• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

23.03.2020

11:55

IMA LI IMUNIH NA KORONU?! Jeromonah Dimitrije, iguman manastira Tumane, objasnio u nekoliko rečenica! OBAVEZNO PROČITAJTE!

Društvo

IMA LI IMUNIH NA KORONU?! Jeromonah Dimitrije, iguman manastira Tumane, objasnio u nekoliko rečenica! OBAVEZNO PROČITAJTE!

Podeli vest

Iguman manastira Tumane, jeromonah Dimitrije objavio je još jednu besedu u kojoj se bavi načinom na koji se nosimo sa nevoljom koja je snašla čitav svet

Prenosimo besedu u celosti:

IMA LI IMUNIH NA KORONU?! 

Verovatno nema! Ali itekako ima imunih na ljudsku muku, tugu, jad, čemer, samoću, nesreću, bolest svake vrste, slabost, strah i redom. Od kraja do kraja ovog zemljinog šara, mnogo je takvih. A što je još gore, više je nas imunih na sve to! I ne bi bilo ni po jada, kada se ne bismo licemerno rasipali lažnom brigom. Čoveku obeleženom, odbačenom, daćemo nešto siće gore nego psu. Lišićemo ga svesno, sa uživanjem, dostojanstva čoveka. Samo da bismo se nasladili svojom veličinom. To smo mi braćo i sestre, drugovi i drugarice, prijatelji i kolege. Vaspitanici sopstvenog ega i sujete. Oni koji ne vide sebe, od sebe samih. I svu tu našu bogomrsku, svesnu anti brigu o bližnjem, uvićemo u zavežljaj vere i formalizam. Lažno opranih ruku nastavićemo propoved vere u korist svoju. Ne sećajući se krsta koji je Hristos poneo za nas!

ZAMENJENA SAMOLJUBLJEM, NAŠA ANTILJUBAV LJUŠTI POLICE MARKETA BEZOBZIRNO I PREZRIVO NE PRIMEĆUJUĆI BLIŽNJEG... Obavezno pročitajte mudru besedu jeromonaha Dimitrija, igumana manastira Tumane!

Još gori postajemo kada okolini prepisujemo gorke lekove, koje nipošto sami okusili ne bi. Nema imunih na koronu, ali ima nažalost imunih na ljude. Punih kolica namirnica, zaboravljamo na gladne i promrzle. Opravdanje je tu: ne možemo podmiriti ceo svet! Niko nam i ne traži to, ali pogledajmo ljude oko nas, prave, pravcate, žive, ali u nevolji. Njima pomozimo, baš njima koji su po nebrojeni put u istoriji, a nama jasno ponovljeni Hristos. Isti onaj čije ime ne izbija iz naših oholih molitava, praznih metanija i lažne pobožnosti. Najgori smo mi koji smo "zarobili Boga" u službu sebi! Vreme je posta, pogodno vreme, luka, šargarepe i krompira. Uzdržavamo se mesa, a bližnjeg smo oglodali do kostiju. Preni se mali čoveče, lažni hrišćanine od toga. Verovatno te neće ubiti korona, ali te neće poštedeti bahata samodovoljnost, neodstupno samougađanje i nesagledivo odsustvo ljubavi. Ustani dok si živ, da bi ugledao istinskog Hrista, u liku bližnjeg. Bez njegove ikone u čoveku, realnom i koga poznaješ, a koju ne vidiš i ne želiš da je vidiš, bićeš nesposoban za susret sa Prvolikom! Jer pravi je Hristos ličnosni, ali je pravi i čovek svaki- ikona njegova. Preni se zavisniče od sebe i zavisi od bližnjih, sa kojima ćeš podeliti raj.

Nije kasno, prst na čelo, lagano, kao dete, uči da koračaš. Padaš-ustani, sapleo si se- podigni se i nastavi. Staza je vijugava i duga, ali je cilj pravi. Čovek si- pokaži, hrišćanin si- dokaži. Bog te čeka, radost ti sprema, nema odustajanja. Vaskrsenje se približava, dočekajmo ga, sa iznetim krstom. Stradaš- trpi, lepo je- strepi. Bog će pomoći, kad malaksamo, dopuniće nemoći naše. Veruj istrajno, blagodari iskreno. I budno čekajmo čas, jer on je blizu! Napred čoveče, u liku bližnjeg prepoznaj Boga i gle sam Bog prepoznaće tebe! Lako je, neka bude tako! Nema imunih na koronu, neka ne budimo imuni ni za one koje nam život postavi na put!

jeromonah Dimitrije, iguman tumanski

SVETINJA U KOJOJ VERA ČINI ČUDA! Manastir Tuman nudi lek i spas, OVA SVEDOČANSTVA ZAHVALNIH LJUDI NE MOGU DA SE POREKNU!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija