• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.03.2020

16:02

WIKIPEDIA FAVORIZUJE MUŠKARCE U ODNOSU NA ŽENE! Čak četiri puta više članaka u korist jačeg pola (VIDEO)

Društvo

WIKIPEDIA FAVORIZUJE MUŠKARCE U ODNOSU NA ŽENE! Čak četiri puta više članaka u korist jačeg pola (VIDEO)

Podeli vest

Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 35.000 članaka o muškarcima i samo 8.300 o ženama koje su svojim postignućima promenile svet na bolje, rečeno je danas na događaju u Beogradu, održanom u okviru globalne kampanje "Vikigep" (WikiGap)

Vikigap je deo globalne inicijative sa ciljem da se smanji rodni jaz na Vikipediji, najvećoj internet enciklopediji, koju je pokrenulo Ministarstvo spoljnih poslova sa Vikimedijom Švedske.

Menadžer projekta i zajednice Vikimedija Srbije Ivana Madžarević objasnila je da je ova ideja proistekla kako bi se povećala vidljivost žena koje su, kako ocenjuje, u nepravednom položaju na internetu.

- To je jedan disbalnas koji pokušavamo da popravimo. Želimo da popravimo broj članaka o ženama, i ne samo to, već i broj informacija i dostignuća koje su te žene postigle. Današnji fokus nam je ''Žene koje su promenile svet'', odnosno one koje su u oblastima održivog razvoja, ekologije, prava i arhitekture, učinile da svet postane bolje mesto - istakla je Madžarević.

Zamenik šefa misije ambasade Švedske Joakim Vern tom prilikom je rekao da je ovo globalni projekat, kako bi se proširio prostor za žene, ne samo na interentu, već i u društvu.

- Uvek se promovišemo takve jednake vrednosti i to je jedna od tri najvažnije poltičke ideje koje Švedska zemlja zastupa. Želimo da istaknemo ovu temu i mislimo da su problemi oko nje univerzalni - rekao je Vern na trećoj po redu (Wikigap) kampanji.

Za tri godine rada u okviru Vikigap pokrenuto je i napisano 35.000 članaka, na 30 jezičkih verzija, a sve to za rezultat ima 160 miliona pregleda.

Kako kažu u centru, svako ko poželi da nauči da kreira sadržaj na Vikipediji može da dođe na obuku, koja je besplatna i traje sat vremena.

PRATITE NAS I NA YOUTUBE KANALU




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija