• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.02.2020

10:56

Ovako izgleda srednja IT škola po meri novih generacija

Društvo

Ovako izgleda srednja IT škola po meri novih generacija

Podeli vest

Svedoci smo da je dolazak moderne tehnologije u svakodnevni život omogućio da sve više dece bez problema koristi računare, tablet uređaje i pametne telefone. Oni samostalno pokreću svaki program na računaru, snalaze se na Facebooku i Googleu i pre nego što nauče da čitaju i pišu.

Deca su danas naviknuta da upotrebljavaju aplikacije i savremene uređaje. Prema tome i škole bi morale da idu u korak sa vremenom i da se prilagode novim generacijama kako bi im približile adekvatno obrazovanje. 

Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS jedna je od prvih u Srbiji koja je ovo prepoznala i tome prilagodila svoju nastavu. Pronašli su način da ljubav prema računarima i savremenoj tehnologiji kod dece pretvore u praktične veštine, koje su neophodne u svakoj profesiji današnjice. 

Priprema učenika za realni informatički svet 

Napredno korišćenje tehnologije neophodno je u životu i budućem poslu i mora biti ključni aspekt obrazovanja, poput pisanja i čitanja. Govorimo o novoj vrsti pismenosti – digitalnoj pismenosti, a to nije pokretanje igara i aplikacija na telefonu. Upravo je zadatak škola da prepoznaju tu razliku i učine sve da nove generacije učenika iz njih izlaze pripremljene za informatički svet budućnosti.

Tu obavezu obrazovnih institucija prepoznala je Srednja škola za informacione tehnologije – ITHS. Metod nastave, kao i nastavni plan i program, čine školovanje u ITHS-u potpuno drugačijim od svega na šta smo navikli.

Tehnologija je prisutna na svakom koraku, u svakoj aktivnosti, od prvog razreda do maturskog ispita, na svakom času, u učionici i izvan nje. Krajnji cilj su maturanti spremni da odgovore na sve izazove digitalnog doba u profesionalnom pogledu, tj. digitalno pismene osobe u pravom smislu te reči. 

Nastavna sredstva prema potrebama digitalnog doba

Na nastavi u ITHS-u tradicionalna tabla zamenjena je interaktivnom, koristi se elektronski dnevnik, svaki učenik ima svoj računar tokom nastave, koristi obrazovne aplikacije, nadopunjuje stečeno znanje online kursevima, koristi online biblioteku.

Učenje je u ITHS-u mnogo efikasnije zahvaljujući upotrebi savremenih tehnologija. Učenici Srednje škole za informacione tehnologije prvi u Srbiji na raspolaganju imaju e-learning platformu za učenje, na kojoj im je 24 sata dostupan sav materijal sa nastave. Mogu da pogledaju prezentacije, da imaju uvid u domaće zadatke koje treba da urade, znaju raspored časova, kabineta, koliko su prisutni na nastavi, koje ocene imaju – dakle, sve što je neophodno za odgovornost i uspeh jednog učenika.

Matematiku vežbaju koristeći online testove, lektiru čitaju u elektronskom obliku, geografiju uče pomoću Google Eartha. Ono što su nekada bile obimne knjige, rečnici i pravopisi sada je na samo jedan klik od njih.

Foto: Promo

ITHS Projektni centar – učenje kroz zanimljive i realne projekte

U okviru škole postoji i Projektni centar ITHS-a, mesto gde se učenici, već tokom školovanja, susreću sa pravim klijentima, rade na realnim zadacima i sa kompanijama koje će zaista usvojiti krajnji produkt. 

Projektni centar ITHS-a nastao je kao rezultat dobrog rada i pozitivnog iskustva, s ciljem da omogući učenicima da saznaju kako je raditi i sarađivati sa drugima u poslovnom svetu, da provere koliko se dobro snalaze u radu u timu i koje im veštine zapravo idu bolje od drugih.

Klijenti su razne firme, udruženja i ustanove različitih zanimanja i delatnosti koji žele da svoje poslovanje unaprede i podignu na viši nivo.

U svakoj oblasti IT veštine su neophodne

Nastavni plan i program ITHS-a bogat je stručnim predmetima iz oblasti informacionih tehnologija, a učenici se školuju na profilima Elektrotehničar informacionih tehnologija, Elektrotehničar multimedija, Elektrotehničar računara, Administrator mreža i Elektrotehničar telekomunikacija. To su veštine za novo doba koje učenicima pružaju odlične mogućnosti za nastavak školovanja, ali i lako zaposlenje odmah posle završene škole.

Međutim, moderni sistem nastave nije rezervisan samo za IT predmete. ITHS je prva i jedina škola u Srbiji za obrazovanje IT tehničara gde se stiče, osim stručnog, i temeljno opšte obrazovanje. Nastava je i na ovim predmetima u potpunosti po meri 21. veka, pa učenici razvijaju digitalnu pismenost i na časovima likovnog, istorije, hemije ili srpskog jezika, lakše savladavaju gradivo, pokazuju više kreativnosti i motivisaniji su za učenje.

Iza svega toga stoji ideja da obrazovni sistem mora da razume i prihvati veštine 21. veka i pripremi učenika za svet van učionice, a upravo to se i dešava u ITHS-u. U kom god pravcu da će se razvijati karijera vašeg deteta, ona mora počivati na snažnim osnovama digitalne pismenosti i neophodno je te veštine sticati kontinuirano, kroz sve nivoe obrazovnog procesa. Zbog toga je upis prave škole najbolje investiranje u njegovu budućnost.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija