• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.02.2020

16:35

VLADA USVOJILA NOVU LISTU LEKOVA, među njima i za tri vrste karcinoma i za multipla sklerozu!

Društvo

VLADA USVOJILA NOVU LISTU LEKOVA, među njima i za tri vrste karcinoma i za multipla sklerozu!

Podeli vest

Vlada Srbije usvojila je novu Listu lekova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje na kojoj je prvi put najsavremenija inovativna terapija za karcinom pluća, multiplu sklerozu, a na listi su i najnoviji lekovi za karcinom prostate i melanom

Nakon usvajanja ide procedura javne nabavke, tako da će lekovi biti dostupni pacijentima za tri meseca.

Vršilac dužnosti direktora Sanja Škodrić rekla je ranije da su sredstva koja su izdvojena za ovu godinu značajno veća u odnosu na prethodne.

- U budžetu za 2020. godinu izdvojena su dodatna sredstva od pet milijardi dinara, dok je, na primer, 2016. godine izdvojena milijarda dinara - navela je Škondrić.

Dodala je da u obolelih od multipla skleroze u Srbiji ima oko devet hiljada, a da je broj onih koji će se lečiti o trošku države, klasičnom ili inovativnom terapijom, povećan za 1300.

OGLASIO SE RFZO POVODOM NESTAŠICE U APOTEKAMA: U Srbiji ima VIŠE ZAŠTITNIH MASKI nego što je potrebno

 



Pojasnila je da se inovativna terapija ne može primenjivati kod svih pacijenata sa multipla sklerozom, koji se leče klasičnom terapijom interferonima, i da će struka odrediti kriterijume za primenu inovativne terapije.

Škondrić je kazala da je uvedena i inovativna imunološka terapija za metastatski nesitnoćelijski karcinom pluća kojom se život pacijenata produžava i do 30 meseci.

Na novoj listi su i inovativni lekovi za metastatski melanom i za karcinom prostate.

- Pacijentima sa BRAF pozitivnim metastaskim melanomom biće dostupna kombinovana terapija koja predstavlja svetski trend u lečenju. Takođe, pacijentima sa karcinomom prostate inovativna terapija je do sada bila dostupna posle primenjene hemioterapije, a sada će je dobijati i pre, čime se značajno produžava životni vek pacijenta - objasnila je Škondrić.

Prema njenim rečima, na pozitivnoj listi RFZO trenutno je oko 2.500 lekova, a cene lekova nisu korigovane.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija