• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.03.2020

12:04

Brnabić: Otvoreni podaci su neslućeni potencijal

Društvo

Brnabić: Otvoreni podaci su neslućeni potencijal

Podeli vest

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić pozvala je danas sva ministarstva, institucije, javna preduzeća, lokalne samouprave i državne agencije da otvore svoje podatke kako bi se unapredilo upravljanje državom i kako bi se u tome povećalo učešće građana i privrede.

Na skupu uoči Međunarodnog dana otvorenih podataka na kome su uručene nagrade za "šampione u otvaranju podataka", Brnabić je rekla da je u mandatu sadašnje vlade usvojen Zakon o elektronskoj upravi koji je uveo obavezu otvaranja podataka i uspostavljen je portal otvorenih podataka.

"U mandatu sledeće vlade je slobodan prostor da idemo mnogo brže i dalje u korišćenju otvorenih podataka. Nisam zadovoljna dinamikom kojom naše organizacije otvaraju podatke. To mora mnogo brže i bolje", rekla je predsednica vlade.

Razume da je otvaranje podataka bila tabu tema u prošlosti, ali i navodi da nema razloga da ne otvaramo podatke.

Naglasila je da su otvoreni podaci ogroman resurs i da oni koji znaju da ih analiziraju mogu i predstavnicima vlasti, ali i građanima i privredi da ponude rešenja da poslove rade brže i efikasnije.

Foto: tanjug/tanja drobnjak

 



Zato je, kaže, važno otvaranje podataka u svim oblastima u što većem obimu.

Brnabić je rekla da su za nju otvoreni podaci izuzetno značajna komponenta toga kakva je efikasnost naše javne uprave i jedna od stvari koja pruža ogoman i neslućeni potencijal za unapređenje te efikasnosti.

"Za mene otvoreni podaci znače transparentnost, efikasnost, učešće građana, kontrolu građana nad radom vlade i svih nivoa vlasti, znače ogromnu potencijalnu novu vrednost za naše društvo, za inovacije i inkuzivnije društvo", poručila je Brnabić.

Objasnila je da u nekom blizu idealnom svetu gde cela javna uprava, institucije, lokalni nivo vlasti, javna preduzeća, agencije otvore svoje podatke ili najveći broj podataka, osim onih bezbednosnih koji moraju da ostanu poverljivu, postoji resurs koji neki drugi ljudi umeju da čitaju i analizairaju velike skupove podataka i vladi, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima i agencijama nude rešenja kako da rade efikasnije.

Foto: tanjug/tanja drobnjak

 



Navela je da oni rešenja kako da rade neke stvari brže i efikasnije mogu da ponude i građanima i privredi.

"Za vladu, lokalne samoprave i javna preduzeća, analizirajući velike skupove podataka koje smo otvorili, oni mogu da nude rešsenja za probleme za koje nismo znali da imaju. Oni gledaju šta mi radimo i nakon analize kažu nam šta možemo da uradimo mnogo efikasnije. To je ogroman resurs", kaže predsednica vlade.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17