• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

26.02.2020

18:06

(VIDEO) NATO BESNI ZBOG PANCIRA, RUSIJA NAM NUDI I BUK M3 I TOR M2! Ovi PVO sistemi su idelani za odbranu Srbije, KAD SU UVEZANI NIŠTA IM NE MOŽE POBEĆI!

Društvo

(VIDEO) NATO BESNI ZBOG PANCIRA, RUSIJA NAM NUDI I BUK M3 I TOR M2! Ovi PVO sistemi su idelani za odbranu Srbije, KAD SU UVEZANI NIŠTA IM NE MOŽE POBEĆI!

Podeli vest

Srbija, posle nabavke Pancira , trebalo da svoju protivvazdušnu odbranu ojača nekim sistemima "Buk M3", a posebno "Tor M2", jer se "Tor M2" pokazao kao odličan tokom sirijske operacije, odbijajući napade bespilotnih letelica terorista na avio-bazu Hmejmim. Ovi sistemi u raznim varijantama baziranja bili bi vrlo delotvorni i odgovarali bi uslovima geografije i teatra vojnih dejstava u odnosu na potrebe odbrane Srbije

Strateške nuklearne snage su najvažniji deo ruske armije, a hipersonično oružje je garancija odvraćanja od agresije na Rusiju, kažu ruski eksperti govoreći o strategiji Vladimira Putina i izjavi da će Rusija nastaviti da modernizuje armiju i flotu uvođenjem laserskih i hipersoničnih sistema, kao i visokopreciznih sistema savremenog oružja i tehnike.

Modernizacija se, bez izuzetka, odnosi na sve vrste i tipove oružanih snaga, ali se pažnja, pre svega, posvećuje strateškim nuklearnim snagama, kao i vazdušno-kosmičkim snagama.

Nuklearne snage su garancija odvraćanja od velike agresije na Rusiju, a Vazdušno-kosmičke snage su rod oružanih snaga koja nas osigurava od iznenadnog razoružavajućeg udara zemalja NATO-a, pre svega od američkog visokopreciznog oružja. Stoga su ove oblasti najveći prioritet, ali se armija i flota sveobuhvatno razvijaju, rekao je za Sputnjik ruski vojni ekspert Igor Korotčenko, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana i direktor Centra za analizu svetske trgovine oružjem.

Strategija korišćenja neranjivog hipersoničnog oružja

Putin je naglasio da mnogo tipova ruskog oružja nema pandana u svetu. On je dodao da je niz perspektivnog oružja, koje je faktički „oružje budućnosti", Rusija već prešla sa faze ispitivanja na isporučivanje u vojsku i stavljanje u režim stalne gotovosti.

Prema njegovim rečima, sve ovo oružje osigurava bezbednost Rusije u dugoročnoj perspektivi.

Poasedovanje hipersoničnog oružja daje ozbiljnu prednost u sferi oružane borbe. Njegova moć, potencijal, tvrde vojni stručnjaci, mogu biti ogromni, a brzina ga čini neranjivim kada se radi o postojećim sistemima PVO i PRO, jer ga presretačke rakete, jednostavno rečeno, ne mogu stići. 

Hipersoničme rakete Kindžal  su već stavljene na borbeno dežurstvo, a počela je i serijska proizvodnja raketnih sistema „Avangard". Takođe, u toku je i razvoj nove teške interkontinentalne balističke rakete „Sarmat", čija bi testiranja trebalo da počnu ove godine.

- Kada je reč o stateškim nuklearnim snagama, istakao bih, pre svega, masovno naoružavanje mobilnim raketnim sistemima 'Jars', koji se stavljaju u silose za lansiranje i koji mogu da nose više bojevih glava sa nezavisnim gađanjem. Prvi raketni puk opremljen je hipersoničnim udarnim sistemima 'Avangard', koji su neuhvatljivi za svaku postojeću protivraketnu odbranu. To su novine u nuklearnim snagama. Sada se završava i razvoj PVO sistema S 500, koji će moći da uništava ciljeve čak i u bliskom svemiru. On je namenjen za odbijanje pretnji koje dolaze od hipersoničnog oružja koje se razvija u SAD", kaže ruski ekspert.

(VIDEO) AUU, KAKO IH OVO BOLI! PENTAGON, EU I NATO NE MOGU DA SE POMIRE DA SRBIJA SADA IMA PANCIR! Oni bi da Beogard Rusiji uvede sankcije, prekine saradnju...

Pored toga, napominje Korotčenko, serijski se proizvode i stavljaju u operativnu upotrebu i raktni sistemi S-400, kao i novi sistemi „Buk M3" i „Tor M2". Sagovornik Sputnjika istovremeno dodaje da bi i Srbija, posle nabavke pancira , trebalo da svoju protivvazdušnu odbranu ojača nekim od ovih sistema.

- Ako govorimo o Srbiji, onda bi, pored kupovine Pancira, bilo preporučljivo da ona izgradi svoj sistem protivvazdušne odbrane na osnovu „Buk M3", a posebno „Tor M2", jer se „Tor M2" pokazao kao odličan tokom sirijske operacije, odbijajući napade bespilotnih letelica terorista na avio-bazu Hmejmim. Ovi sistemi u raznim varijantama baziranja bili bi vrlo delotvorni i odgovarali bi uslovima geografije i teatra vojnih dejstava u odnosu na potrebe odbrane Srbije".

Rusija ima odgovor na pretnje NATO-a

Rusija je danas jedina zemlja na svetu koja ima hipersonično oružje. Vodeće sile sveta takođe rade na razvoju novog hipersoničnog naoružanja, ali po tom pitanju kaskaju.

- Mi polazimo od obrambenih potreba naše vojske i mornarice. Naravno, pratimo i razvoj oružja u SAD i zemljama NATO-a, jer je NATO blok izazov za Rusiju, njegove aktivnosti imaju agresivan karakter. Zato pratimo razvoj oružanih snaga na Zapadu. Naš Generalštab nadgleda sve zemlje, ali Kinu ne smatramo vojnim protivnikom, dok su SAD i NATO u svojim doktrinama otvoreno izjavili da im je Rusija protivnik i mi polazimo od toga."

Ekspert napominje da se NATO sve više približava granicama Rusije, ali da je Moskva spremna da odbije svaku pretnju.

- Glavna stvar je sprečiti članstvo u NATO-u postsovjetskih država - Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Belorusije. Moskva će se boriti za to svim raspoloživim sredstvima - naglasio je Korotčenko.

Tokom prošle godine Oružane snage Rusije dobile su više od 6.500 jedinica novog i modernizovanog oružja, a do kraja ove godine, u skladu sa Putinovim majskim ukazom, udeo modernog oružja u vojsci iznosiće više od 70 odsto.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je nedavno obelodanio da se broj visokopreciznih krstarećih raketa u ruskoj vojsci uvećao više od 30 puta od 2012. godine, a broj njihovih nosača više od 12 puta.

GENERAL HODŽIS: KOJA JE SVRHA RUSKOG PANCIRA U SRBIJI? Majstore, pa da TEBI I SLIČNIM TEBI više ne padne NA PAMET DA KRENETE NA NAS!

Šojgu je podsetio da vojska počinje da koristi savremenu vojnu opremu, stvorenu na osnovu digitalnih tehnologija i sa elementima veštačke inteligencije, a na terenu se već nalaze sistemi naoružanja sa novim fizičkim principima. Prema njegovim rečima, u procesu borbene obuke vojska aktivno uvodi korišćenje robotskih sistema i bespilotnih letelica, čija upotreba značajno povećava njihovu borbenu efikasnost.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Čarapan

pre 4 godine

U našem naoružanju je KUB ali mislim da je za nas idealan Vitjuz (s350) i sa cenom i sa pokrivenošću prostora ali i ovadva navedena sistema su odlična za nas pa i po dometu pre može da se ukomponuju sa politikom .

MilosObilic1389

pre 4 godine

Када је у питању СЛОБОДА, ниједна цена није превелика...!! Сетимо се 1999. поред младих ЖИВОТА који немају цену, однела нам је 128 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА материјалне штете, зато што "нисмо имали" једну МИЛИЈАРДУ... - да се наоружамо како треба...И како доликује озбиљној држави...!!

zoran

pre 4 godine

BUK M3 sve probleme resava..idealan..ako rusi zele da ga prodaju..do sada nisu bili voljni za druge drzave..

Lala iz Banata

pre 4 godine

Е, да су Милошевић и Ђинђић имали "панцир" - Не би их покривала црна земља...!

grof01

pre 4 godine

Libija,npr,mada ima još puno drugih primjera,je bila vojno superiorjnija od srbije najmanje 3 puta,pa je ameri pregaziše u treptaju oka!!!!Dane govorim o Iraku ili Iranu koji je Tramp htio napasti!!! Srbija ima par protivvazdušnih sistema i nemože joj niko ništa???!!! Jel vi lažete sebe ili narod?Ja mislim i sebe i narod! Nastavi li srbija biti ruska gubernija,a rusi koristili glupe srbe za svoje interese,srbija će nestati za 48h!!! Već je komadaju,a o gaženju da ne govorim! E moj Vučko,koga ti plaćaš da zaludjuje ljude čistim glupostima i idiotizmima!!!!

Milutin

pre 4 godine

Srbiji treba ofanzivno dalekometno naoruzanje.krstarece rakete su garancija da nas nece napasti zlocinacka organizacija.

Pera pravda

pre 4 godine

Sad kada imamo Pancir, radari mogu nesmetano da rade, pa je za neprijateljsku soldatesku opasna i Neva, a kamoli Kub. Nas je 99 kočili što su radari ukljucivani na nekoliko sekundi. Ali svakako nešto novije bi dobrodošlo. ŽIVELA SRBIJA.

pera

pre 4 godine

Ako nam stvarno nude i BukM3 i Tor M2,obavezno bi trebalo PVO pojačati i sa po par takvih baterija , prvenstveno Buk M3,ali bez objava u medijima,onako u tišini,da se ne zna.Mada bi nekoliko kompletnih baterija sistema Vityaz 350 bilo još bolja varijanta, ako hoće da nam prodaju po nekoj korektnoj ceni.I naravno bar još par baterija i Pancira,jer je baterija od 6 komada koliko je dogovoreno samo solidan početak.A sve do sad je iz Titovog vremena i staro je.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija