• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

17.03.2020

23:00

EU nije zabranila izvoz medicinske opreme (ISPRAVKA)

Društvo

EU nije zabranila izvoz medicinske opreme (ISPRAVKA)

Podeli vest

Mnogi mediji i političari/ke su tvrdili da je EU zabranila izvoz medicinske opreme u zemlje koje nisu članice EU. Međutim, ove tvrdnje nisu tačne. Tačno je da je EU uvela strožiji sistem izvoza, ali ne i da je uvedena bilo kakva “zabrana”.

Urusla von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, 15. marta  je na svom zvaničnom Twitter profilu objavila da EU uvodi šemu izdavanja dozvola za izvoz zaštitne medicinske opreme iz EU u zemlje koje su van Unije. Govoreći o mjerama odgovora na pandemiju COVID-19, Von der Leyen je na snimku rekla da se sa realnim sektorom sarađuje na pojačanoj proizvodnji medicinske opreme, dok je druga mjera ta da se pokuša “unutar EU zadržati potrebna zaštitna oprema”:

Širenje koronavirusa u Evropskoj uniji dovodi u pitanje naš zdravstveni sistem. Moramo zaštititi naše zdravstvene radnike koji su u prvoj liniji obrane protiv virusa. Moramo ih zaštititi zaštitnom opremom, maskama, rukavicama, zaštitnim odjevnim predmetima, itd.
Zato smo odlučili djelovati na tri fronta: Prvo, radimo sa industrijom kako bismo obnovili proizvodnju. Drugo, moramo zadržati u EU-u zaštitnu opremu koja je potrebna. Zbog toga smo danas usvojili šemu odobrenja za izvoz zaštitne opreme. To znači da se takva medicinska roba može izvoziti u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričito odobrenje vlada EU država.
Ovo je prava stvar za učiniti jer mi trebamo tu opremu za naše zdravstvene sisteme. Treće, mi treba da dijelimo tu opremu u EU. Nacionalne zabrane prodaje zaštitne medicinske opreme članicama EU nisu dobre. Mi moramo pomagati jedni drugima. Nijedna zemlja ne može, zasebno, proizvesti sve što je potrebno.

Danas je to Italija u kojoj ubrzano raste potražnja za medicinskom robom, ali za nekoliko sedmica i druge će je zemlje trebati.
Povećanjem proizvodnje, zadržavanjem u EU i međusobnim dijeljenjem, možemo zaštiti naše zdravstvene radnike i pacijente i i obuzdati širenje virusa. Iz ovih razloga sam danas predložila ovo evropsko rješenje.

stog dana, na zvaničnoj stranici EU objavljeno je i saopštenje za medije o ovoj odluci. U saopštenju se citira evropski komesar za trgovinu Phil Hogan, koji je detaljnije obrazložio novu odluku:

Taj provedbeni akt, usvojen po hitnom postupku i objavljen danas, predviđa odobrenja za izvoz u treće zemlje. Vrijedi za period od šest sedmica, tokom kojeg će se države članice savjetovati o potencijalnim prilagodbama i opsegu trenutne mjere i budućim koracima.

Naš partnerski portal Istinomer iz Srbije je u analizi objavljenoj 18.marta izjavu Aleksandra Vučića o tome da Srbija ne može da uvozi medicinsku opremu iz EU ocijenio kao skoro neistinu.

Dakle, iako je na izvoz stavljen režim odobrenja, on nije potpuno zabranjen. (...) Zato, predsednik Vučić za izjavu da “ne možemo da uvozimo medicinsku opremu iz zemalja Evropske unije” od Istinomera dobija ocenu – “skoro neistina”. 

U istoj analizi Istinomer se poziva na izjavu koju je dao Erik Mamer, portparol Evropske komisije u vezi sa novonastalom situacijom: 

Takođe, portparol Evropske komisije Erik Mamer je na pitanje novinara na brifingu u Briselu, o tome kako objasniti da EU zabranjuje izvoz zaštitne medicinske opreme u balkanske zemlje, dok u Uniji rade bolničari i lekari iz tih zemalja, takođe objasnio da se ne radi o zabrani, piše N1. (...) “U Evropskoj uniji ne postoji zabrana izvoza medicinske opreme, maski i respiratora, već ‘režim dozvola’ za prodaju te opreme državama izvan Unije, tako da se mogu uputiti zahtevi da se ta sredstva isporuče balkanskim zemljama“, naveo je.

Dakle, jasno je da ne postoji zabrana izvoza medicinske robe iz EU, nego je na snazi provedbeni akt koji znači da će prije izvoza u zemlje koje nisu članice EU, svaka od vlada zemalja članica morati da za to da saglasnost. Rečeno je da će ovakav režim biti na snazi 6 sedmica. 

Novi režim izvoza nastao je, kako je predsjednica EK objasnila u svojoj izjavi, kao akt solidarnosti unutar EU, da bi zemlje članice koje su jako pogođene pandemijom, mogle što bolje da se izbore sa njom. Ovaj postupak nije, kako je to predstavljeno u nekim medijima, bio nikakav “atak” na zemlje koje nisu članice EU.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
englezii

pre 4 godine

Toliko o EU ! ne treba imati nista sa tom bandom !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija