• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Mihailović

27.03.2020

15:14

UVEK UZ NAS! Norveška pomogla Srbiji kad god je to bilo važno!

Društvo

UVEK UZ NAS! Norveška pomogla Srbiji kad god je to bilo važno!

Podeli vest

Kraljevina Norveška se još jednom, po ko zna koji put, pokazala kao iskren i pravi prijatelj Srbije i srpskog naroda. Norvežanima nije bilo potrebno da ih molimo ili tražimo pomoć ili bilo kakve humane usluge. Sami su prepoznavali kada nam je to potrebno, uvek su moralno i materijalno bili uz nas

Iako i sama pogođena pandemijom virusa, nesebično je priskočila u pomoć, koja nam je u ovoj situaciji od izuzetnog značaja. 

Kraljevina Norveška uputila je Srbiji pomoć od čak 5 miliona evra, što je inače prva zemlja u Evropi koja nam je pomogla!

"Hvala na ogromnoj pomoći. Hvala što ste pokazali ne samo simpatije, nego i stvarno prijateljstvo u teškim vremenima", izjavio je predsednik Vučić koji se sastao sa ambasadorom Kraljevine Norveške Jernom Eugenom Jelstadom.

Setimo se katastofalnih poplava pre šest godina kada je Norveška prva značajnim donacijama priskočila u pomoć.

Foto: M. M.

Norveška kuća

Bilo je takvih pomoći mnogo puta koja je upućivana gradovima i opštinama. Pomagani su razni privredni, kulturni i sportski projekti. Sredinom osamdesetih godina prošlog veka Društvo jugoslovensko - norveškog prijateljstva donelo je odluku o izgradnji Norveške kuće u Jugoslaviji. Prvobitnu odluku da se taj objekta izgradi u Splitu norvežani su izmenili i ovaj značajan istorijski objekat izgradili u Gornjem Milanovcu. Njihova odluka bila je motivisana time što je u koncentracionim logoroma koje su Nemci tokom Drugog svetskog rata imali u Norveškoj, bio veliki broj logoraša iz Jugoslavije a u jednom od njih bili su zatvorenici iz Šumadije i Takovskog kraja.

Za nas je od posebnog značaja moralna podrška Norveške koju nam je pružila 1999 godine. Negde ovih dana, na samom početku bombardovanja SR Jugoslavije, Norveška je donela smelu odluku da, ikako član NATO pakta,svoje vojnike i tehniku, pre svega avijaciju, povuče sa ratišta! Ovaj visoki moralni čin značio nam je više od bilo kakvih materijalnih donacija.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

Da li je ovo dokaz da je Bajern pokraden? Potez igrača Reala žestoko će razbesneti Nemce! (FOTO/VIDEO)

Fudbaleri Reala iz Madrida savladali su Bajern sa 2:1 (0:0) u revanš meču polufinala Lige šampiona i za pehar u ovom takmičenju će se boriti protiv Borusije Dortmund 1. juna u Londonu. Madriđani su golovima Hoselua (34) u finišu napravili fantastičan preokret, ali trijumf je ostao u senci dešavanja iz duboke sudijske nadoknade, kada je po mišljenju mnogih velikan iz Nemačke žestoko oštećen, o čemu svedoči i reakcija defanzivca domaćih Antonija Ridigera (31)!

09.05.2024

11:15

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija