• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

11.03.2020

15:07

OVOM HRANOM JAČAJTE IMUNITET! Prirodne namirnice zbog kojih vam virus neće moći ništa!

Društvo

OVOM HRANOM JAČAJTE IMUNITET! Prirodne namirnice zbog kojih vam virus neće moći ništa!

Podeli vest

Briga o imunom sistemu ključna je za zdravlje, i predstavlja odbranu tela od bolesti. Imunitet se razlikuje kod svakog čoveka. Da bi smo ga ojačali, i ostali zdravi, u borbi sa virusima koji su izazivači različitih bolesti, neophodno je da ga nadgradimo. Naravno, postoje različiti načini, po preporukama lekara.

Imunitet predstavlja prirodnu sposobnost organizma da se izbori sa spoljašnjim negativnim uticajima. Imunitet ne zavisi samo od jednog izolovanog faktora niti može da se poboljša sa samo jednom promenom u životnom stilu. Za početak treba znati sa čim raspolažemo, šta je naše imuno oružje. Imunitet ima slabe tačke, jer  ne prepoznaje neke od napadača.

Pravilna ishrana, jedan je od najboljih načina da ojačamo imunitet i to prepoznaje sve veći broj ljudi.

Kakao

Kakao sadrži veliku količinu minerala i fitonutrijenata, od kojih su flavalnoli najpoznatiji. Sadrži bakar, magnezijum, kalijum, mangan, hrom i cink, u količini koja zadovoljava od 20 do 60 posto dnevne potrebe.

Foto: Pixabay

Toliko različitih minerala u ovoj količini nije lako uneti prirodnim putem, čak ni sa dosta voća i povrća, a kakao to omogućava sa samo dve, tri kašike dnevno, kažu nutricionisti. Dnevne potrebe se mogu zadovoljiti kroz napitke, čokolade, kolače, šejkove...

Antioksidansi

Jedan od najjačih je vitamin C koji stimuliše imuni sistem tako što smanjuje uticaj slobodnih radikala. Smatra se jednim od najvažnijih za prevenciju bolesti, i smanjuje oštećenje ćelija kada je bolest već u telu. Ima ga u voću i povrću, i kao suplement.

Foto: Pixabay

Važan antioksidans je vitamin E koji usporava simptome starenja i jača ćelije u organizmu, koje se bore protiv infekcija. Ljudi koji konzumiraju hranu bogatu vitaminom E, ili uzimaju suplemente, imaju dodatno oružje protiv bakterija i virusa.

Dobri izvori vitamina E su biljna ulja i hrana od celog zrna žita. Karotenoidi su antioksidansi koji pomažu u jačanju imuniteta, utičući na proizvodnju limfocita, a oni su važni u borbi protiv infekcija. Najbolji izvor karotenoida su crveno, žuto i narandžasto voće i povrće (šargarepa, paradajz, bundeva). 

Četiri važna beta-karotenoida su beta-karoten, likopen, lutein i zeaksantin, koji štite organizam od nastanka bolesti.

Važnost dovoljnog unosa minerala

Imuni sistem dobija snagu i iz minerala, koji su neophodni za stvaranje ćelija u organizmu, a jedan od njih je cink, koji utiče na povećanje broja odbrambenih ćelija - limfocita. Cinkom su bogati seme bundeve, crveno meso, zrna žitarica, pšenične klice.

Foto: Pixabay

Selen pomaže u povećanju broja antitela i stimuliše razvoj odbrambenih ćelija. Ipak, sa selenom ne treba preterivati, pa stalno uzimanje visokih doza suplemenata selena nije preporučljivo. Selen se nalazi u ribi, zrnu žitarica, orasima.

Boravak u prirodi

Koliko god je moguće, pokušajte da provedete neko vreme u prirodi.

Foto: Pixabay

Mnogo puta je dokazano da boravak na otvorenom, makar to bila i gradska oaza kao što je park, jača imunitet i smanjuje rizik od obolevanja od određenih bolesti. Neki stručnjaci ovaj mehanizam rada na jačanju odbrambenog sistema organizma nazivaju vitaminom E.

Smanjenje stresa

Izbegavajte stresne situacije. Nije lako, ali potrudite se. Uprkos tome što se svakodnevno srećete sa problemima na poslu ili u porodici, obezbedite sebi makar pola sata za meditiranje ili jednostavno, boravak u miru i tišini, odnosno „sami sa sobom". U borbi protiv stresa, dokazano je, pomaže i vežbanje.

Ukoliko osetite da imate problem sa  padom imuniteta, svakako je preporuka da konsultujete lekara i da ne koristite suplemente na svoju ruku i  bez stručne preporuke. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mama

pre 4 godine

Odlican tekst veoma koristan ali imam samo jednu sugestiju. Da umesto meditacije preporucujete molitvu. Mi smo Pravoslavci i nasa Crkva poseduje neverovatno duhovno blago. To je neprocenljivo. Govorim iz licnog iskustva. Pozdrav za Vas, ne zamerite.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija