• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/RTS

21.03.2020

15:02

SRPSKI LEKARI SAVETUJU KAKO DA PODIGNETE IMUNITET! Sigurno ste kupili ovu namirnicu, odmah je izbacite!

Društvo

SRPSKI LEKARI SAVETUJU KAKO DA PODIGNETE IMUNITET! Sigurno ste kupili ovu namirnicu, odmah je izbacite!

Podeli vest

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov i docent dr Momir Dunjić gostovali su u emisiji RTS Ordinacija, gde su građanima dali najvažnije savete kako da se zaštitimo od virusa, naravno, pored toga što ćemo maksimalno sprečiti kontakte.

Dunjić je pre svega naglasio da je koronavirus novi virus koji još nije ispitan, ali su dali neke osnovne savete za opšte podizanje imuniteta, koje je sada od ključnog značaja.

Šta svakodnevno radimo što nam ruši imunitet?

- Kada pričamo o imunologoji, endokrinologiji, mi to objedinjujemo i zovemo psiho-imuno-neuro-endokrinologija. Na prvom mestu je psiho - psihičko stanje. Hronični stres ruši imunitet, važno je ne gajiti strah, jer skepsa, nepoverenje dovodi do skoka hormona stresa, što direkt utiče na funkciju timusa, kao glavne imunološke žlezde. Pozitivan stav i spavanje i već smo puno toga napravili za naš imunitet - kaže dr Dunjić.

Fitička aktivnost

- Umerena fizička aktivnost je uvek korisna, kao što je preterana fizička aktivnost može drastično da pogorša situaciju ako neko ima virus, imamo takav primer maratonca koji je preminuo u Italiji - istakao je Kamenov. 

Hrana i njen uticaj na imunitet

- Treba izbaciti šećere, pre svega veštačke, odnosno saharozu, ne na fruktozu, to treba unositi umereno, to je veliki značaj šećera koji utiče na imunitet - obara ga - beli, grickalice, gazirana pića i tome slično. Ono što sada treba uraditi je da ne kupujemo slatkiše. Ako to koristimo - štetimo, svako unošenje šećera diže nivo insulina koje dovodi do imunoloških i endokrinih promena u organizmu koje dovode do slabljena imuniteta - kaže dr Dunjić.

Foto: Printscreen

Koje voće i povrće treba jesti

- Sada treba jesti tradicionalno voće i povrće na koje smo navikli i koje su jeli naši preci, to je neki mehanizam gde znamo da smo se adaptirali kroz vekove. To je sve zelenilo, salate, paprike, kad dođe paradajz, od voća - jabuke, kruške, limun. Povrće ima dosta vitamina C, među njima je paprika, brokoli, kupus... Kada se dobro hrani tim prirodnim produktima, onda može da se obezbedi dovoljno vitamina - ističe Kamenov.

Sličnog mišljenja je i doktor Dunjić koji je još i dodao:

- Pristužu nove zalihe voća i povrća, ali ko još ima zalihe kiselog kupusa, turšije, u njima se može pronaći dosta vitamina C, ali i utiču na dobre bakterije varenja. Što se tiče suplemenata, većina vitamina C koji se nalazi na tržištu je hemija, tako da to treba izbegavati. Bolje je jesti nar, biber, luk...

Kakvu vodu treba piti

- Preporuke su da se organizam hidrira, sada bih skrenuo pažnju zbog epidemije i problema s varenjem u Evropi i Severnoj Americi, postoji problem - loše varenje - dolazi do lošije cirkulacije na nivou pankreasa, jedna od mera koja bi se mogla sada preporučiti da se ujutru uz ručak i večeru pa i inače tokom dana da se ne pije hladna voda, već vruća, toliko da se ne izgorimo, što topliju. Toplo uvek deluje protiv virusa, naš organizam tako dižemo na novi nivo rada, povećanjem temperature povećavamo i imunološku sposobnost - kaže dr Dunjić.

Foto: Printscreen

Creva i imunitet

- Čak 75 posto imuniteta se stvara u crevima, a 100 posto lošeg imunteta isto dolazi iz creva, ako nešto grešimo, sve je tu. Stavite akcenat na voće i povrće, mleko može da bude ozbiljan problem nikako ne sme da ga koristi. Ima onih koji se nadimaju od hleba, tako da i to treba izbegavati. Svaka namirnica od kojih vam se nadima stomak - to ozbiljno shvatite i izbegavajte ih - ističe Kamenov.

Suplementi

- Vitamin D kao suplement je dobar, većina ljudi ga ima sniženog, što je čovek stariji to mu više vitamina D treba, ali je potreban svima. Tu je takođe i cink, bakar, magnezijum, vodeći uvek računa o dozi.

Podizanje imuniteta su omega 3 masne kiseline, morska riba je odličan izvor, kao i guščje supe. Dobar savet je naprskati propolis na nosnu sluznicu i time sprečiti prodiranje virusa.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zato7

pre 4 godine

Jedva cekam a i zarko se nadam da ce SVE OVO PROCI...a da ce svi OVO RAZNORAZNI STRUCNJACI takodje P R O C I...i da ce se zivot nastaviti bez STRUCNIH ali poprilicno besmislenih saveta...te nemoj ovo te "moj" ono!!!!!Jedino gde se slazu nemoj da alkoholises i duvanises....a kad pijuckaju svoje "picence" ne vide sagovornika od duvanskog dima!!!

djordje

pre 4 godine

ko je zdrav nek ide da da krv ne vezano za korona virus ima bolesnih kojima treba tvoja krv, POMOZIMO BOLESNIM. ZIVELA SRBIJA

Dimitrije

pre 4 godine

"-- pre svega veštačke, odnosno saharozu--" Sedi, jedan! I vrati se u osnovnu školu možda nešto naućiš. Šta je sledeće, da postoje živi i mrtvi kristali. "većina vitamina C koji se nalazi na tržištu je hemija, tako da to treba izbegavati" Doktore hemijsko jedinjenje koje popularno zovemo vitamin C je potpuno isto kad ga ekstrahujemo iz voća ili ako ga sintetišemo u laboratoriji. Ponovo problemi iz osnovne škole

Mitar Knezevic

pre 4 godine

Ja pojedem belog luka par cenova dnevno i opc+c za imunitet i nista mi ne fali....toga ima kod nas barem u izobilju

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija