• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf.rs

21.02.2020

15:41

OZBILJNO UPOZORENJE DOKTORA KONA: Preti nam epidemija malih boginja, rubeola i zauški!

Društvo

OZBILJNO UPOZORENJE DOKTORA KONA: Preti nam epidemija malih boginja, rubeola i zauški!

Podeli vest

Obuhvat vakcinacijom MMR vakcinom protiv malih boginja, zauški i rubeole, ponovo se u toku prošle godine smanjio, i ukoliko ponovo ne krene uzlaznom putanjom Srbija bi opet mogla da se suoči sa epidemijama ovih bolesti

Na ovo je na društvenoj mreži Fejsbuk upozorio primarijus dr Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, pozivajući se na podatke o vakcinaciji u srpskoj prestonici.

- Rezultati sprovedene imunizacije na teritoriji Beograda u 2019. su takvi da bismo u narednih nekoliko godina mogli da očekujemo epidemije zaušaka, malih boginja i rubeole, ukoliko se ne vrati obuhvat sa MMR na nivo od 2018. godine - naveo je dr Kon za Telegraf.rs.

On je dodao i da se ozbiljno povećava rizik i od pojave difterije.

- Ozbiljno se povećava rizik i od pojave difterije jer godinama unazad sve revakcinacije protiv difterije su znatno ispod 90 odsto. Zakon se mora primenjivati ili se mora javno reći (što je naravno neprihvatljivo) da nismo u stanju da sprovodimo obaveznu imunizaciju. Da li iko može da zamisli karantin u Srbiji... Čisto pitam... - napisao je dr Kon.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Biće nabavljeno još najmanje 10.000 doza vakcina protiv gripa!

Kako nam se ne bi ponovile 1997., 2007., i 2017. godina, kada smo imali epidemije malih boginja, neophodno je da obuhvat vakcinacijom bude iznad 95 odsto. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" vakcinacija MMR-om na teritoriji Srbije u 2018. godini sprovedena je sa obuhvatom od 93,4, dok je u 2017. godini, kada smo imali epidemiju ona iznosila tek 85,2 odsto.  

Najveća epidemija malih boginja u Srbiji, da podsetimo, bila je 1997. godine kada je obolelo oko 4.000 ljudi i umrlo sedam osoba. Deset godina kasnije u Srbiji javila se još jedna epidemija koja se u Vojvodini prelila iz marginalizovanih grupa u opštu populaciju i kada je zaraženo oko 380 ljudi.

Poslednji put, male boginje su Srbiju pogodile 2017. godine i 2018. godine. Tada je obolelo 5.318 osoba, dok je 15 umrlo. 

Poslednji slučaj malih boginja na teritoriji Srbije zabeležen je u Boru u junu prošle godine. 

LEKARI TUŽILI 246 RODITELJA JER NISU VAKCINISALI DECU! Zbog neodgovornog ponašanja i širenja epidemije malih boginja pale prve kazne!

Vakcinacija u Srbiji protiv malih boginja počela je 1971. godine primenom monovalentne vakcine. 1981. godine počela je primena kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški, dok je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubele) počela da se primenjuje od 1994. godine.

Istovremeno, od 1994. godine započelo je davanje druge doze MMR vakcine, najpre u dvanaestoj, a od 2006. godine u sedmoj godini života, s obzirom na to da oko 5 odsto osoba vakcinisanih samo jednom dozom vakcine ne razvije imunitet protiv malih boginja.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Šta se čeka...? Odmah 3. D primenite... Dezinfekcija, Dezinsekcija i Deratizacija...! To Vam je posao...!!

Lažov

pre 4 godine

А ,,ПИЧИЈИ ГРИП"?! Сећам се Жикице (био министар) и овај ,,стручњак" како су ЛАГАЛИ о птичујем грипу.

Stršljen

pre 4 godine

To sad nek rešava KLIKA PROTIV VAKCINA, država je imala nameru da svu decu vakciniše kako se to radilo decenijama, onda su se pojavili "SPASIOCI" pa nek sad oni svojim baljezganjima leče od navedenih bolesti, tu država ne treba da se meša ona je učinila sve ali sa onima koji su to hteli, ovi nek se obrate onima koji su ih odvratili od vakcina.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija