• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.03.2020

07:15

VALJEVO POSTAJE NOVO ŽARIŠTE KORONE, A EVO GDE JE SVE POČELO! "Situacija nije ni malo naivna, i imamo jednu VEOMA OTEŽAVAJUĆU OKOLNOST"

Društvo

VALJEVO POSTAJE NOVO ŽARIŠTE KORONE, A EVO GDE JE SVE POČELO! "Situacija nije ni malo naivna, i imamo jednu VEOMA OTEŽAVAJUĆU OKOLNOST"

Podeli vest

Valjevo polako postaje žarište koronavirusa, a situacija nije ni malo naivna.

Skoro polovina zaraženih korona virusom je iz Beograda, ali ako se gleda u odnosu na broj stanovnika, onda je Valjevo sa 46 pacijenata glavno žarište ove bolesti u našoj zemlji. Prestonica, naime, statistički beleži jednog obolelog na oko 10.800 stanovnika, a Valjevo ima jednog zaraženog na 1.200 svojih žitelja!

- Situacija je u jednom momentu izgledala prilično dramatično, ali je ona sada pod kontrolom - izjavio je gradonačelnik Valjeva i komandant Štaba za vanredne situacije dr Slobodan Gvozdenović.

Kako kaže, “u ovom trenutku važno je da se održi rad zdravstvenih ustanova, pre svega Opšte bolnice i Doma zdravlja”, ali je istakao da je “otežavajuća okolnost činjenica da je 30 zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje u izolaciji, od koji su dva epidemiologa, tako da u ovom trenutku faktički imamo na raspolaganju samo laborante u ovoj važnoj ustanovi”.

Gradonačelnik je u izjavi pojedinim medijima naveo da Valjevo ima problem i sa medicinskim kadrom, “jer od oko 500 osoba koje se u Valjevu nalaze u izolaciji, preko stotinak su zdravstveni radnici”.

- Situacija nije nimalo naivna. Imamo pulmologiju koja je prilično desetkovana i ne može da radi u punom kapacitetu, imamo i jednu lekarku trudnicu kod koje je detektovan korona virus i uputili smo je u GAK “Narodni front” u Beogradu. Dom zdravlja je u danu primio 30 novih medicinskih sestara. Nemate lekara na birou. Nemate lekara na raspolaganju tek tako – izjavio je Gvozdenović, dodajući da valjevska bolnica funkcioniše kao u ratnim uslovima i da se primaju samo hitni slučajevi.

Foto: Tanjug

 

Svi se, međutim, s punim pravom, pitaju zašto je baš Valjevo postalo žarište korona virusa. Kako je ranije obelodanio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, virus je u Beograd i Kikindu stigao iz Milana, u Niš iz Lugana, a u Čačak iz Nemačke.

Na pitanje kako se dogodilo da Valjevo postane žarište korone, gradonačelnik je objasnio da su postojala “dva izvora širenja infekcije”.

- Imali smo jednu privatnu proslavu, jedne privatne firme na kojoj je jedan od gostiju, koji je došao sa strane, da li je on iz Niša ne želim da licitiram, i koji je turistički vodič, doneo infekciju i odatle je sve krenulo. Bilo je tu zdravstvenih radnika, lekara koji izgleda nisu bili dovoljno oprezni. Drugi izvor je jedan sveštenik iz Valjeva koji je došao iz Italije pre donošenja karantinskih mera za putnike iz inostranstva i koji je takođe zaražen i na lečenju je u Beogradu – izjavio je nedavno za lokalne medije gradonačelnik Valjeva.

Po saznanjima “Blica”, na činjenicu da je Valjevo postalo žarište zaraze korona virisom, uticali su još neki detalji.

- Spomenuta proslava firme na kojoj je bilo oko 70 ljudi, održana je 29. februara u jednom ugostiteljskom objektu u selu Lelić. Na njoj je bilo gostiju ne samo iz Valjeva, nego i Beograda, Niša i Kragujevca. Činjenica je da su prva trojica Valjevaca kod kojih je potvrđen korona virus bili ili gosti na toj proslavi ili su kontakti gostiju, ali ne može se sa sigurnošću tvrditi ko je donosilac virusa. Pogotovo jer su pojedini gosti u Lelić došli sa proslave punoletstva u jednom restoranu na periferiji Valjeva na kojoj je, opet, bilo par gostiju iz inostranstva. Činjenica je, na žalost, da je preko tih ljudi ili njihovih kontakta virus ušao i u Dom zdravlja i u bolnicu – objašnjavaju zdravstveni izvori “Blica”.

Prema njihovim rečima, druga izvesna grana unosa virusa jeste sveštenik koji, međutim, nije putovao u Italiju, nego je vodio grupu vernika na pokloničko putovanje na Eginu, “ali se ne može utvrditi da li je on donosilac ili je zaražen od nekog drugog tokom putovanja”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je specijalne mere za Valjevo, Beograd i Niš.

- Nadam se da toga neće biti u Valjevu, da nismo došli do tog nivoa da bude blokada grada ili da policijski čas bude produžen. Nadam se da neće, ali moramo da shvatimo da je đavo odneo šalu i da socijalnu komunikaciju smanjimo na minimum minimuma – izjavio je gradonačelnik Gvozdenović, dodajući da je Dom za učenike u Poljoprivrednoj školi sa 104 mesta spreman za prihvat eventualno većeg broja obolelih, kao i da je spremno 100 ležaja u hotelu “Narcis”.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija