• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

07.04.2020

16:24

BIOLOG BEOGRADSKOG ZOO-VRTA UPOZORAVA! Virus je mutirao, ljubimci MOGU da se zaraze koronom!

Društvo

BIOLOG BEOGRADSKOG ZOO-VRTA UPOZORAVA! Virus je mutirao, ljubimci MOGU da se zaraze koronom!

Podeli vest

Sve ovo sa COVID-19 je mutacija i očigledne indikacije su da mačke i psi mogu da dobiju virus od ljudi, zbog čega je neophodno da vodimo dodatno računa i o ljubimcima, kaže biolog Beo zoo vrta Kristijan Ovari.

"Moramo da razumemo, da su korona virusi jedna velika grupa. Postoji mačeći zarazni peritonitis (FIP) koji spada u tu grupu virusa i to dobro znaju vlasnici mačaka, koje jesu podložne ovoj grupi virusa. Sve ovo sa COVID-19 je nova situacija i svima nama je pođednako novo, ali mačke i psi mogu da dobiju viruse od ljudi", objasnjava on.

Kako bi zaštitili svoje ljubimce, kako kaže, vlasnici treba da budu na distanci prema psima i mačkama jednako kako su na distanci s drugim ljudima.

Foto: Pixabay

"Kad ih mazimo, pa i ljubimo, onda je tu razmena telesnih tečnosti veoma intezivna i to je veoma opasno bez obzira da li se radi o drugoj osobi ili životinji. Stoga i naši kućni ljubimci moraju isto tako da budu distancirani od nas. Moramo da vodimo računa da imaju svoje zdelice, način na koji im pripremamo hranu, da operemo sve za njima i za sobom. Kontakt da svedemo na nešto razumljivo. Naravno imam psa i znam da on ne može da razume da ja njega ne želim da češkam ili mazim, ali to znači da mu neću dozvoliti da me liže jer je to u njegovom interesu. Isto tako ću da operem ruke pre, ne samo nakon igre", rekao je Ovari.

Ovo je trenutak, kako kaže, gde vlasnici moraju da budu odgovorni, odnosno jedan korak napred i da povedu malo više računa o svim životinjama kojima je u ovim kriznim vremenima potrebno.

Foto: Pixabay

"To je teško pojmiti u trenucima kada su ljudski životi ugroženi, ali biti human i čovek znači razmišljati o svima", dodaje biolog Kristijan Ovari.

Nakon tigra koji je zaražen koronom od čoveka u zoološkom vrtu u Njujorku, Ovari kaže da ovaj "mutant od virusa ne samo što prelazi sa čoveka na čoveka, već i sa čoveka na životinju".

Kako navodi, postoje vidovi virusa koji napadaju svinje i piliće i dosta je to bio predmet isključivo veterine, jer su to bile životinje koje su ispaštale.

"Ovo je prvi put da je nastala mutacija i da je prešlo na čoveka i zato treba svi da budemo obazrivi", zaključio je Ovari.

A kako izgleda Beogradski Zoo-vrt u danima vanrednog stanja pogledajte u galeriji ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mm

pre 4 godine

Pa to onda moze znaciti da i ljudi mogu da se zaraze od zivotinja... Zato pse ne treba vise voditi u setnju

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17