• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92

01.04.2020

20:24

AKO SE NEKO IZ KOLEKTIVA ZARAZI, NE MORA CEO KOLEKTIV U KARANTIN, VEĆ... Direktorka "Batuta" posle sednice štaba saopštila PRIORITETE TESTIRANJA na koronavirus!

Društvo

AKO SE NEKO IZ KOLEKTIVA ZARAZI, NE MORA CEO KOLEKTIV U KARANTIN, VEĆ... Direktorka "Batuta" posle sednice štaba saopštila PRIORITETE TESTIRANJA na koronavirus!

Podeli vest

Krizni štab je sa stručnih aspekata razmatrao procedure i protokle koji će biti u primeni u narednom periodu, s ozbirom na povećan broj slučajeva pozitivnih na COVID 19 i povećan broj građana sa simptomima zaraze koronavirusom, kazala je direktorka Instituta “Batutu” Verica Jovanović posle sednice štaba

 

Ona je za TV Prva rekla da se u rad uključuju domovi zdravlja koji će intenzivno pregledati građana kod kojih postoje simptomi.

- Oni će sad moći, umesto da se javjalju kol centrima, da dođu u delove domova zdravlja koji su označeni za ovu vrstu simptoma i da ih lekar u tim zdravstvenim ustanovama pregleda - kaže Jovanović.


Kako je rekla, najčešće će se raditi analiza krvi, po proceni lekara i rendgen pluća, a radiće se i epidemiološka procena i pratiće se kontakti sa kojima je bila osoba pozitivna na korona virus.

Upitana kako se prate kontaki, Jovanović je precizirala da se to radi preko službe epidemiolške zaštite u institutima i zavodima za javno zdravlje kojih je u Srbiji 25, a jedna od njih je i Institut “Batut”.

- U prethodnom periodu su testirane samo osobe sa izraženim simptomima, poput povišene temperature iznad 38,5 ili 37,5 - kaže Jovanović i navodi da Srbija prati preporuke SZO o povećanom broju testiranja, da se sada testirjau i građani koji nisu bili u zarženim područjima u inostranstvu.

 

 



Naglasila je da važna trijaža na nivou domova zdravlja, ali i precizirala da bolnice i dalje ostaju mesta u koja odlaze osobe koje imaju problema sa disanjem, dok oni sa blažim simptomima idu do doma zdravlja.

Jovanović je rekla da zdravstveni radnici predstavljaju prioritet i da će biti napravljen plan njihovog testiranja.

Objasnila je da, ako se pojavi jedan slučaj zaraze u kolektivu, to ne znači da ceo kolektiv mora u izolaciju od 14 dana, već samo ako su bili u neposrednom kontaktu.

Jovanović kaže da su simptomi koronavirusa povišena temperatura, grebanje u grlu i kašalj, kao i opšta malaksalost i eventualno glavobolja.

 

 



Navela je da su Beograd, Niš i Valjevo gradovi u kojima se intenzivno prati situacija, ali se situacija prati i na celoj teritoriji Srbije.

Upitana kada bi mogla da se završi epidemeija ako se primenjuju sve mere, Jovanović kaže da treba pratiti brojeve i kada oni budu počeli da padaju biće moguće predvideti kraj epidemije.

- Važna je primena svih mera - naglasila je Jovanović.
 

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija