• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.03.2020

10:39

TUGA! JOŠ JEDNA ŽRTVA KORONAVIRUSA U SRBIJI! Preminula baka (92) koja je bila na respiratoru!

Društvo

TUGA! JOŠ JEDNA ŽRTVA KORONAVIRUSA U SRBIJI! Preminula baka (92) koja je bila na respiratoru!

Podeli vest

Druga žrtva korona virusa u Srbiji, preminula je baka od 92 godine koja je bila na respiratoru u Infektivnoj klinici u Beogradu , rekao je Ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Reč je o ženi koja je nekoliko dana bila na respiratoru, imala je udruženih bolesti. Danonoća je tajala borba lekara za nju ", rekao je Lončar za TV Prva.

On je naglasio da je trenutno u Srbiji potvrđeno 188 slučajeva novog korona virusa, da je 91 pacijent na bolničkom lečenju, dok su ostali na kućnom lečenju.

Od pacijenata koji su na bolničkom lečenju, 14 njih je na respiratorima i to šest na Infektivnoj klinici u Beogradu, četri u Nišu , po dva u Novom Sadu i Krajgujevcu.

"Ovaj porast broja nije dobar. Do jednog broja pacijenata možete da kontrolišete situaciju, a kada ubrzano raste broj obolelih onda više ne. Vidite šta se dešava u Italiji", rekao je ministar.

Foto: printscreen TV Prva

Lončar je naveo da su već imali sastanak sa lekarima koji su stigli iz Kine, ali da nije bilo dovoljno vremena da se podele sve informacije i iskustva tako da je za 11. 30 sati zakazan naredni sastanak.

On je naglasio da je nadljudskim napori predsednika Srbije nabavljena dodatna oprema i respiratori, ali da to sve može biti uzalud ako građani ne budu disciplinovani.

Zdravstveni sistem, kako je rekao , ima svoje granice i da li će opstati "zavisi od nas".

"Kada srušite zdravstveni sistem moćiće samo da se leče oni koji imaju novac", rekao je Lončar i naglasio da svaki respirator i sva oprema koja je stigla iz KIne znači više ljudskih života.

" Svaki respirator znači više ljudskih živoita. Hajde da se uozbiljimo da damo sve od sebe da pomognemo", naglasio je ministar.

Foto: printscreen TV Prva

On je naveo da danas ima višestruko više respiratora u Srbiji nego što je bilo ranije , ali da u ovakvim situacijama ni to nije dovoljno.

Kaže da se predsednik Srbije 24 sata bavi nabavkom respratora, da koristi autorit i lične kontakte i uspeo je da nabavi više stotina mašina za mehaničku ventilaciju.

U toku dana , kako je rekao, biće objavljen i broj telefona njegovog kabineta , gde će građani večeras od sedam sati, ali i narednih dana, i njega lično moći da zovu, da razgovaraju i da dobiju sve informacije vezane za korona virus.

Sa ministrom za sport i omladinu Vanjom Udovičićem dogovoreno je da se snimi program vežbi koje mogu da se rade u kućnim uslovima i koje će se emitovati na televizijskim kanalima.

GOvoreći o zaraženim lekarima on je rekao da su to sporadični slučajevi i da je dobro što oni nisu zaražene u bolnicama.

"Određen broj ljudi je otišao u izolaciju. To je stvar sa kojom moramo da se nosimo. Cilj je da korona virus što kasnije dođe do zdravstvenih radnika i da njih sačuvamo", naveo je ministar.

Prati se kaže koji lekovi daju najbolje rezultate u lečenju. Koja terapija u KIni je dala najbolje rezultate, ali i sada u zapadnoevropskim zemljama.

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dario

pre 4 godine

Strašno.. Svetski paraziti žele da nas unište. Zato treba da budemo solidarni i primenjujemo kontra mere.

Laki

pre 4 godine

Dajte molim vas, tuga pa tuga je za onim covekom od 57god. iz Kikinde a ne babe od 92god. koja je odavno zavrsila sa zivotom sta ste umislili da cete osobu od 90 i kusur god. da vratite u zivot???? Tuga jeste za svakim ljudskim zivotom ali ako se mora birati izmedju babe od 92god. I mladjeg zivota sta mislite sta bih vecina izabrala!!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17