• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/rts

25.03.2020

06:57

POSTOJI NEŠTO ŠTO VIRUSE UBIJA BOLJE OD ALKOHOLA! Doktor Belojević upozorava: OVE TRI STVARI KOJE SVAKODNEVNO RADIMO SU VEOMA OPASNE U VREME EPIDEMIJE

Društvo

POSTOJI NEŠTO ŠTO VIRUSE UBIJA BOLJE OD ALKOHOLA! Doktor Belojević upozorava: OVE TRI STVARI KOJE SVAKODNEVNO RADIMO SU VEOMA OPASNE U VREME EPIDEMIJE

Podeli vest

Profesor doktor Goran Belojević, specijalista higijene objasnio je kako treba da se ponašamo u vreme epidemije.

Doktor Belojević kaže da u ovim vremenima treba da zaboravimo grljenje, ljubljenje, rukovanje... Na pitanje šta može da posluži ako nemamo masku, doktor kaže da možemo da uzmemo bilo koju krpu koju možemo da iskuvamo.

- To može da bude neka krpa od platna, koja se može nositi jednom, ali se odmah posle nošenja mora iskuvati. Ako se nakašljete ili iskijate u nju, ona je kontaminirana i bacite je – objasnio je doktor.

Kijanje-uragan virusa

Govoreći o širenju virusa, on je naveo da kada neko kine, treba odmah da se okrenemo.

- Virus leti vazduhom i ako neko kome, to je pravi uragan virusa i odmah treba da se okrenemo i bukvalno bežimo od toga. Zbog toga nije vreme za gradski prevoz jer se lako može preneti zaraza. Treba da se krećemo na bilo koji drugi način, pešle, kolima i to na otvorenom što je više moguće – rekao je on.

Doktor se osvrnuo i na sredstva za dezinfekciju, navodeći da su najbolji alkohol, povidon jod...i da je dobro sve čistiti što više.

Nos i usta najkritičnija mesta

- Kada čistimo površine, telefon, i sve ostalo, mi radimo nešto što se zove sanitacija, tj ubijamo delimično viruse. To je važan postupak zaštite jer je time ubijamo deo virusa, a veoma je bitno koliko virusa uđe u organizam jer mora da ih bude dosta da bi ga savladali i da bi poklekao. Sanitacijom smanjujemo broj virusa koji uđu u nos i usta – objasnio je.

 On je naveo da su nos i usta najkritičnija mesta preko kojih ulazi virus.

- Nikako se smeju trpati prsti u usta, grickati nokti, a čačkanje nosa je vrlo opasno u ovim situacijama – rekao je on i dodao da muškarci sa bradom ne treba da ribaju lice već da održavaju normalnu higijenu.

Kada je reč o odeći, Belojević kaže da odeću u kojoj smo bili napolju najpre treba istresti.

- Najbolje sredstvo za dezinfekciju odeće je peglanje peglom na paru. Para od sto stepeni i visoka temperatura pouzdano ubija viruse, to je odlična mera za dezinfekciju, čak i bolja od alkohola. Zato sve što možete peglanje, sve što možete kuvajte , koristite paročistače...- rekao je on i dodao da obuću treba obrisati mokrim sunđerom kako bi se skinula prašina, a sa njom i deo virusa.

- Ovaj virus je veoma zarazan, od 100, čak 90 oboli. Zato treba nositi masku uvek, biti na distanci i naravno, prati ruke. Kada npr uzmete novac, koji je visokokontaminiran, ne treba njega da dezinfikujete niti je to moguće već da odmah nakon toga operete ruke- zaključio je on.

Nije važna vrsta sapuna

Nije važno kakvom vrstom sapuna perete ruke. Svaki sapun je dobar, samo ako se dobro drži. Čvrst sapun se drži na metalnoj rešetki, mora biti suv, nikako vlažan i u nekakvoj posudi jer tu mogu da se razvijaju virusi. Tečni sapun treba da bude u kontejneru, u posudi, kako ne bi imao spoljni kontakt sa rukama.

Foto: Informer DN

 

Pevajte pesmicu dok perete ruke

Preporuka je pranje ruku u trajanju od 20 sekundi, a pošto ljudi možda ne znaju koliko je to vremena, onda se preporučuje da se u sebi otpeva „Danas nam je divan dan". Kad otpevate celu pesmu, pranje ruku je gotovo.  

Alkohol, maramice, gelovi... 

Nije neopodno posle pranja ruku primenjivati alkohol. Alkohol je zgodan za primenu kao i vlažne maramice, ili gel, koji je malo skuplji. Alkohol se može koristiti tako što se manjom količinom iz bočice istrljaju ruke. Kada ste u kući, ipak je najbolje dobro oprati ruke. Uvek je bolje dobro oprati ruke nego trljati alkoholom prljave ruke, na primer. Najbolje je u svakom slučaju i jedno i drugo, i pranje ruku i alkohol. 

Ne koristite asepsol

Asepsol nije efikasan protiv virusa. Protiv virusa se koristi 70-postotni alkohol ili bilo koji hlorni preparat. Preporuka je da to bude žavelska voda – natrijum-hipohlorit.

On je pripremljen za upotrebu u gotovom rastvoru, a može se praviti i mešanjem sa vodom u preporučenoj proporciji (pročitajte uputstvo). Može se koristiti za dezinfekciju ruku i predmeta.  

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlada

pre 4 godine

Maske,maske,maske....niko rukavice ne spominje....

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija