• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - A. C.

07.04.2020

23:45 >> 06:57

LEKARI PRIMETILI DA JE KREVET DOKTORA RAKIĆA PRAZAN Odmah su pozvali policiju i nastao je SLUČAJ O KOM BRUJI SRBIJA

Društvo

LEKARI PRIMETILI DA JE KREVET DOKTORA RAKIĆA PRAZAN Odmah su pozvali policiju i nastao je SLUČAJ O KOM BRUJI SRBIJA

Podeli vest

Poznatog neurohirurga, profesora dr Miodraga Rakića (63) policija pronašla ispred kuće i sprovela ga na lečenje u KBC "Dr Dragiša Mišović". Preti mu tri godine zatvora i novčana kazna

Vrhunski neurohirurg, profesor dr Miodrag Rakić (63) pobegao je u četvrtak uveče sa Infektivne klinike KCS, gde su ustanovili da je zaražen koronavirusom.

Zbog skandaloznog poteza koji ne priliči jednom lekaru morala je da reaguje i policija, koja je pronašla dr Rakića ispred njegove kuće i sprovela ga na dalje lečenje u KBC "Dr Dragiša Mišović". Slučaj je predat i Tužilaštvu, a nakon okončanja istrage akademik bi mogao da bude kažnjen sa 150.000 dinara, ali i da završi u zatvoru tri godine zbog kršenja naredbi o vanrednom stanju.

Preti mu i oduzimanje licence?

Predsednik Lekarske komore Srbije Milan Dinić kaže za Informer da je prerano prognozirati kakve će posledice snositi dr Miodrag Rakić zbog svog postupanja.

- Mi ćemo reagovati ako se protiv dr Rakića podnese tužba, jer će tada imati dužnost da reaguje i naš Sud časti. Moraće da se saslušaju i dr Miodrag Rakić i lekari sa Klinike, da se uzmu svi detalji policijske istrage. Prema Zakonu i shodno presudi, što se Komore tiče, on bi mogao da dobije ili direktnu ili javnu opomenu, oduzimanje licence za rad na određeni vremenski period ili oduzimanje dozvole do pet godina - rekao nam je Dinić.

Prema navodima izvora iz bolnice, dr Rakić je napustio Kliniku bez javljanja dežurnom lekaru, sa upalom pluća.

- U četvrtak oko 20 časova jedan lekar sa Infektivne primetio je da dr Miodraga Rakića nema u bolničkoj postelji. Taj lekar je zatražio od medicinskog osoblja da proveri gde je pacijent, međutim, kako ga niko nije pronašao na celom odeljenju, o tome je obaveštena policija. Profesor Rakić je pronađen tek u petak ujutru, napolju ispred svoje kuće, a kao razlog samovoljnog odlaska iz bolnice naveo je potrebu da bude smešten u KBC "Dr Dragiša Mišović". Njega je policija, po dužnosti u ovakvim situacijama, privela i ispratila do bolnice. O celoj situaciji obavešteno je i Tužilaštvo, koje će pokrenuti postupak. Doktor Rakić trenutno se nalazi u KBC "Dr Dragiša Mišović", nije životno ugrožen, ali ima teži oblik virusa sa upalom pluća - ispričao nam je naš izvor.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti dr Goran Stevanović potvrdio je da je dr Miodrag Rakić, oboleo od virusa, samovoljno napustio tu bolnicu. Prema njegovim rečima, Klinika je postupila po zakonu i odmah njegov nestanak prijavila policiji.

- Kada se neko smesti u bolnicu, lekari preuzimaju brigu o njemu. Kada neko ode iz bolnice bez otpusne liste, mi prijavljujemo policiji. Akademik Rakić nam je do sada jedini pacijent oboleo od virusa korona koji je napustio bolnicu - istakao je dr Stevanović, i dodao:

Za kršenje izolacije kazna do tri godine robije, ako neko neko umre, 12 godina

Prema Krivičnom zakoniku, svako ko prekrši izolaciju ili, u ovom slučaju kao doktor Miodrag Rakić, pobegne iz bolnice, kažnjava se kaznom do tri godine zatvora. Međutim, ova kazna je predviđena samo ukoliko onaj ko je prekršio izolaciju nikome ne naškodi. Prema članu 259. Krivičnog zakonika, osobi koja prekrši samoizolaciju i ugrozi nečije zdravlje može se odrediti kazna od jedne do osam godina, a ako posledica toga bude smrt, kazna će biti od dve do 12 godina. To u konkretnom slučaju doktora Miodraga Rakića znači da ukoliko je slučajno tokom svog bekstva iz bolnice nekoga zarazio, može da dobije do osam godina zatvora, a ukoliko taj neko umre, čak 12 godina "iza rešetaka".

 

- Zakonom je zagarantovano da pacijent ima pravo da bira instituciju u kojoj će da se leči, "shodno njenim kapacitetima", ali ne u ovakvim situacijama. U okolnostima kada imate veliki priliv bolesnika i kada bolest napreduje, velika je neodgovornost menjati bolnicu, pre svega prema samom sebi, a onda i prema drugima - naglasio je direktor Infektivne klinike.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova saznali smo da su kontaktirali s tužiocem i poslali kompletan izveštaj.

- Osobu koja je napustila Infektivnu kliniku pronašli smo i vratili u bolnicu na lečenje jer je pozitivna na koronavirus. Bili smo u kontaktu sa tužiocem i on nam je rekao da dostavimo kompletan izveštaj, što smo i učinili. Pretpostavljamo da zbog vikenda taj izveštaj još nije stigao poštom u Tužilaštvo - rekao nam je naš dobro obavešteni izvor iz MUP-a.

Kako smo saznali u Tužilaštvu, protiv doktora Rakića biće podneta prekršajna prijava, a kada bude dostavljen kompletan izveštaj iz policije, razmotriće se da li ima krivične odgovornosti.

Rakić: Nisam pobegao!

Doktor Miodrag Rakić smatra da se bez razloga pravi fama i da je imao nameru da obavesti sve nadležne.

- Ja nigde ne bežim. O svom mišljenju i namerama prvo sam obavestio sve relevantne, što u direktnom razgovoru, što telefonski. A na onakve bljuvotine da sam pobegao iz bolnice, u ovom momentu, ne bih odgovarao - rekao je dr Rakić, ne želeći da dalje objašnjava šta se desilo.

 

 

- Budući da je čovek zaražen koronavirusom, nismo hteli da izričemo meru pritvora, već je vraćen u bolnicu. Zbog onoga što je učinio protiv njega će biti podneta prekršajna prijava. Kada nam bude dostavljen kompletan izveštaj iz policije, procenićemo da li ima i krivične odgovornosti - kažu u Tužilaštvu.

Dr Ristić: Lekari treba da služe za primer

Poznati kardiohirurg, profesor dr Miljko Ristić objašnjava da lekari služe kao primer odgovornosti i ponašanja, ali da i oni imaju pravo da se razbole i uplaše!

- Ne treba sada svi da slede ovakvo postupanje niti bi dr Rakić to želeo. On je naš odličan stručnjak i sjajan čovek, ali verovatno je bolest uticala na takvu odluku. I lekari imaju pravo da se razbole i da reaguju kao svi ljudi. Niko ne očekuje da se zarazi ovim virusom i teško je da se prihvati, naročito ako se i to malo zakomplikuje. U takvim situacijama se javi i strah, koji za posledice ima ponekad i neprimerene reakcije. Svakako Miodrag najbolje zna zašto je to uradio i kako je sve bilo - kaže prof. dr Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bane

pre 3 godine

Najstroži mogući zatvor. Zar priznati lekar tako da postupi? Akademik? I pravda se lažima. Jako loš čovek a, njegovo ponašanje je medicinski terorizam. Ko zna koga je zarazio svojom glupošću.

Fikus

pre 3 godine

Kaže da se dogovorio a lekari ga tražili po celoj bolnici i morali da obaveste policiju koja ga nađe na ulici. Možda jeste vrstan stručnjak ali je kao čovek pokazao da je bahat i samoživi bednik. Zamislite kad bi svaki pacijent zaražen virusom, u vreme globalne pandemije, samovoljno odlučivao gde i u kojoj bolnici hoće da bude i bežao iz bolničkog kreveta? Jadno ...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59