• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

18.03.2020

10:59

AKO ŽELITE DA STOPIRATE RATU KREDITA, evo šta treba da uradite! Važno je da znate i šta će se dešavati s kamatom!

Društvo

AKO ŽELITE DA STOPIRATE RATU KREDITA, evo šta treba da uradite! Važno je da znate i šta će se dešavati s kamatom!

Podeli vest

Narodna banka Srbije usvojila je juče odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), koji ne može biti kraći od 90 dana, i to za sve korisnike kredita i lizinga koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva)

Ove odluke donete su zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom u Srbiji, a iz centralne banke su objasnili i kako korisnici zajmova mogu da odlože plaćanje svojih mesečnih rata.

Naime, banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima.

Banke imaju pet dana da se prilagode

Sve banke u zemlji dužne su da svoje interne propise u narednih pet dana usklade sa odlukama Narodne banke Srbije koje se tiču moratorijuma, odnosno, zastoja u otplati kredita i lizinga dok traje vanredno stanje.
NBS je juče usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika, a moratorijum podrazumeva zastoj u otplati koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja.
"Banka je dužna da svoje unutrašnje akte uskladi sa odredbama ove odluke u roku od pet dana od dana stupanja na snagu", navodi se u odluci u kojoj je takođe navedeno da banke ne smeju od dužnika da zahtevaju naknadu bilo kojih troškova koji se odnose na zastoj otplate.

Ukoliko klijent u roku od 10 dana nakon toga ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da u navedenom periodu od 90 dana dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga.

UVEDEN MORATORIJUM NA OTPLATE KREDITA: Obavezno pročitajte detalje odluke o ODLAGANJU NAPLATE MESEČENIH RATA!

Svakako, dužnici banke, odnosno primaoci lizinga, ni nakon početka primene ovih mera nisu sprečeni da redovno izmiruju svoje obaveze.

Dodaju i da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Pored toga, banka kao ni davalac lizinga, od dužnika neće moći da potražuju naknadu bilo kojih troškova u vezi sa primenom usvojenih propisa, pojašnjavaju iz NBS.

- Građani će dobiti obaveštenje o tome, a ko ne ode u banku i kaže da ne prihvata, automatski je prihvatio moratorijum. U naredna tri meseca ta osoba neće plaćati ratu - objašnjava  Dejan Gavrilović iz Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva".

Prema njegovim rečima, pauza je potpuna, a posle tog perioda će najverovatnije krediti biti produženi za tri rate.

- To bi bila jedina i ispravna pomoć građanima - dodaje on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

BANKOMATI NA METI HAKERA! Zbog čestih sajber napada, PKS uputila preporuke bankama: Uradite ovo!
Zaštitnik

BANKOMATI NA METI HAKERA! Zbog čestih sajber napada, PKS uputila preporuke bankama: Uradite ovo!

Forum za prevenciju zloupotreba platnih kartica Privredne komore Srbije (PKS), povodom nedavnih zloupotreba na mrežama bankomata, kao i učestalih sajber (cyber) napada na finansijske institucije u regionu, uputio je bankama preporuke o minimumu standarda zaštite koje podrazumevaju podizanje na viši nivo zaštite komunikacione opreme, pristupa bankomatima, softvera...

10.03.2020

15:22

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija