• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

19.03.2020

23:15

OSNIVAČ 'ALIBABE' I NAJBOGATIJI KINEZ NA SVETU POMAŽE NAŠOJ ZEMLJI!  Džek Ma šalje pomoć Srbiji protiv korone!

Društvo

OSNIVAČ 'ALIBABE' I NAJBOGATIJI KINEZ NA SVETU POMAŽE NAŠOJ ZEMLJI! Džek Ma šalje pomoć Srbiji protiv korone!

Podeli vest

* Kineski milijarder posredstvom svoje humanitarne fondacije isporučiće našoj zemlji neophodnu medicinsku opremu * U subotu u Srbiju stižu i najbolji kineski lekari

Džek Ma, najbogatiji Kinez na svetu, čije se bogatstvo procenjuje na 40 milijardi dolara, želi da pomogne Srbiji u borbi protiv koronavirusa!
Njegova humanitarna fondacija već je kontaktirala s ambasadom Srbije u Kini s pitanjem koja vrsta pomoći je našoj zemlji u ovom trenutku najpotrebnija.

DA LI ĆE OD KORONAVIRUSA UMRETI MILIONI? Čuveni profesor Arkin odgovara na pitanje koje muči sve na planeti ovih dana

ŠALJEMO TIM OD ŠEST STRUČNJAKA U SRBIJU! Kineska ambasadorka Čen Bo poslala JAKU PORUKU: MI SMO ČELIČNI PRIJATELJI, DELIMO I DOBRO I ZLO!

Brzo poželeo da pomogne

Do osnivača 'Alibabe' i 'Aliekspresa', najvećih kompanija za elektronsku trgovinu na svetu, stigao je apel srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Džek Ma je vrlo brzo izrazio spremnost da pomogne.

Nude pomoć
Mnogo kineskih kompanija želi da pomogne, među kojima su i 'Alibaba' . Već su kontaktirali sa našom ambasadom u Kini
Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

- Najvažnija vest jesu razgovori sa kineskim partnerima. Mnogo kineskih kompanija želi da pomogne, među kojima je i 'Alibaba' i njen vlasnik Džek Ma. Već su kontaktirali s našom ambasadom u Pekingu. Kinezi nam šalju i najbolje lekare, eksperte za koronu. Šalju nam toliko veliku pomoć da mi gotovo da ništa više preko toga ne možemo da učinimo. Zato im beskrajno hvala, srećan sam što imamo takve prijatelje - otkrio je Vučić.

Foto: Reuters

Džek Ma


Iz 'Alibabe' juče nismo uspeli da dobijemo više detalja o isporuci kineske pomoći. S druge strane, 'Džek Ma fondacija' već danima distribuira pomoć prema prioritetima, počevši od država najžešće pogođenih virusom kovid-19. Do sada je više stotina hiljada maski, zaštitnih odela, naočara za lekare i testova za ranu detekciju virusa isporučeno u Iran, Španiju, Italiju, SAD... Juče je pomoć stigla i u Sloveniju, pa se očekuje da bi uskoro pošiljka mogla biti upućena i našoj zemlji, i to preko Liježa u Belgiji.

"Avion sa 1,5 miliona maski sleteo je u Lijež u Belgiji. Ove zalihe će biti dostavljene Francuskoj, Sloveniji i Belgiji. Dodatne zalihe će biti dostavljene narednih dana u Lijež! Kovid-19 se i dalje širi, moramo biti brži", saopštila je fondacija Džeka Maa.

Ko je Džek Ma


* Počeo je karijeru kao profesor engleskog, više puta nije primljen na Harvard
* 1999. godine s prijateljima osniva garažnu kompaniju za internet kupovinu "Alibaba"
* Danas je najbogatiji Kinez na svetu, čije se bogatstvo procenjuje na 40 milijardi dolara
* Prošle godine se povukao sa čela "Alibabe", ali je ostao u bordu direktora
* Posvetio se humanitarnom radu i 2014. godine osnovao "Džek Ma fondaciju"
* Kompanije u okviru "Alibabe", od kojih je najpoznatiji "Aliekspres", imaju 434 miliona korisnika i 36.000 zaposlenih

Istovremeno, u toku je koordinacija Vlade Srbije i predsednika Vučića sa kineskom ambasadom u Beogradu u vezi sa dolaskom najboljih kineskih stručnjaka za koronavirus u našu zemlju. Vlada Srbije danas bi trebalo da pošalje avion u Peking po pomoć i lekare, a njihov dolazak očekuje se u subotu u prepodnevnim satima. Naši sagovornici iz kineske ambasade napominju da u Srbiju dolaze najbolji stručnjaci.

- U Srbiju stižu lekari eksperti iz Kine, najbolji koje imamo. Neće ih biti brojčano mnogo, ali svi su oni izašli iz borbe sa virusom sa veoma dobrim rezultatima. Imaju iskustva u prevenciji, kontroli i lečenju virusa i mnogo mogu da vam pomognu - naveo je za naš list savetnik u ambasadi Kine u Beogradu Tijan Jišu.

Trudimo se maksimalno


On je dodao i da u našu zemlju stižu i medicinska oprema, respiratori, maske i zaštitni materijali...
- U toku su pripreme i ne mogu da preciziram tačne količine, ali to neće biti mala količina. Trudimo se svim snagama, danonoćno radimo. Naša ambasada i srpska strana čine sve da bi što ranije stigla prva velika pošiljka - rekao je Jišu.

Kinezi zovu našu ambasadu u Pekingu da doniraju pomoć

Od trenutka kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio apel Kini za pomoć, brojni korisnici interneta iz ove zemlje danima zovu našu ambasadu u Pekingu i pitaju kako da pomognu i doniraju sredstva i opremu.
Na njihov zahtev, ambasada je juče otvorila svoj zvaničan nalog na najvećoj društvenoj mreži u Kini - Veibo, koja ima 445 miliona korisnika. Grupa kineskih studenata u ambasadi se raspitivala kako mogu da doniraju medicinska pomagala i oformili su grupe na društvenim mrežama na kojima razgovaraju o planovima pomoći i prikupljanju donacija.


Sve o koronavirusu pročitajte OVDE

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija