• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

20.02.2020

16:17

UZIMAJU VAM 6.000 DINARA, a ovaj dokument je zapravo besplatan!

Društvo

UZIMAJU VAM 6.000 DINARA, a ovaj dokument je zapravo besplatan!

Podeli vest

List nepokretnosti koji je neophodan dokument pri kupovini ili prodaji stana, a koji je moguće dobiti elektronski i besplatno, postao je očigledno unosan biznis.

Sve veći broj agencija za nekretnine naplaćuje ga klijentima i do 50 evra, a pod izgovorom da je reč o ključnom dokumentu u postupku na koji se u katastru čeka nekoliko dana.

"Kad kupujete ili prodajete stan za nekoliko desetina hiljada evra onda i lako padnete na dodatni trošak od 50 evra i bežite od svakog novog čekanja u redu. To su očigledno počele da koriste mnoge agencije koje u poslednje vreme sve češće obmanjuju građane sa pričom da se na list nepokretnosti čeka jako dugo i da će im oni to srediti uz nadoknadu. Istovremeno prećutkuju da je taj isti dokument moguće dobiti elektronski ", kaže naš sagovornik i dodaje da su mnoge agencije u tom smislu često povezane s notarima", priča izvor lista upućen u ovu problematiku.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković kaže da se svi podaci iz lista nepokretnosti iz e-katarsta ažuriraju na tri dana i da su dovoljni za potpisivanje ugovora o kupoprodaji nekretnine".

Foto: Insajder/Zoran Sinko

"To znači da notari i agencije za nekretnine, praktično, elektronski mogu da pribave neophodan dokument u kome je moguće videti da li objekat ili zemljište ima nekih tereta ili zabeležbi", ocenio je Drašković i dadao da im je to i zakonska obaveza.

Sagovornik lita kaže i da je upravo ovakva zamena teza, odnosno smanjenje značaja e katastra, dovelo do toga da reforme katastra koje meri Svetska banka u Duing biznis listi budu lošije ocenjene nego što je to realno stanje na terenu.

Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore ističe da njegova kancelarija koristi elektronsku verziju lista nepokretnosti kao i da ne insistira na dokumentu "u papiru".

"Ne znam zašto moje pojedine kolege traže dokument koji nije elektronski. Komora istovremeno ne može nikoga da prinudi da postupa na ovaj ili onaj način i svaki notar je odgovoran za svoj rad. U Zakonu o katastru se navodi da se e-izvod može smarati pouzdanim i tačnim", kaže Cvejić".

List nepokretnosti je zvaničan dokument koji izdaje država, a koji daje uvid u nekoliko ključnih podataka o nekretnini. Na osnovu ovog dokumenta praktično je moguće saznati da li je prodavac nepokretnosti pravi vlasnik, kao i da li stan koji gledate na sebi ima hipoteku ili slične terete. U Srbiji je, inače, prošle godine prodato tačno 39.938 stanova, za trećinu više nego 2017. godine.

U okviru ovog javnog servisa moguće je pretraživati nepokretnosti po adresi ili po broju parcele. Podaci koji se nalaze u aplikaciji E-katastar ažuriraju se jednom u tri dana. E-katastru može da se pristupi sa naslovne strane sajta Republičkog geodetskog zavoda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
bora

pre 4 godine

Tvrdnja da agencije naplaćuju poribavljanje izvoda iz lista nepokretnosti je zlonamerna i netačna! Autor teksta mora da demantuje tvrdnju,jer očito da raspolaže inforrmacijama iz "rekla-kazala" izvora! Tačna je informacija da notari traže da im se na vreme dostavi štampani izvod iz lista nepokretnosti.I vrapci znaju da je cena izvoda iz lista nepokretnosti 1295 dinara i za potrebe overe ugovora kod notara mora da ga obezbedi vlasnik/prodavac.Zašto to rade i ako ih zakon o notarima obavezuje da oni to obezbede,treba pitati odgovorne!

MilosObilic1389

pre 4 godine

зашто док пуне - партијску касу...?

lence

pre 4 godine

notari sisaju sa cenama ono sto sud naplacuje oko 1000 rsd kod notara 4000 rsd.traze vam izvod iz maticne knjige u papiru, a imaju sve u elektronskom obliku.a kod ostavina to su takse do neba.ko ima srecu da mu se resava u sudu onda je bolje prosao jer je ustedeo trecinu.mislim da o ovome neko treba da povede racuna i iskontrolise njihov cenovnik .

milano

pre 4 godine

Ko je izmislio ove Notare pre nisu postojali funkcionisalo sve super bez njih ovako pljačkaju nepismen narod.

Vlado

pre 4 godine

Notari su legalni lopovi, koji rade ono što bi država trebala da radi, ali državnim službenicima se ne radi, pa narode plaćaj i porez i notare!!!

Zoran Jovanović

pre 4 godine

Kakav pokvaren i zlonameran naslov.Ja sam javni beležnik i ne tražim da mi stranke dostave izvod iz lista nepokretnisti. Sto se tiče sudske takse za raspravu zaostavštine kod suda je veća ali je sud često umanjuje , jer opredeli vrednost zaostavštine na 10.000,00 dinara i odredi taksu od 1.000,00 dinara,iako je vrednost iste mnogo veća i na taj način sudije nanose štetu budžetu,a j.beležnici plaćaju 20% PDV i 30% na račun min.pravde za poboljšanje materijalnog položaja pravosudja!A o efikasnosti postupka niko ne piše,što kod suda traje 1-2 g.kod mene se završi za mesec dana.Znao sam da se Srbi razumeju u fudbal i svi bi mogli biti selektori reprezentacije,ali sada vidim da se razumeju i u pravo!

Predragm

pre 4 godine

Da bi podneo zahtev da mi se ugradi trofazna struja u elektrodistribuciji mi traze da podnesem vlasnicki list iz katastra. 1300 kosta vlasnicki list i jos moram da platim neke takse distribuciji. U centru Beograda sam i nemam trofaznu struju. Da bi uvelu trofaznuu struju u zgradi ne moze to da uradi predsednik kucnog saveta nego moramo pojedinacno stanari da podnesemo zahtev znaci jos 12 vlasnickih listova moramo da platimo katastru. A ED moze da vam kaze da nema mogucnosti da vam uvede troaznu struju ali pare su uzeli i katastar i distribucija.

Zora

pre 4 godine

.Agencije za nekretnine list nepokretnosti dostavljaju notarima na njihov zahtev .Cvejic ga isto trazi .Uvek "svez" u stampanom obliku opet na njihov zahtev .Klijenti odu sami i uzmu isti plativsi katastru oko 1300 dinara Kad je besplatno sto ga naplacuju .

Rada

pre 4 godine

Notari i izvrsitelji su najgore zlo ovog siromasnog drustva. Ovakav vid pljacke nema nigde na svetu.

Dile

pre 4 godine

Notari su gori od izvršitelj ,pravi pljačkaši građana i dok budu ovakve prepreke u državi oko prenosa nepokretnosti na nove vlasnike procice i decenije a da ce nepokretnosti glasiti na pradedove.

Sasa

pre 4 godine

Notari i izvrsitelji najvece zlo koje je zadesilo nasu zemlju Srbiju.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59