• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

11.03.2020

09:41 >> 09:50

(VIDEO) SPREMNO SMO DOČEKALI KORONU, ALI MORAMO BITI SOLIDARNI - NE SME DA NAM SE DOGODI ITALIJA! Epidemiolog Predrag Kon: AKO NE BUDE EPIDEMIJE DO PROLEĆA, SVE ĆE PROĆI MNOGO LAKŠE!

Društvo

(VIDEO) SPREMNO SMO DOČEKALI KORONU, ALI MORAMO BITI SOLIDARNI - NE SME DA NAM SE DOGODI ITALIJA! Epidemiolog Predrag Kon: AKO NE BUDE EPIDEMIJE DO PROLEĆA, SVE ĆE PROĆI MNOGO LAKŠE!

Podeli vest

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da smo spremno dočekali koronavirus, samim tim što smo ga otkrili i što nemamo nijedan teži slučaj za sada. Od čitavog društva zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi, poručuje Kon


Predrag Kon je svim zdravstvenim radnicima rekao da je neophodno da se upoznaju sa algoritmima i procedurama i da nema više vremena za to.

- Od čitavog društva, solidarnosti zavisiće kako ćemo proći. Imamo priliku da vidimo šta se desilo u Italiji – to ne sme da nam se dogodi - naglašava Kon.

Ukazao je da imamo kapacitete, posebno preventivne i epidemiološke, da reagujemo pravovremeno sa pravovremenim merama i one će doći na dnevni red.

Govoreći o novim merama Vlade, kaže da su vrlo značajne što se tiče stranaca, ali da imamo i naše ljude koji se vraćaju iz inostranstva.

- Očekujemo ih u vreme Uskrsa, do tada ima još dosta vremena da se jako dobro organizujemo u smislu nadzora i praćenja situacije i da pokušamo da što više prolongiramo eventualno pojavu neke epidemije. Ako se i dogodi, da ona dođe već na proleće sa mnogo blažim potencijalom nego da je došla tokom zime - navodi Kon.

Naglasio je da samo proglašenje epidemije ne znači ništa osim što se lociraju neka dodatna sredstva i proglašavaju neke posebne mere.

Foto: RTS

- Utvrđuju se sada kriterijumi kada bi se na pojedinim okruzima ili gradovima prijavljivala epidemija - rekao je Kon i dodao da će u toku dana odlučiti o tome.

Kaže da ta mera podrazumeva određene mere socijalnog distanciranja i da to svaki put treba da bude adekvatno situaciji.

Pozvao je građane koji osete simptome da se jave na predviđene brojeve telefone.

Na pitanje da li nam najavljene visoke temperature idu na ruku u borbi protiv koronavirusa, Kon kaže da povećanje temeprature jeste dobro u smislu otvaranja prozora i razmene vazduha u prostorijama.

- To itekako ima značaja prirodno, a videćemo da li će i koliko uticati na tok ove bolesti - zaključio je Kon.

U Republici Srbiji je do sada registrovano ukupno 12 slučajeva koronavirusa. 

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 4 godine

nesto si se uozbiljio od poslednjeg intervjua ?????

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija