• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.03.2020

18:09

ZAVRŠENO SUĐENJE ZA NAPAD NA PORODICU NOVINARKE B92! Evo kada će biti objavljena presuda!

Društvo

ZAVRŠENO SUĐENJE ZA NAPAD NA PORODICU NOVINARKE B92! Evo kada će biti objavljena presuda!

Podeli vest

Suđenje optuženima za napad na porodicu bivše novinarke B92 Tanje Janković u restoranu Pržar 22. septembra 2012. godine okončano je danas završnim rečima optužbe i odbrane nakon sedam i po godina od ovog događaja

Osnovni sud u Vranju zakazao je objavu presude za četvrtak u 13 sati.

U završnoj reči zamenik Osnovnog tužioca u Vranju tražio je od suda da optužene oglasi krivim i izrekne im kazne od šest do 11 meseci zatvora, a sa njim su se složili i punomoćnici oštećenih Jankovića.

Jedan od punomoćnika Jankovića advokat Ivan Simić rekao je da bi kazne trebalo da budu više, ali da, imajući u vidu vreme proteklo od izvršenja krivičnog dela, smatra da bi i ove kazne bile celishodne.

- Sud u ovom postpku, bio toga svestan ili ne, štiti čitav pravni poredak Republike Srbije, ne samo zato što je pretučena novinarka koja se bavila istraživačkim novinarskom i temema koje su važne za celu javnost, već i zato što je pretučena čitava njena porodica, otac, sestra i zet - naglasio je Simić.

Drugi punomoćnik Jankovića advokat Vladimir Galjak istakao je da se u ovom postupku zbog prebijanja porodice novinarke, brani sloboda govora i novinarske profesije i podsetio na slučajeve ubistava novinara Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.



Optuženi su tražili da ih sud oslobodi, kao i da po njihovoj kontra-optužbi Jankoviće oglasi krivim i osudi po zakonu.

Tanja Janković smatra velikim korakom što je ovaj postupak došao do kraja i podseća da se od početka vrši opstrukcija, da je za podizanje optužnog predloga bilo potrebno dve godine, da glavni pretres nije počeo pune četiri godine, da je prva sudija razrešena zbog nepostupanja i nesavesnog suđenja...

- Smatram ovo velikim korakom napred, ne samo za moju porodicu, već i za sve moje kolege novinare i za čitavo pravosuđe Republike Srbije. Očekujem da će presuda u četvrtak biti dokaz da pravni poredak u Srbiji postoji i odbrana svih novinara i radnika u pravosuđu koji rade savesno svoj posao - navela je Janković.

U ovom slučaju za nasilničko ponašanje i nanošenje teških telesnih povreda Jankovićkinom ocu Zoranu i sestri Bojani optuženi su aktivni inspektor policije u Vranju Nenad Jovanović, kao i Miloš Vučković, Nenad Nikolić, Goran Ilić, Bane Stanojković, Slađan Vasić.

Darko Sekulić je optužen za nasilničko ponašanje i nanošenje lakih telesnih povreda Slađanu Spasiću.

Četvorica optuženih, kao i Slađan Spasić su nakon odbacivanja njihove krivične prijave, kao tužioci podneli sudu kontra - optužni predlog protiv Darka Sekulića, Tanje Janković i njene sestre i oca zbog nasilničkog ponašanja.

BRUTALNA TUČA U POŽAREVAČKOJ PEKARI! Devojka i dva muškarca osumnjičeni za nasilničko ponašanje! (VIDEO)

 



Oba optužna predloga su spojena u jedan postupak odlukom bivše sudije Marije Janićijević, koju je zbog ponašanja nedostojnog sudije, prošle godine funkcije razrešio Visoki savet sudstva, a odnedavno je član Advokatske komore Niš.

Napad na porodicu novinarke Tanje Janković dogodio se 22. septembra 2012. godine na svadbenoj proslavi u restoranu Pržar u Vranju. Tom prilikom optuženi su najpre vređali Tanju Janković, a potom pretukli njenog oca i sestru.

Zadali su im teške telesne povrede u vidu preloma nosa, rebara i višestrukih preloma vilice.

Optužni predlog podnet je sudu 2014. godine, ali je suđenje počelo tek 2017. kada je nakon dolaska nove sudije prvi put održan glavni pretres.

Za ovaj postupak je najpre bila zadužena razrešena sudija Janićijević, od 2014. do 2017, godine, tokom kojih nije održano nijedno suđenje.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija