• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.02.2020

22:12

AKO ŽELITE PROMENE, BUDITE TA PROMENA! Premijerka Brnabić održala predavanje na Imperijal koledžu u Londonu!

Društvo

AKO ŽELITE PROMENE, BUDITE TA PROMENA! Premijerka Brnabić održala predavanje na Imperijal koledžu u Londonu!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić održala je predavanje studentima Poslovne škole Imperijal koledža u Londonu, gde je poručila mladima da veruju u sebe i da, ako žele promene, sami budu ta promena

Brnabić je studentima prenela koliko su razvoj preduzetništva i tehnologije važni za napredak ekonomije i društva, navodeći da je glavni zadatak vlade, na čijem je čelu od juna 2017. godine, bio da nastavi započet reformski proces i transformaciju ekonomije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju i inovacijama, kako bi se obezbedio veći i održiv rast.

Ponovila je da je ta transformacija zasnovana na razvoju novih tehnologija, a da četvrta industrijska revolucije daje šansu da zemlje poput Srbije, koje nisu bile među pobednicima treće, budu pobednice četvrte industrijske revolucije.

U tom smislu, istakla je da su digitalizacija i reforma obrazovanja bili glavni prioriteti vlade, dodajući da je Srbija našla svoju šansu upravo u IT i kreativnim industrijama.

- Kada vlada da dobar i jak signal, stvari se brzo menjaju - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je IT sektor najbrže rastući sektor u Srbiji, čiji je izvoz prošle godine udvostručen u odnosu na 2016. godinu, a iznosio je 1,4 milijardi evra.

Ona je navela da postoji potencijal u tradicionalnim industrijama, kao što su poljoprivreda, energetika, rudarstvo u Srbiji, ali da još veći potencijal ustvari negde druge - u mladima, inovacijama, IT…

- Mladi, verujte u sebe. Ako želite da vidite promene, budite te promene. Vi možete da promenite svoju zemlju i svet - poručila je Brnabić.

Foto: Tanjug


Dodala je da je reforma obrazovanja u Srbiji bila jedan od važnijih izazova - kako pripremiti mlade za buduće poslove, koji sada možda ni ne postoje i kako naučiti decu da razmišljaju, a ne šta da misle.

U tom smislu, pomenula je da su informatika i programiraje obavezni predmeti u školama, od petog razreda, ne zato što će svi učenici biti programeri, već zato što kroz te predmete uče kako da razmišljaju logički, kako da rešavaju probleme,.

Takođe, napomenula je da je država uložila 100 miliona evra, što je za Srbiju veliki novac, u infrastrukturu za istraživanja i razvoj, kao i da u zemlji postoje četiri naučno tehnološka parka, u kojima mladi otvaraju svoje inovacione kompanije i pokreću svoj bisnis.

- Danas je Srbija najkonkurentnija zemlja u Evropi ukoliko želite da investirate u istraživanje, inovacije - rekla je Brnabić i dodala da je porez, za sve koji žele da razvijaju intelektualnu svojinu u Srbiji, tri umesto uobičajenih 15 odsto.

Navela je da je jedan od njenih prioriteta i kao ministarke, a zatim i kao predsednice vlade, reforma javne uprave, kako bi ona bila efikasnija, okrenuta građanima, transparentnija.

Zato se, kaže, danas možemo pohvaliti sa sve više e-servisa.

Zahvaljujući e-upravi, uštedeli smo 105 miliona listova papira, 517 tona papira, 10.300 stabala i 44 miliona litara vode, rekla je Brnabić.

Predavanjem na Imperijal koledžu, Brnabić je završila boravak u Londonu, gde je ranije danas učestvovala na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17