• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M.

24.02.2020

07:04

NAJVEĆA SRPSKA SVETINJA DIŽE SE IZ PEPELA! 16 godina posle požara, pogledajte kako izgleda Hilandar

Društvo

NAJVEĆA SRPSKA SVETINJA DIŽE SE IZ PEPELA! 16 godina posle požara, pogledajte kako izgleda Hilandar

Podeli vest

Očekuje se da će radovi na obnovi manastira Hilandar biti završeni najviše za dve godine * Dosad uloženo oko 16 miliona evra

Najveća srpska svetinja, manastir Hilandar za dve godine biće potpuno obnovljen od posledica strahovitog požara koji ga je zahvatio u martu 2004. godine! Do sada je rekonstruisano oko 90 odsto manastira i uloženo oko 16 miliona evra. Za ostatak radova, prema procenama stručnjaka, biće potrebno još oko šest miliona evra.

Foto: hilandar.org

Beli konak pre požara

SRPSKI DEČAK NIJE DAO NA SVOJ KRST UPRKOS BATINAMA, posle napada dobio specijalni POKLON IZ HILANDARA!

SA HILANDARA STIGLA MOĆNA PORUKA! Do Svete Gore nekada je dolazila slava i pohvala Nemanjine dedovine, A DANAS STIŽE GLAS "SRAMOTE NJENIH GLAVARA"!

Foto: hilandar.org

Beli konak u požaru

Najveći deo posla je urađen, a ostalo još da se obnovi Trpezarija i Stara trpezarija, napravi nova kotlarnica, dva konaka - Igumenarija i Dohija, i dva paraklisa - Svetog Save i Svetog Dimitrija.
Požar koji je 4. marta 2014. izbio u manastiru Hilandar potpuno je uništio gostoprimnicu, igumanske prostorije, deo monaških kelija, Beli konak iz 17. veka, malu crkva iz 17. veka, administrativne prostorije, ali su monasi uspeli da spasu najvrednije relikvije. Izgoreli su konaci od kojih neki potiču iz 14. veka, i četiri paraklisa. Vatrena stihija je zahvatila severozapadni i severoistočni deo manastirskih zdanja. 

Foto: hilandar.org

Beli konak nakon požara

Grci koče radove

- U proteklih godinu dana mi smo uselili Beli konak. Završen je i pušten protivpožarni sistem, hidrantska mreža, ali ostalo je da u narednom periodu završimo radove na Igumenariji i Dohiji, odnosno najkritičnijim mestima, gde je požar izbio i proširio se na druge delove manastirskog kompleksa. Trpezarija nije izgorela u požaru, ali u dogovoru sa državom, rešili smo, kad već obnavljamo Hilandar, da ga obnovimo kompletno. Jer obnova ove srpske svetinje rađena je još za vreme kralja Milutina i evo sada - ističe naš sagovornik.

 

 

MARJAN SE ZBOG ŽENE PEŠKE UPUTIO DO SVETINJE! Sreo sam je ulici Svetog Save, na Savindan, a onda...

HAŠIM TAČI JE SRBIN! HILANDAR IMA DOKAZ! Na Svetoj Gori sačuvan dokument! Pradeda mu je Radoslav Danilović!

 

 

Obnovljeno:

1. Veliki konak iz 1810/14
2. Sinodik (konak)
3. Stari konak
4. Beli konak (poslednji put obnovljen od 1598/1615 godine)

Prema njegovim rečima, podizanje Hilandara značajno otežava takozvani Kedak, odnosno Zavod za zaštitu spomenika kulture Grčke zadužen isključivo za Svetu Goru, koji svaki projekat vezan za njegovu obnovu detaljno proverava, a neretko i vraća na dorade i prepravke.

- Sveta Gora je autonomna monaška republika, ali kako se nalazi na tlu Grčke, za svaki ugrađen kamen, a da ne kažem za nešto krupnije, potrebna nam je njihova dozvola i odobrenje. Zato se i obnova Hilandara malo odužila. Sa druge strane, ni naša država i crkva ne žele da se potkrade nikakva greška, jer cilj je da Hilandar zadrži autentičnost i ostane onakav kakav je bio prilikom osnivanja - otkriva naš izvor.

Foto: hilandar.org

Beli konak nakon obnove

Pomoć i donacije

On naglašava da se obnova manastira zasniva isključivo na pomoći države Srbije, odnosno donacijama vernika, kao i novcu Srpske pravoslavne crkve i njenih sestrinskih crkava.
- Možda bi Hilandar nikao iz pepela mnogo brže da smo hteli da se koristimo fondovima EU, na šta smo imali i te kako pravo, ili nekim drugim donacijama, međutim Hilandar je isključivo srpski i upravo smo na jedan ovakav način želeli još jednom da udarimo pečat srpstva na njega. S druge strane, Sveta Gora je jedino što od svog osnivanja do danas nije gubilo samostalnost i zadržalo je svoju autentičnost. I država nam je više puta porobljavana i crkvu su nam osporavali, ali Sveta Gora atoska bila je i ostala netaknuto mesto - objašnjava on.


 

Šta je još ostalo da se obnovi:

1. Konak iz 1639/40 - Dohija
2. Paraklisi Svetog Save i Svetog Dimitrija
3. Igumenarija (konak, poslednji put obnovljen 1652)
4. Velika trpezarija
5. Stara trpezarija
6. Ugradnja kotlarnice

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija