• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.04.2020

15:10

VOJNO MEDICINSKI CENTAR NA KARABURMI ISPRAŽNJEN: U toku je priprema za prijem težih bolesnika od koronavirusa

Društvo

VOJNO MEDICINSKI CENTAR NA KARABURMI ISPRAŽNJEN: U toku je priprema za prijem težih bolesnika od koronavirusa

Podeli vest

Vojnomedicinski centar (VMC) Karaburma, u kojem se leče vojni osiguranici, ispražnjen je danas i biće spreman za prijem najtežih pacijenata obolelih od virusa korona.

Centar na Karaburmi obišli su ministar odbrane Aleksandar Vulin, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić i komandant Vojne bolnice Karaburma, potpukovnik dr Ivo Udovičić, koji su istakli da je bolnica kapaciteta 100 ležajeva, da ima 12 respiratora, kao i da je sposobna da priključi oko 60 respiratora.

Vulin je rekao da će se na VMC Karaburma lečiti teži slučajevi obolelih od Kovida 19 i da je u toj ustanovi obezbeđeno potpuno snabdevanje kiseonikom.

- Vojska je ispunila naređenje vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića koji nam je dao 10 dana da pripremimo ovu bolnicu. Za 10 dana, od bolnice koja nije mogla da se pohvali svojim izgledom i kapacitetima, uspeli smo da uredimo bolnicu po svim potrebnim standardima za lečenje srednjih i najtežih pacijenta od Kovida 19 - rekao je Vulin.

Kaže da je iz sredstava i kapaciteta VMA, za centar na Karaburmi obezbeđeno 12 respiratora, te dodao da kada vlast odluči da je potrebno da se ta ustanova stavi u funkciju, ona će biti spreman.

- Svi kapaciteti Vojske Srbije su stavljeni u funkciju protiv virusa korona. Sve što može da uradi vojska će uraditi da bismo svi bili bezbedni, a svaki pojedinac trebalo bi da razmisli šta može da uradi da bi Srbija bila bezbednija - podvukao je ministar odbrane.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Veckih istakao je dobru saradnju vojnog i civilnog zdravstva, navodeći da se danas uverio da su u VMC na Karaburmi obezbeđeni kompletni uslovi za zbrinjavnje najtežih pacijenata.

- Sve je praktično spremno. Ono što je najvažnije, uslovi koji su neophodni za ukrštanje čisitih i prljavih puteva ovde su na adekvatan način rešeni i stvoreni su svi preduslovi za prijem najtežih pacijenata - rekao je Vekić.

Izrazio je nadu da nijedan pacijent neće biti smešten u VMC na Karaburmi i da će u našoj zemlji biti sve manje obolelih.

Potpukovnik Ivo Udovičić rekao je da je VMC na Karaburmi u završnoj fazi da bude spremna za prve pacijente obolele od novog virusa, ukazujući da će sve biti spremno do vikenda.

- Svaki krevet je opremljen kiseonikom i medicinskim vazduhom tako da potencijalno svaki krevet može biti respiratorni krevet, što znači da kompletna bolnica može da bude respiratorni centar. Ovde će se smeštati najteži pacijenti, koji su pred intubaciju - objasnio je Udovičić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija