• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

27.02.2020

20:39

OPSTRUKCIJA! SRBIJA ČEKA, A BUGARI KOČE TURSKI TOK! RUSIJA ZAPRETILA SOFIJI, naći ćemo način da gasovod dođe u Srbiju!

Društvo

OPSTRUKCIJA! SRBIJA ČEKA, A BUGARI KOČE TURSKI TOK! RUSIJA ZAPRETILA SOFIJI, naći ćemo način da gasovod dođe u Srbiju!

Podeli vest

Početak isporuke gasa iz Turskog toka u Evropu ponovno kasni. Izgradnja produžetka crnomorskog gasovoda kroz Bugarsku do granice sa Srbijom takođe kasni. Međutim, državna kompanija Bulgartransgaz kaže da ne može uticati na izvođača, saudijski konzorcij Arkad

To se navodi u službenom saopštenju operatora gasnog sistema u zemlji, kojim je Sofija prokomentirisala situaciji sa širenjem infrastrukture gasnog transportnog sistema do bugarsko-srpske granice.

Bulgartransgaz je rekao da je ugovor sa saudijskim konzorcijem Arkadom potpisan 18. septembra prošle godine. Izvođač se obvezao izgraditi prvu deonicu od 308 kilometara za 250 dana, što bi već omogućilo početak isporuke ruskog gasa preko Turskog toka u Srbiju i druge evropske zemlje. Datum pokretanja prve linije, kako su najavili ruski ambasador u Bugarskoj Anatolij Makarov i premijer Bojko Borisov, trebao je biti najkasnije do 1. juna 2020.

Međutim, za prvih pet meseci izvođač radova je pripremio rovove za samo trećinu gasovoda, odnosno za 103 kilometra. Kako će tokom preostala tri meseca izgraditi više od 200 kilometara gasovoda i položiti celi cevovod, nikome nije jasno.

Trenutno je u toku rad u 15 područja u pet regija Bugarske - Veliko Trnovo, Pleven, Loveč, Vrasa i Montana. Na gradilišta je isporučeno ukupno 19.947 cevi ili 239,36 kilometra. Očišćeno područje na trasi gasovoda je dugo 162,6 km. Duž trase je položeno 139 kilometra cevi, od kojih je zavareno 103 kilometra", stoji u izveštaju bugarskog operatora gasovodnog transportnog sistema.

Bulgartransgaz je napomenuo da u skladu s bugarskim zakonom odgovornost za izvođenje radova snosi isključivo izvođač i državna kompanijaa ne može uticati na konzorcij Arcad, uključujući zapošljavanje dodatnih organizacija za podugovore.

U Moskvi podsećaju da je trenutna situacija već krajnje ozbiljna u izgradnji nastavka Turskog toka u Bugarskoj, koji je trebao biti gotov do 1. januara  2020. godine. Početkom prošle godine je do zastoja došlo zbog pritužbi na konkurs za odabir izvođača, koji je odgođen i zbog toga je bio gotov u aprilu, a ne u februaru 2019.

Foto: fotomontaža

Međutim, nakon toga usledilo je najveće kašnjenje. Malo poznati saudijski konzorcij Arkad, koji je odabran kao glavni izvođač za izgradnju gasovoda do bugarsko-srpske granice, predložio je izgradnju nastavka Turskog toka po najnižoj ceni od 1,1 milijardi evra u 615 dana. Ali Saudijci nisu dostavili dokumente na vreme i Bulgartransgaz je Saudijce zamenio konzorcijem za razvoj i širenje gasa u Bugarskoj koji se sastoji od uglednih italijanskih i nemačkih firmi i luksemburške kompanije povezane s ruskom metalurškom kompanijom za cevi. Za ovaj se konzorcij predviđalo da će biti pobednik na novom konkursu.

SRBIJA GRADI BRUTALAN BROD, PLOVIĆE DESET DANA BEZ DOPUNJAVANJA GORIVA! Dejstvovaće od Mađarske do Beograda, imaće i druge zadatke!

Međutim, saudijski Arkad je uspeo osporiti odluku operatera bugarskog gasnog tranzitnog sistema u Komisiji za zaštitu tržišnog takmičenja i na kraju je, posle silnih sudskihperipetija, Arkad pobedio na konkursu za izgradnju nastavka Turskog toka u Bugarskoj. Dakle, tada je izgradnja gasovoda odgođena za gotovo pola godine. Sve ovo ukazuje da namernu opstrukciju Sofije, ali na način da se i Bulgartransgazu ništa ne može prigovoriti ili na apsolutni haos i korupciju u bugarskom zakonodavstvu, pravosuđu i institucijama.

Istina je da u ugovoru sigurno postoje klauzule o plaćanju odštete za kašnjenje radova, ali je i to upitno, jer se Arkad može pozvati na "izvanredne okolnosti uzrokovane pravnim razlozima".

Turski tok se sastoji od dva kraka kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara godišnje. Jedan od njih osmišljen je za isporuku gasa u Evropu kroz Bugarsku. Taj deo zahteva izgradnju gasovoda dužine 474 kilometra. Planirano je da već 2020. isporuči Srbiji četiri milijarde kubnih metara, a od 2021. godine, kada se naprave kompresorske stanice, zalihe će se povećati na 12 milijardi kubnih metara godišnje. 

Isporuke ruskog gasa iz Turskog toka već su započele u samu Bugarsku, kao i Grčku i Makedoniju. Sve tri zemlje su zbog jeftinijeg ruskog gasa smanjile cenu goriva za industriju i potrošače. U međuvremenu Srbija i Mađarska, ali i Austrija, koja će gas primati u Baumgartenu još uvek čekaju da se Bugari i Saudijci probude i počnu ozbiljnije raditi na gasovodu.

BILO JE DANA KAD NISMO MOGLI DA ZAŠTITIMO NAŠE NEBO... SA PANCIROM TI PROBLEMI SU NESTALI! Ministar Vulin objasnio: Srbija je sada mnogo jača!

Bulgatransgaz je u svojoj poruci napomenuo da su radovi na izgradnji kompresorskih stanica počeli po planu. Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je govorio o kašnjenju nastavka Turskog toka u Bugarskoj prošle jeseni.

- Ali ovde, očigledno, pod pritiskom izvana, takav posao rade bez žurbe. Ako Bugari ne žele,... ne Bugari, već bugarsko vodstvo, pronaći ćemo druge načine za realizaciju naših planova u južnoj Evropi - rekao je ruski predsednik.

Foto: Informer

Nakon toga je bugarski premijer Bojko Borisov objasnio da je do kašnjenja došlo zbog procedure za odabir izvođača radova, ali da se od tada radovi odvijaju ubrzanim tempom, "čak pet kilometara dnevno". Izvršni direktor Bulgartransgaza precizirao je da će gasovod biti delomično spreman do maja, a u potpunosti do kraja 2020. godine.

(VIDEO) ULOŽIO 560 DINARA, DOBIO 2,2 MILIONA EVRA! Meštani Kučeva kažu da znaju ko je DOBITNIK LOTO SEDMICE I TO ZBOG JEDNE STVARI

Ranije smo opširnije pisali o konkursu za izbor izvođača radova na izgradnji nastavka Turskog toka u Bugarskoj i samog izvođača, te da sve otvara niz pitanja, zbog čega ruski stručnjaci s pravom sumnjaju da postoje namerna kašnjenja u provedbi ruskog projekta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 4 godine

Jako teško pogoditi da Amerika "finansira" Saudijsku kompaniju da slučajno kasni sa izgradnjom

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija