovanju zaštite dece:

4.  Direktor Centra za socijalni rad "1.Mart" u Alibunaru nije obezbedio zakonitost rada Centra u skladu sa članom 3. Pravilnika o organizaciji, normativima i standardima rada centra za socijalni rad, čime je onemogućeno ostvarivanje prava korisnika utvrđena članom 41. Zakona o socijalnoj zaštiti prema kojem "maloletno lice (dete) jeste korisnik kada mu je usled porodičnih i drugih životnih okolnosti, ugroženo zdravlje, bezbednost i razvoj, odnosno ako je izvesno da bez podrške sistema socijalne zaštite ne može da dostigne optimalni nivo razvoja....."

5. Direktor Centra nije postupao saglasno propisanoj odgovornosti u upravljanju i organizovanju radnog procesa, niti je preduzimao mere u kontroli postupanja prema zaposlenima - stručnim radnicima.

Prošle nedelje, u sredu, objavljena je priča o šestoro mališana iz Novog Kozjaka, koji sami žive u trošnoj kući u kojoj nema ni grejanja, ni struje. Sami zarađuju da se prehrane, sami peru veš, kuvaju a pritom najstariji među njima ima 16 godina. Majka ih je ostavila, trudna je sa drugim čovekom, a otac je u zatvoru.

Priča o bratu koji živi sa 5 sestara pokrenula je odmah reakcije nadležnih, pa su sutradan obišli Centar za socijalni rad u Alibunaru i decu u Novom Kozjaku.

Odmah je bilo jasno da su u Centru načinjeni propusti. Nadležni u Centru su znali da majka o njima ne brine iako je obećala da hoće, ali su ih prepustili da brinu sami o sebi.

I sam direktor Centra za socijalni rad u Alibunaru Zoran Prebiračević bio je upoznat sa svim tim ali o tome nije obavestio obavestio nadležne na višim pozicijama. Pritom, iako su utvrdili da majka nije ispoštovala obećanje da će se vratiti deci, Centar nije preduzeo mere da se deca zbrinu.

- Mi smo primetili da majka decu zanemruje i zapušta, a pošto je cilj da deca žive u prirodnim porodičnim uslovima mi smo dali sve od sebe da se stvore bolje uslovi da ona bude sa njima. Ona nam je uvek davala izjavu i ja sam bio prisutan kada je davala izjavu, da će ona da bude sa njima i da se od subote vraća kod njih. Na osnovu te izjave mi smo joj organizovali uslove, kupila joj je opština novi "smederevac" da bi joj bilo toplo, obezbedili drva - ispričao je između ostalog Prebiračević.

U Centru je odmah u četvrtak pokrenut stručni i inspekcisjki nadzor. Preliminarni rezultati  odmah su ukazali na propuste u radu ove ustanove. Saopšteno je da je utvrđeno da se porodica već duže vreme nalazi na evidenciji Centra, po više osnova.

- Takođe je konstatovano da od 20. januara kada je majka poslednji put bila u Centru za socijalni rad Alibunar ne postoje saznanja o stanju u porodici, te su zbog toga konstatovani propusti u radu Centra i utvrđene pogrešne procene u radu sa porodicom  - saopštio je prošle nedelje sekretarijat.

Šestoro dece u noći između četvrtka i petka smešteno je u Dečije selo u Sremskoj Kamenici.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rale

pre 4 godine

ovo se zove pravda.svi koji su se ogresili o ovoj deci ,treba da snose posledice.odmah uruciti otkaze a direktora krivicno goniti.ovim poslom treba da se bave humani ljudi,kako su radnici na celu sa direktorom mogli mirno da spavaju,ako znaju da su ova deca legla gladna,i u hladnu sobu.drzava srbija je spremna svakome da pomogne,ali kad ovakvi idioti rade u socijalnim ustanovama,pomoc nikako ne stize.da sam uspeo sa mojom familijom da ostvarim bilo kakvu pomoc u mojoj drzavi,nikada je nebih napustio.na moju zalost sam se odlucio da napustim sve sto sam stekao u srbiji i otisnem se u svet.ovde imamo dovoljno za zivot,ali tuga za kucom mojim narodom i mojom zemljom,svakodnevna.tuga za grobove najmilijih koje nemogu da obidzem.oterali su me takvi socijalni radnici kao sto su ovi .

Vlado

pre 4 godine

A šta je sa predsednikom opštine, da li je i on uhapšen, smenjen, ili je barem podneo ostavku???!!! Opet će da nagrabusi "čistačica ili portir"!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija