• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.02.2020

15:55

ONO ŠTO JE DRŽAVA SRBIJA ULOŽILA U VAS MOŽETE JOJ VRATITI SAMO SVOJIM ŽIVOTOM! Ministar Vulin na promociji rezervnih oficira generacije "Septembar 2019" (FOTO)

Društvo

ONO ŠTO JE DRŽAVA SRBIJA ULOŽILA U VAS MOŽETE JOJ VRATITI SAMO SVOJIM ŽIVOTOM! Ministar Vulin na promociji rezervnih oficira generacije "Septembar 2019" (FOTO)

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je svečanosti povodom završetka vojno stručnog osposobljavanja slušalaca za rezervne oficire generacije „Septembar 2019” i njihovo promovisanje u čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije, u kasarni „General Jovan Mišković“ u Beogradu

Svečanost je započela čitanjem Ukaza predsednika Republike Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, kojim su slušaoci za rezervne oficire promovisani u čin rezervnog potporučnika.

Ministar Vulin, obraćajući se okupljenima, istakao je da je Srbija otela svoje pravo da bude vojno neutralna i izabrala je i izborila se da sama odlučuje kako će živeti i kako će trajati, i da sami odlučujemo kako će nam se zvati deca, kojim ćemo jezikom govoriti, kojim ćemo pismom pisati.

- Zato što smo izabrali da budemo vojno neutralni, izabrali smo da ne primamo ničija naređenja, osim našeg naroda. Zato da znate oficiri - niko vas nikada neće slati da radite drugima ono što je rađeno našem narodu i niko vam nikada neće izdati naređenje da drugim ljudima i drugim narodima uskratite slobodu, otmete parče zemlje, unesrećite decu - naglasio je ministar Vulin.

Foto: www.mod.gov.rs

Obraćajući se najmlađoj klasi rezervnih oficira, ministar odbrane je naglasio da oni moraju da postoje da bi Srbija bila vojno neutralna i da bi odbranila svoje pravo da sama odlučuje o sebi.

 

- Zato, ovaj stroj je stroj Srbije i stroj svih Srba gde god da su. Kada ga vide, osete se bolje, sigurnije, mirnije. A i mir biće trajniji i biće izvesniji i duži kada je Vojska Srbije jaka i kada je njena država snažna. Čuvajte se, jer Srbija ne može da priušti da izgubi nijednog od vas, čuvajte se i mislite na svoje porodice, mislite na budućnost i znajte da ono što je država Srbija uložila u vas možete joj vratiti samo svojim životom i nikako drugačije – istakao je ministar Vulin.

Foto: www.mod.gov.rs

Porodicama promovisanih rezervnih oficira, ministar Vulin je zahvalio na tome što su odgajili ljude koji stoje ispred svog naroda, spremni da ga sačuvaju, zaštite i nauče.

- A vi, kada budete stajali ispred stroja ljudi koji će vam verovati svojim životom, svojom glavom, svojom budućnošću i svojim zdravljem, znajte da vas neće ceniti ni po činu, ni po godinama, već samo po znanju, po ljudskoj dobroti koju budete dali i pokazali. Ne možete od njih tražiti da urade ono što vi ne budete spremni da učinite. A znam da ste za svoju zemlju i za svoju vojsku spremni da učinite sve, baš kao što je Srbija spremna za mir da učini skoro sve, a za slobodu baš sve – poručio je ministar Vulin na kraju obraćanja.

Najuspešnijima iz generacije „Septembar 2019“, ministar Vulin uručio je nagrade – ručni sat sa posvetom i to rezervnim potporučnicima Vojne akademije intendantske službe Dragani Antić (9,73), Jovani Vukojević (9,55) i Aleksandru Radenkoviću (9,45), kao i rezervnim potporučnicima Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije sanitetske službe Nikoli Saviću (9,78), Jovani Nikolić (9,67) i Aleksandru Alimpiću (9,67).

Foto: www.mod.gov.rs

 

Prva u rangu ovogodišnje generacije rezervnih oficira, rezervni potporučnik Dragana Antić, u ime generacije “Septembar 2019” zahvalila je svima koji su im pomogli na putu ka činu rezervnog oficira, posebno zbog toga što su više davali nego što su od njih tražili, nesebično deleći svoje znanje i iskustvo.

- Zahvalnost dugujemo i našim najmilijima, pre svega roditeljima, koji su nas učili da volimo svoju zemlju – naglasila je poručnik u rezervi Antić dodajući da zna koliko su danas njihovi roditelji i prijatelji ponosni na njih.

Porodice i prijatelji rezervnih oficira koji su prisustvovali današnjem događaju nisu krili ponos. Najbrojniju podršku imao je Dejan Đerić, master elektotehnike, od danas rezervni potporučnik Vojske Srbije, čija je porodica na današnju svečanost došla iz Užica.

- Školu rezervnih oficira sam izabrao, pre svega, iz rodoljubivih razloga, poučen rečenicom vojvode Bojovića kojom nas je savetovao da je “otadžbina za časnog čoveka i ozbiljnog muškarca skup obaveza i u ratu i u miru”. Preporučujem svim akademskim građanima da se prijave u Školu za rezervne oficire i na taj način ojačaju našu Vojsku i državu – istakao je potporučnik u rezervi Đerić. Posebno emotivno današnju promociju su doživeli njegov drug Marko i majka Ljubica, koja je rekla da je danas najviše bila ponosna na mladost koju videla u stroju.

 

JOŠ VIŠE NOVCA ZA OPREMANJE SPECIJALNIH JEDINICA! Stefanović: Hvala Mornaričkim fokama za odličnu instruktažu! (FOTO)

 

 

Da je Škola rezervnih oficira dobar izbor i za devojke primer je rezervni potporučnik Sanja Tošić, koja sa šestomesečnog školovanja nosi samo najbolje utiske. Po zanimanju je profesor fizičkog vaspitanja i profesor istorije, a posle završena dva fakulteta, Škola rezervnih oficira je bila pravi izbor za nju kojoj je oficirski poziv uvek bio zanimljiv.

- Volim svoju zemlju, želim da joj služim časno i pošteno iz patriotskih razloga sam se prijavila – istakla je rezervni potporučnik Tošić, kojoj je danas najveća podrška bio momak Predrag koji nije krio emocije pored svoje devojke u uniformi Vojske Srbije, a koga je, kako kaže, današnja svečanst podsetila na lepe uspomene iz vojničkih dana.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović, načelnik Uprave za ljudske resurse brigadni general Savo Iriškić, načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović, kao i porodice, rodbina i prijatelji najmlađih rezervnih oficira.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija