• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

04.04.2020

11:07

PLAVE KOVERTE STIŽU NA ADRESU ONIH KOJI SU SLUŽILI CIVILNU VOJSKU! Evo gde su već raspoređeni! Ko odbije - 15 godina robije!

Društvo

PLAVE KOVERTE STIŽU NA ADRESU ONIH KOJI SU SLUŽILI CIVILNU VOJSKU! Evo gde su već raspoređeni! Ko odbije - 15 godina robije!

Podeli vest

Ministarstvo odbrane pozvalo je 60 građana koji su civilno služili vojsku na radnu obavezu od minimalno sedam dana u vojnozdravstvenim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu, u kojima će biti smešteni oboleli od virusa korona.

Po 30 građana iz Beograda i Novog Sada koji su služili civilno vojsku angažovani su u Vojnomedicinskom centru Karaburma i u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu, gde trenutno rade na nemedicinskim poslovima, odnosno adaptiranju tih ustanova za prijem pacijenata zaraženih Kovidom 19.

Ovim vojnim obveznicima predstavnici Ministarstva odbrane uručili su poziv na kućnu adresu.

- Na kućnu adresu zvonila su mi neuniformisana lica. Uručili su poziv mojoj majci, jer nisam bio tu i rekli su joj da se javim u što kraćem roku. Ja sam pozvao i obavestili su me da se odmah sutradan ujutru u devet sati javim u VMC Karaburma - objašnjava jedan od vojnih obaveznika koji je civilno služio vojsku još pre 15 godina.

Pozivi u skladu sa zakonom

U Ministarstvu odbrane podvlače da pozivaju vojne obveznike u skladu sa zakonom.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Građani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne službe pozivaju se na zahtev vojnozdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze, a pozivi se upućuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja. Najpre angažujemo one koji nemaju radno angažovanje - ističu u Ministarstvu odbrane.

Kako objašnjavaju, oni koji su služili civilnu vojsku ne mogu se rasporediti u ratne jedinice Vojske Srbije.

- Oni svoju obavezu u rezervnom sastavu izvršavaju u jedinicama civilne zaštite i radnu obavezu u jedinicama radne obaveze. Radna obaveza u trajanju od sedam dana, a po potrebi i duže podrazumeva angažovanje na zadacima u vojnozdravstvenim ustanovama za izvođenje nemedicinskih poslova.

Angažovanje podrazumeva rad na dnevnom nivou u trajanju od osam časova, a u slučaju da se na poslovima koje radna obaveza podrazumeva ostane duže od osam časova za sutradan je predviđeno korišćenje slobodnog dana - navode u Ministarstvu, i dodaju da su svi pozvani vojni obveznici civilno služili vojni rok u domovima zdravlja i da su spremni za obavljanje predviđenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama.

Foto: Tanjug/AP

Inače, VMC Karaburma ima 100 kreveta, a Vojna bolnica u Petrovaradinu primaće pacijente sa akutnim respiratornim infekcijama. I ova ustanova ima kapacitet od oko stotinu kreveta.

Ko se ne odazove može i u zatvor

U Ministarstvu odbrane naglašavaju da će protiv onih koji se ne odazovu na poziv za radnu obavezu pokrenuti prekršajni ili krivični postupak. Novčana kazna za takav prekršaj iznosi, prema zakonu, od 10.000 do 50.000 dinara dok je zaprećena kazna zatvorom od dve do 15 godina zatvora.

- Lica koja su zaposlena i koja imaju dokaz da su radno angažovana potrebno je da se jave nadležnom teritorijalnom organu koji im je uputio poziv da bi se drugo lice rasporedilo u jedinice radne obaveze. Licima koja su pozvana i angažovana u jedinicama radne obaveze biće opravdan izostanak s posla - kažu u Ministarstvu odbrane.

Njihovo angažovanje podrazumeva pomoć oko opremanja zdravstvenih centara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Kostadin

pre 3 godine

Obavezno pozvati i penzionisana vojna lica koja nemaju navršenih 60 godina. Samo u BG i NS ih možete sakupiti oko 5.000.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Ministarstvo odbrane pozvalo je 60 građana koji su civilno služili vojsku na radnu obavezu od minimalno sedam dana u vojnozdravstvenim ustanovama u Beogradu i Novom Sadu, u kojima će biti smešteni oboleli od virusa korona. ODLIČNO! Ali, svi koji žive u Srbiji i odslužili civilni vojni rok a nisu pozvani u vojnozdravstvene ustanove koje se nalaze u Novom Sadu i u Beogradu, treba pozvati da u Nišu i u svim ostalim gradovima i u gradićima / varošicama pomognu ne samo lekarima, već i civilima - običnim građanima koji zbog svojih godina (više od 65) pomognu u kupovini i donošenju namirnica, u šetanju pasa, da preuzimaju njihove penzije i plaćaju račune...

Ja

pre 3 godine

Rece ti...koja nikome ne pomazes. Muka mi od vas koji niste nista teze od kasike digli, a prozivate druge.

Samosvesna građanka

pre 3 godine

Zašto ja koja sam u sedmoj deceniji života da pomežem nekom a mnogo mlađi od mene ništa ne rade?

Snezana

pre 3 godine

Gospođo ,Ja,tebe niko neće ni da zove,čitaj tekst lepo ili promeni naočate pre nego što komentarišeš

Ja

pre 3 godine

@Baba i Snezana gledajte serije i tracarite, to radite ceo zivot.

Snezana

pre 3 godine

Gospođo,Ja,ja možda i nisam nište digla i postigla u životu zbog takvih kao ti,ali jedno znam da su tebe samo služili a ti izvoljevala. Uostalom i bolje da gledam serije,nego da slušam gluposti o koroni . Sada su svi pametni,pa osnovno je da se peru ruke pre i posle upotrebe klozeta, pre jela,da se ne diše nekom zavrat ,da se ne unosi u lice kad pričaš sa nekim,da se ne ljubakaš sa svakim poznanikom koga sretneš,pa zar te osnovne stvari koje se uče deca čim stanu na noge neznate.Uostalom moj sin je služio vojsku,redovnu,sa puškom i kad zagusti i treba da se odazove zemlji kad je rat,a svi koji su se opredelili za civilnu vojsku,valjda znaju šta im je obaveza. Kad su raznosili poštu,kuvali kafe po preduzećima bilo im je lepo. Sada kad treba da pomomognu starijim sugrađanima teško im je,šta hoćete,drugi da pomaže i gine umesto njih a oni da mirno gledaju sa strane. Svi savesni građani trpe zbog šačice nekulturnih ,a ove kazne su male za one koji remete red i ugrožavaju živote svih nas. Uostalom jedna neutralna Švajcarska ima civilnu zaštitu i obavezu da se odazovu pozivu na vežbu,a svi oni koji neće dobijaju zabranu izlaska iz zemlje. Raspitaj se malo,ljudi poštuju zakone svoje zemlje a naši psuju i urlaju. Mi gospođo smo nekulturni i kasnimo 500 god za Evropom.Sve civilne obveznike,i u gradu i na selu pozvati da pomognu drzavi,vojci,lekarima,miliciji,crvenom krstu, bankama, ma svima gde treba.

Cc

pre 3 godine

Trenutna situacija u evropi nam govori koliko "kasnimo" za njima...Evropski turisti u zemljama jugoistočne Azije i njihovo ponasanje tamo nam takodje govori koliko "kasnimo" za njima...U nekim delovima teksta ste u pravu...Švajcarska se koliko toliko cini mi se brine o svojim gradjanima,pa zasto da se ne odazovu pozivu,dok Srbija poziva NEZAPOSLENE osobe koji su sluzili civilno.A zasto bi oni trebali da osecaju obavezu da se odazovu posle godina i godina partijskih zapošljavanja i mučnog osecaja na konkursima za posao u drzavnoj sluzbi gde vas gledaju ili sa podsmehom ili sa licemernim saosećanjem dok u dzepu drze tri ceduljice sa imenima kandidata koji ce biti primljeni po partijskoj direktivi.A jos je jadnije kada vas na tom konkursu jos i ispituju struku da bi konkurs delovao "Pravi" a jos tu struku ni sami ne znaju i samo se brukaju pitanjima.

vladimir

pre 3 godine

Svaka čast za ovo. I jesu menjali pelene po bolnicama dok smo mi ratovali.

Haha

pre 3 godine

Tebi stvarno nije dobro...Ko je ratovao dok su oni menjali pelene!?!?...

neko

pre 3 godine

Za ne odazivanje zatvorska kazna od 2-15 god.pa za ubistvo se dobije manja kazna nego za ne odazivanje na vojnu vezbu...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija