• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ - M. DAKIĆ

06.04.2020

23:30

PUTINOVI SPECIJALCI PROTIV 'NEVIDLJIVOG NEPRIJATELJA! Rusi ubijaju koronavirus širom Srbije!

Društvo

PUTINOVI SPECIJALCI PROTIV 'NEVIDLJIVOG NEPRIJATELJA! Rusi ubijaju koronavirus širom Srbije!

Podeli vest

Ruski vojni stručnjaci sa specijalnim vozilima i aparatima dezinfikovali porodilište 'Narodni front' i KBC 'Dragiša Mišović' u Beogradu * Već danas kreću ka ostalim žarištima zaraze u zemlji

Specijalni vojni interventni tim koji je iz Rusije upućen da pomogne Srbiji u borbi protiv koronavirusa započeo je juče obračun sa 'nevidljivim neprijateljem'.

Putinovi specijalci iz ABHO jedinica (trupe za otklanjanje atomske, nuklearne, radiološko-biološke i hemijske opasnosti) dezinfikovali su juče porodilište 'Narodni front' i KBC 'Dragiša Mišović' u Beogradu, gde su smešteni i pacijenti oboleli od virusa kovid-19.

Zaštićene mame i bebe

Unapred smo dobili uputstva za pripremu. Mame i bebe smo premeštali iz sobe u sobu. Kada se prostor dezinfikuje, čeka se sat vremena i potom mogu da se vrate...
Dr Svetlana Janković, 'Narodni front'

Samo u jednom danu Rusi su uspeli da dekontaminiraju više od 65.000 kvadratnih metara u prostorijama i na saobraćajnicama u okolini zdravstvenih ustanova. Oni su u Srbiju došli sa najmoćnijim sistemom za aerosolnu dezinfekciju, kompleksom 'Orlan'. Isti takav kompleks upućen je pre mesec dana i u Italiju, zemlju koja je najviše nastradala od koronavirusa.

Bolji od najboljih

Tim ruskih eksperata u GAK 'Narodni Front' stigao je oko 8.30 pod punom zaštitnom opremom. Dr Svetlana Janković, šef odseka akutne patologije trudnoće, koja je primila ruske specijalce, opisala je za Informer kako je izgledala njihova akcija.

- Unapred smo dobili uputstva šta treba da pripremimo pre dolaska vojnih ekipa za dezinfekciju. Sve pacijentkinje i bebe koje smo mogli otpustili smo kućama. Ostalo je znatno manje trudnica i beba kako bi se ovaj posao što bolje odradio. Naravno da stručnjaci iz Rusije nisu ulazili u njihove sobe već smo ih sporadično selili iz sobe u sobu. Uradi se dezinfekcija, sačeka se sat vremena, pa onda vratimo mame i bebe u sobu, pa onda idemo u sledeću. Sve prostorije smo dezinfikovali, čak i ulaz i dvorište bolničkog objekta - objasnila je dr Janković.

65.000

kvadrata ukupno
juče dezinfikovano

Kako Informer saznaje, 87 ruskih vojnih stručnjaka koji su stigli u petak podeljeno je u osam lekarskih timova, a svaki tim ima lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Tu su i eksperti ABHO struke za dezinfekciju kontaminiranih terena i objekata. Prema našim informacijama, dva medicinska tima ostaju u Beogradu, koji je i najžešće pogođen epidemijom kovida-19, a ostali su upućeni u Niš, Kragujevac, Kikindu, Novi Sad, Valjevo i Ćupriju. Ruski eksperti će, takođe, učestvovati u obuci srpskih lekara koji direktno rade sa pacijentima inficiranim koronavirusom, kao i u pružanju pomoći u organizaciji lečenja i karantina.

Dezinfikuju 90 kvadrata u minutu

Ruskim avionima u Srbiju je dopremljeno 16 jedinica vojne tehnike i specijalna sredstva koja se inače koriste u uslovima kada je neprijatelj upotrebio oružje za masovno uništenje.
SISTEM 'ORLAN' - u naoružanje ruske armije uveden 2015. godine. U stanju je da za jedan minut dekontaminira 90 kvadrata prostora.
Ovaj sistem je 2016. godine učestvovao u likvidaciji epidemije 'antraksa' u Jamalskom regionu. Namenjen je za efikasnu dezinfekciju različitih tipova vozila i zgrada. Njime upravlja posada od tri člana, a na sebi ima motore sa 'migova'. Čitav kompleks se nalazi na šasiji kamiona 'kamaz-53501'.

- U prvoj fazi ruski lekarski timovi vrše analizu epidemiološkog stanja i konsultacije sa svojim srpskim kolegama radi detaljnog upoznavanja sa zdravstvenom situacijom, a uskoro će početi i neposredno da pružaju medicinsku pomoć obolelima - objašnjavaju u Ministarstvu odbrane Srbije.
Važna pomoć

Ambasador naše zemlje u Rusiji Miroslav Lazanski kaže da je pomoć Srbiji glavna tema u ruskim medijima.

- Podatak da je na Batajnicu sleteo i glavni komandant ruskih ABHO trupa govori o kakvoj snažnoj pomoći je reč. Veoma je važno što stručnjaci koji su stigli u Srbiju već imaju velikog iskustva sa koronavirusom u Italiji, što će u znatnoj meri pomoći u borbi protiv ove zaraze u našoj zemlji - ocenjuje Lazanski.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija