• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.04.2020

11:25

BOLEST JE NEPREDVIDIVA, VAŽNO JE DA BUDEMO SPREMNI! Kisić: To zvuči banalno, ali SPASAVA ŽIVOT!

Društvo

BOLEST JE NEPREDVIDIVA, VAŽNO JE DA BUDEMO SPREMNI! Kisić: To zvuči banalno, ali SPASAVA ŽIVOT!

Podeli vest

Mere poput uvođenja produženog policijskog časa potrebne su da bi se značajno smanjilo širenje koronavirusa, a efekti će moći da se vide za nedelju ili dve, izjavila je danas zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević.

"Ubeđena sam da je najveći broj građana razumeo ulogu i važnost svih mera, a efekti preduzetih mera, kao i produženog policijskog časa moći ćemo da vidimo za nedelju ili dve", rekla je Kisić Tepavčević za Tv Prva.

Ona je navela da su sadašnje brojke odraz preventivnih aktivnosti koje su sprovedene.

"Porast obolelih nije tako strmoglav i nagao kao u većini zemalja pet nedelja nakon ulaska virusa, a svaki dan je priča za sebe i svaki dan pokazuje koliko smo bili odgovorni", rekla je Kisić.

Dodala je da se najveći broj građana pridržava mera distanciranja, fizičke udaljenosti, ali da čak i oni koji se ponašaju odgovorno kad se nađu u društvu onih koji nisu tako savesni i misle da su zdravi mogu da obole.

Foto: printscreen

Kisić Tepavčević je navela da su infektivne klinike ovih dana imale dosta posla i imaće ih u narednom vremenskom periodu, ali da je važno da se razume koliko je važna uloga svakog pojedinca.

Kazala je i da je nezahvalno davati bilo kakva predviđanja kako će se dalje situacija odvijati, ali je dodala da iskustva iz Kine pokazuje da rigorozne mere daju rezultate.

Ona je ponovila da je važno da budemo spremni za svaki mogući scenario jer je bolest nepredvidiva, ali da se nada da će toplo vreme uticati da se cirkulacija virusa smanji.

Ima zdravstvenih ustanova u kojima je određen broj radnika oboleo, napomenula je Kisić Tepavčević, među njima je i GAK „Narodni front“, ali je dodala da su svi lekari koji su nosioci virusa izlovani kako se bolest ne bi prenela na ostale kolege i pacijente.

"Najvažnije da se ponašamo tako kao da je svako od nas potencijalni nosilac zaraze i da udružimo snage, ali se udaljimo na fizički bezbednu razdaljinu. To zvuči banalno, ali spasava život", rekla je Kisić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!
Fudbal

Englezi od gotovog napravili veresiju! Nemci trljaju ruke!

Kao što je već poznato, od naredne sezone Liga šampiona igraće se po novom formatu. Jedan od noviteta biće taj da će dve najuspešnije zemlje po koeficijentu dobiti dodatno, peto mesto u elitnom takmičenju! Iako je delovalo da je to pitanje rešeno, brodolom engleskih klubova u završnici evrokupova gotovo izvesno, doneće veliki preokret u korist nemačke Bundeslige!

18.04.2024

15:38

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija