• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

06.04.2020

07:00

DOKTOR SAMARDŽIĆ OTKRIVA VAŽNU STVAR O VITAMINU C! Nikako ne smete da PREĐETE OVU GRANICU U KOLIČINI JER VAM ONDA VIŠE ŠTETI NEGO KORISTI, EVO I ZAŠTO

Društvo

DOKTOR SAMARDŽIĆ OTKRIVA VAŽNU STVAR O VITAMINU C! Nikako ne smete da PREĐETE OVU GRANICU U KOLIČINI JER VAM ONDA VIŠE ŠTETI NEGO KORISTI, EVO I ZAŠTO

Podeli vest

Šta deluje protiv korone, šta da uzimamo kako bi ojačali imunitet, šta se sme, a šta ne, pitanja su koja muče mnoge.

Priča se o lekovima, pa se tako govori da ibuprofen šteti, a da je paracetamol koristan. Koliko su ove tvrdnje istinite ili ne, govori  docent doktor Janko Samardžić, specijalista kliničke farmakologije.


-Inicijalno smo dobijali rezultate da ibuprofen može da pogorša kliničku sliku kada je reč o lečenju koronavirusa ali da  kasnija ispitivanja to nisu potvrdila. Konačno, Evropska agencija za lekove je izdala saopštenje gde se navodi da ibuprofen se ne može povezati sa pogoršanjem kliničke slike kod pacijenata sa koronom. Ono što je svakako tačno jeste da je paracetamol lek prvog izbora u lečenju ove infekcije, to blag analgetik i blag antipiretik što znači da snižava temperaturu, utiče na blaže bolove i to je prva linija kada je ova infekcija u pitanju - rekao je on.

Foto: Pixabay

 


Govoreći o drugim lekovima, kao što su lekovi za malariju, sidu, ebolu, on je rekao da je ovo jedan novi virus i da su zbog toga svi zaključci podložni promeni.
- Ne možemo sa sigurnošću da govorimo o učinku nekog leka na koronu, ali ono za šta za sada postoji saglasnosti je hlorikin i hidroskihlorokin koji se koriste u terapiji protiv malarije i imaju izvesni pozitivan učinak, ali samo deo kliničkog lečenja i kod teške kliničke slike. Nikako kao prevencija, apsolutno ne - naglasio je doktor Samardžić i dodao da se još čekaju podaci o učinku lekova za ebolu, dok sve više podataka ukazuje da lekovi za HIV ne deluju na koronu.
Jedini lek koji imamo za grip, poznat pod imenom tamiflu ne može biti efikasan u ovoj situaciji, naglašava on. 
Vitaminska i suplementska terapija, sa druge strane, pomaže.

- Kada govorimo o vitaminu C, postoji njegova primena u preventive i terapijske svrhe. Preventivno, to su oralni preparati i u normalnim uslovima, nama je potrebno oko 80 miligrama vitamina C. U slučaju epidemija, mi znamo da treba povećati na 300-500 miligrama i to sve prevencija. Sve preko 500 miligrama, nrp. 1 ili 2 grama, nije dobro jer ono što mi zovemo bioraspoloživost, tj procenat koji dospe u našu cirkulaciju se drastično smanjuje, do 500 mg dospeva u cirkulaciju, i to je ta doza koju uzmete, ona deluje, dakle što više uzimate manje deluje - objasnio je on i dodao da se 1 ili 2 grama primenjuje kroz infuziju i to je lek, i njegova terapijska primena.
- Tu je i vitamin D i on je u sklopu terapijskog algoritma a od minerala cink koji je pokazao delotvornost kod gripa pa se veruje da će i ovde - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 4 godine

Hvala doktore, to mi je poznato još iz osnovne škole.

milan

pre 4 godine

A sto onda postoje tablete vitamina C od 1g ako su te doze preporucene samo za intravensku primenu!?

Samosvesna građanka

pre 4 godine

U tekstu nema ni reči o tome koliku prosečnu količinu vitamina C ima sok isceđen iz limuna prosečne veličine.

vladimir

pre 4 godine

Sve se odnosi na mg/100 grama navedenih namirnica. Jedan limun ima oko 53 mg vitamina C. Crvena paprika sveža ima oko 139 mg . Peršunov list ima 166 mg . Šipak (šipurak) ima 1025 mg . Ren 114 mg . Kelj ima 105 mg. Acerola trešnja ima skoro 1800mg. Mirođija ima 93 mg. Karfiol 70 mg. Pomorandža 51 mg. Kupus crveni 50 mg. Spanać 47 mg. Grejpfrut 45 mg. Jabuka 40 mg. Ribizla 35 mg. Malina 25 mg. .....Cvekla 10 mg. Ove namirnice se odnose na sadržaj vitamina " C" imaju one i drugih dragocenih sastojaka. Organizam najbolje usvaja vitamine iz voća i povrća. Kad je limun u pitanju najbolja bio raspoloživost je ako se iscedi sok iz limuna i doda sode bikarbone ( na 1litar soka limuna ide 43 grama bikarbone, farmaceutske ) Time smo dobili veću bio raspoloživost preko 75% i nije kiselo. Običan vitamin C ,askrobinska kiselina ima bioraspoloživost oko 15 % . Najveću bio raspoloživost 95% ,kad je u pitanju vitamin C ima LIPOZOMALNI VITAMIN C. To je patentirana smeša natrijum askrobata i lecitina . Ima i kod nas da se kupi. Dovolno je piti dnevno 2x1 kafenu kaščicu (2 gr) , što sam i sam pio. Ako ptedozirate samo dobijete proliv, pa smanjite dozu. Vitamin C ima hemijsku szrukturu : 2- okso-L-treo-heksono-1,4-lakton-2,3-en-diol (askrobinska kiselina) Viramin D je takođe ključan za imunitet. Njega obezbeđuje 15' sunčanja dnevno. (Optimalna količina vitamina D je između 50 i 75 nanomolova/ litru.) Ako imate 30-50 sunčanje se ili dodajte hranom, Ispod 30pod hitno preduzeti akciju. Dopuna D3 vitamina sa 10000 IU . To obezbeđuje ovih 15' sunčanja. 1 miligram=1000 mikrograma. 10000 IU = 250 mikrograma vitamina D3. 250 mikrograma= 0,25 miligrama. Ovo su najnovija istraživanja. Jer manje doze neće pomoći. Od ostali vitamina za imunitet važni su i kompleks B , posebno cink (citrat), selen, magnezijum, jod , imunoglukan, imunoglobulin.....Pošto ja nisam doktor ovo su samo informacije.,, A ne mogu više da kucam na telefonu. Pa u zdravlje. Slušajmo stručnjake i biće dobro.

vladimir

pre 4 godine

Kako mi tekst nije objavljen (ponoviću za Samosvesnu građanku@ ) . 100gr / limuna ima 53 mg vitamina C. Šipurak ima 1025 mg. Sveža paprika 139, peršun list 166, jabuka 40 mg , .....Trešnja Acerola 1800 mg....itd.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija