• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Srbijadanas

27.03.2020

13:37

OBORILI SMO F-117, SADA OPET MORAMO DA POBEDIMO NEVIDLJIVOG NEPRIJATELJA! Da biste danas bili heroj - OSTANITE KOD KUĆE!

Društvo

OBORILI SMO F-117, SADA OPET MORAMO DA POBEDIMO NEVIDLJIVOG NEPRIJATELJA! Da biste danas bili heroj - OSTANITE KOD KUĆE!

Podeli vest

Pre 21 godine je počela NATO agresija na našu zemlju. Četrnaest najmoćnijih vojnih sila je 78 dana bacalo bombe po narodu čija je jedina krivica bila to što nisu želeli da prihvate da im neko drugi kroji sudbinu, a na današnji dan oboren je "nevidljivi F-117", dok se 21 godinu kasnije opet borimo sa nevidljivim neprijateljem!

Herojskim aktom dostojnog biblijskog Davida, pukovnik Zoltan Dani, komandant 3. diviziona 250. raketne PVO brigade, je ušao u istoriju.

Pukovnik Dani, otkrio je šta je za njih bila noćna mora, da li je dobijao "nepristojne ponude", šta se desilo te sudbonosne noći i kako je izgledao susret sa američkim pilotom kog je "skinuo" sa neba.

Kako ste se osećali prvog dana bombardovanja? Bili ste na prvoj liniji odbrane zemlje i život vam je bio ugrožen, kakvi su bili psihološki efekti toga na vas i na posadu? Već ste govorili da je moral bio izuzetno visok, kako ste vi kao komandir to postigli?

Mi smo se već pre bombardovanja uveliko pripremali za tu situaciju, tako da nas to nije iznenadilo. Pripadnici naše jedinice su bili vrhunski obučeni i to je ulivalo visoko uzajamno poverenje vojnika i starešina. Svi potrebni dokumenti i planovi, kao i sva najvažnija uvežbavanja su na vreme sprovedeni, tako da za nas nije bilo iznenađenja, a kada nema iznenađenja znači da smo potpuno spremni i osposobljeni za izvršavanje borbenih dejstava, rekao je za Srbijudanas.

Foto: Youtube printscreen

Da li ste se plašili američkih SEAD napada raketama koje se same navode prema radarskom odrazu?

Te neprijateljske jedinice za neutralisanje naših radarskih i PVO sistema su stvarno bile noćna mora za nas branioce, ali i za njih smo imali odlično rešenje koje smo uvežbali a kasnije i uspešno sproveli. Naša jedinica je u više navrata bila na meti ali nikada nisu uspeli da nas pogode i neutrališu.

Opišite nam istorijsku noć, kada ste postali prvi i jedini čovek u istoriji koji je oborio "stelt" avion.

Foto: Printscreen

Bili smo na vatrenom položaju blizu sela Šimanovci. Stanica za vođenje raketa je bila ispravna, a uvežbana borbena posluga je bila na svojim mestima. Oko 20:30 smo dobili naređenje od pretpostavljene komande da pređemo u najviši stepen borbene gotovosti. Na vreme smo uočili cilj koji se približavao našoj zoni uništenja, i kada smo dobili odobrenje za dejstvovanje pustili smo ga da uđe u tu zonu. Na potrebnoj daljini smo lansirali dve rakete sistema S-125M - "Neva". Rakete su, zahvaljujući odličnim operatorima ručnog praćenja i odličnom oficiru za vođenje, izvršile svoj zadatak. Cilj je oboren u 20:42, a nakon toga smo se vrlo brzo premestili na sledeći položaj. Mi tada još uvek nismo znali koji tip aviona smo oborili, i već smo bili na narednom položaju, pred zoru, kada smo saznali. Tada sam prekinuo radove na trenutak i pozvao sve prisutne pripadnike jedinice da se u polukrugu okupe oko mene, saopštio im rezultat dejstva i čestitao. To je bio ogroman podstrek za nas a i za sve ostale u Vojsci Jugoslavije i u narodu uopšte.

Tačno 21 godinu kasnije, Srbija se bori sa još jednim nevidljivim neprijateljem, a danas da biste bili heroj - potrebno je samo da ostanete kod kuće!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija