• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

24.03.2020

09:35

DA LI JE ZEMLJOTRES U ZAGREBU UPOZORENJE I ZA SRBIJU?! Evo šta kažu seizmolozi!

Društvo

DA LI JE ZEMLJOTRES U ZAGREBU UPOZORENJE I ZA SRBIJU?! Evo šta kažu seizmolozi!

Podeli vest

Nakon što je juče rano ujutro Zagreb pogodila serija potresa, sa najjačim udarom magnitude 5,5 koji je zabeležen u 6.24 časova, a u kojima je teško povređena 15-godišnjakinja i u kojima je pričinjena šteta na 66 objekata i 23 automobila, Seizmološkom zavod Srbije odgovorio je na pitanje da li postoji opasnost od zemljotresa u Srbiji

Dežurni seizmolog Goran Krunić rekao je za Telegraf.rs da pravilnosti ne postoje, da je seizmička aktivnost u regionu stalna, da je duž jadranske obale u Grčkoj, Albaniji i Italiji još jača, ali da nije povećana. Na primerima iz regiona, koji sežu čak u 17. vek, otkrio nam je da su neka mesta u široj okolini istorijski poznata kao potencijalno seizmička zona.

Foto: Tanjug/AP

- Ne može niko to sa sigurnošću da kaže. Seizmička aktivnost u regionu je stalna. U Hrvatskoj je bilo zemljotresa i u proteklih mesec dana, ali u Kninu i Dalmaciji, s tim što se neki put manifestuje samo na instrumentima, neosetni su, a Zagreb kao područje pogođeno zemlljotresom, poznato je istorijski. Juče se mogao čuti podatak da je ovo je najjači zemljotres na tom području u poslednjih 140 godina. To znači da je zemljotres pre 140 godina razorio Zagreb - rekao nam je dodajući podatak da je sinoć zabeležen zemljotres u Kniću, nedaleko od Kragujevca, ali da on nema veze sa zemljotresom u Zagrebu.

Foto: Tanjug/AP

Pored toga što su zemljotresi nepredvidivi, svedoči Krunić, zaključci o pravilnostima se ne mogu izvesti ni iz prethodnih iskustava.

- Kad je bio zemljotres u Draču, istog dana se desio u Nevesinju - navodi zanimljivu slučajnost: - Pre razornog zemljotresa u Kraljevu iz 2010, seizmičke aktivnosti na tom području nije bilo godinama. Nije bilo ni slabijih zemljotresa koji bi ukazali na to šta bi moglo da se desi u Kraljevu.

HRVATSKU ZA MANJE OD DVA DANA POGODILO ČAK 74 ZEMLJOTRESA! Najrazorniji iznosio 5,5 stepeni po Rihteru

Navodi i da je u Srbiji bilo primera i sa "najavama", ali da se očekivanja nisu ostvarila. Pre 15-ak godina zabeležena je, iz ugla stručnjaka, interesantna seizmološka aktivnost u zapadnoj Srbiji.

- Mi imamo iskustvo da je na području Maljena, planine južno od Valjeva, kada je u jednom mesecu za dva dana bilo 32 sitnija zemljotresa, to znači do magnitude 2,3 jedinice Rihterove skale. Očekivali smo zemljotres za dan, dva potom, a ništa se nije desilo sve do proleća. Tek u aprilu bio je zemljotres magnitude 4,6 - kaže dodajući da nema zakonomernosti.

Foto: Tanjug/AP

Sa istom poentom vraća se na primer Albanije u kojoj je usled zemljotresa jačine 6,4 stepeni Rihterove skale 26. novembra u 03.55 časova, nastradala 51 osoba, dok je više od 900 ljudi povređeno, ističući da nije bio nenajavljen.

- Pre glavnog udara, postajala je aktivnost mesecima - kaže ističući da je na potezu Grčka - Albanija - Italija podrhtavanje tla stalno, te da je i jutros u kopnenom delu Grčke zabeležen zemljotres magnitude 3,9.

Foto: Tanjug/AP

Da jaki zemljotresi u Hrvatskoj nisu novost ilustruje i primerom Dubrovnika.

-  Katastrofalan zemljotres se desio 1667. Srednjevekovni grad i okolina su potpuno srazrušeni, promenjen je izgled zemljišta. To su zone koje su poznate po tome - rekao nam je.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17