• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Prva

06.04.2020

10:37

U INSTITUTU DEDINJE ZARAŽENO 67 RADNIKA i 14 PACIJENATA! Bojić: Dobili smo poražavajuće rezultate testa! OPERISANI PACIJENTI NISU IMALI SIMPTOME, A BILI ZARAŽENI

Društvo

U INSTITUTU DEDINJE ZARAŽENO 67 RADNIKA i 14 PACIJENATA! Bojić: Dobili smo poražavajuće rezultate testa! OPERISANI PACIJENTI NISU IMALI SIMPTOME, A BILI ZARAŽENI

Podeli vest

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Milovan Bojić uključio se u Jutarnji program Prve televizije i saopštio najnovije stanje u toj ustanovi.

"Prvo smo imali situaciju da su svi pacijenti bili bez ikakvih simptoma, dakle bez temperature, normalnu krvnu sliku, rendgen pluća. Bez ikakvih simptoma prošli su našu pripremu, krenuli na intervenciju, a onda posle 3-4 dana krenula je temperatura. Te temperature su uobičajna stvar i znali smo sa njima da se nosimo, koje imaju i druge uzorke. Iz predostrožnosti smo ih testirali na koronavirus i on je bio pozitivan", istakao je Bojić.

Kako je dalje naveo, to im je bio znak za uzbunu, da te pacijente hitno evakuišu u korona bolnice, a da se potom testiraju i svi zaposleni i pacijenti.

Foto: Printscreen

"Dobili smo porazne rezultate, sinoć i juče dobili smo od 250 testova, 67 zaposlenih je pozitivno i 14 pacijenata. To znači da su pacijenti bez simptoma dolazili na institut i mi smo ih operisali, sa uobičajnom zaštitom, ali kao korona negativne, a zapravo su bili pozitivni", objašnjava Bojić.

Najpre su to bili anesteziolozi, hiruruzi i radnici intenzivne nege, tako se i širila infekcija.

"Kako bismo izbegli onaj scenario koji se dešavao u italijanskim bolnicama, uspeli smo da presečemo taj začarani krug širenja zaraze. Od 67 zaposlenih, 11 su lekari, ostalo su medicinske sestre i pomoćni radnici u zdravstvu. Od njih 67, 61 nema simptome, ostali imaju blage slike. Kovid pacijente nismo mogli da uputimo u kovid bolnice jer nije bilo mesta. Testirali smo i pacijente koji su čekali neku intervenciju i od njih 17 našli smo 5 pozitvnih, time smo potvrdili da ulaze pacijenti potpuno spremni za zahvate, ali su zaraženi i to bez simtpoma. Taj lanac moramo zaustaviti", upozorava direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

Foto: Printscreen

Insitut ima 724 zaposlena, to je moćna organizacija i kaže da su se spremili i za ovakav scenario.

"Zato je važno da testiramo sve zaposlene da presečemo taj lanac. Imamo još radnika da nastavimo normalan proces rada, ali moramo imati zaštitnu opremu kao da su pacijenti zaraženi i da ako je to moguće da testiramo one koje ulaze za neophodnu intervenciju. Verujem da smo presekli lanac koji je pretio da se fatalno završi. Želim još jednom da čestitam svim lekarima jer su oni pravi heroji", dodao je Bojić.

Savetuje pacijentima da ne kreću ka Institutu, da se pre svega telefonski konsultuju, da koliko je to moguće se odlože intervencije, barem za ove dve nedelje koliko se infekcija ne može kontrolisati. Sada se više ne može pratiti lanac zaraze, to se otrglo kontroli, samo prekid kontakata je rešenje. Zato je naš apel da ostanu kod kuće.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica

pre 4 godine

Ali stvarno , u vreme pandemije, vi primate pacijente za program / operaciju/ bez da ih testirate. Mozga bez. U zdravlje.

ime

pre 4 godine

Operacija mi je zakazana još pre godinu dana u Kliničkom centru u Bgd, ne znam da li će biti obavljena, ali je neophodno da se svaki pacijent koji ulazi u svaku bolnicu u Srbiji prethodno testira na koronu!!!!! Bez testiranja nema ulaska u bolnicu!!!! Žao mi je lekara, medicinskog osoblja, pacijenta, svih...

Coa

pre 4 godine

Mozda bi trebali da se svi malo vise pridrzavaju higijene i nosenje maski i rukavica, non-stop!

Dragan

pre 4 godine

Apsolutna neodgovornost. Ne znam šta će Bojić da kaže u cilju odbrane ali ovo nije seoska ambulanta i za njega je bolje da malo manje vremena provodi na tv a da se više posveti poslu, bar za vreme pandemije.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija