• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logicno/Informer

07.04.2020

22:45

(VIDEO) KAKO NAPRAVITI SUPER-MASKU PROTIV KORONE?! PRE SE TO UČILO NA "ODBRANI I ZAŠTITI"! Hajde da vas podsetimo, oni koji su SLUŽILI JNA, SETIĆE SE!

Društvo

(VIDEO) KAKO NAPRAVITI SUPER-MASKU PROTIV KORONE?! PRE SE TO UČILO NA "ODBRANI I ZAŠTITI"! Hajde da vas podsetimo, oni koji su SLUŽILI JNA, SETIĆE SE!

Podeli vest

Ovih dana smo čuli kako se zemlje utrkuju da nabave posebne, ali i obične maske za zaštitu od koronavirusa. Dobavljači i neke apoteke su u maloprodaji toliko digli cene da su mnogima nedostupne i najobičnije maske za jednokratnu upotrebu

E sad, odjednom se u Rusiji neko setio da je tokom Hladnog rata postojalo nešto što se u nas zvalo "Odbrana i zaštita" i masovne civilne vežbe "Ništa nas ne sme iznenaditi". S dolaskom "demokratije" su te prakse odbačene kao glupe, nepotrebne i relikti "paranoičnog komunističkog režima". E, ta "odbrana i zaštita" postojala je i u bivšoj Jugoslaviji, a ABH obuku su prolazili milioni Jugoslovena.

Civilna ABH obrana, za mlađe, reč je o atomsko-biološko-hemijskoj obrani, kako se tada zvala, je odbačena, a brigu o tome je preuzela vojska. Naravno, vojske zemalja su apsolutno nepripremljene za ovakve situacije, osim da obrane svoje i živote vojnog i političkog vrha zemlje, iako se ne zna od kojeg to "neprijatelja".

Od civilnih vežbi "Ništa nas ne sme iznenaditi" je ostala tema za satiru Ante Tomića i Rajka Grlića, koji su od toga napravili prilično gledanu komediju "Karaula".

Srećom, mnogi u Rusiji su shvatili da se ne možete štedeti na jednokratnoj robi i da sami možete šiti maske. Da, zaštitna svojstva neće biti ista kao na posebnim kliničkim maskama, ali su one koje su za kućnu izradu savetovale "sovjetski i JNA eksperti" više nego dobre.

Ne mogu se nazvati potpuno beskorisnim, jer omogućavaju minimalnu količinu "nečistog vazduha". Neće vam dati 100 odsto sigurnosti, ali šta činiti? Živimo u svetu u kojem apsolutna rešenja ne postoje.

(VIDEO) SRBIJO, GLEDAJ I UŽIVAJ, EVO ŠTA SU TI RUSI POSLALI! Ovako Pancir uništava neprijateljske ciljeve, TURCI SU OSTELI NJEGOVU MOĆ NA SVOJOJ KOŽI!

Budući da je sve novo već predstavljeno, kako se na internetu nije pojavio snimak, ako postoji, bivše jugoslavenske Civilne zaštite i organizacija koje su bile zadužene za civilne vojne vežbe, uključujući ABH obranu, predstavljamo vam kratki sovjetski film "Učinite to sami", kojeg je davne 1968. objavio Štab civilne zaštite SSSR-a, a 2020. ga je ponovno objavio kanal White Stone Mordor. 

Vrlo zanimljiv rad o tome kako osigurati maksimalnu zaštitu ne samo od bojnih otrova, već i hemijskih tvari i radioaktivnih čestica. Možda ćete s tim na glavi na ulici izgledati kao da ste na karnevalu, ali je uz pridržavanje socijalnog distanciranja zaštita gotovo u potpunosti zagarantovana. 

PEKING OSVOJIO JUŽNO KINESKO MORE, AMERI BRUTALNO IZBAČENI! Nosač aviona "Teodor Ruzvelt" pobegao zbog korone, NI "RONALD REGAN" NE SME U AKCIJU!

Za mlađe čitaoce, ako ih zanima, neka se kod roditelja raspitaju čime su nas to gnjavili u osnovnoj i srednjoj školi i u vremenima kada su mladići s navršenih 18 godina služili vojni rok, ako su u vojnom odseku bili dobre volje, ne dalje od 300 kilometara od kuće.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

ONO i DSZ, kako se zvao ovaj predmet, tj "Opštenarodna odbrana i civilna samozaštita" je ukinuta devedesetih, u vreme Slobe. To je takođe vreme kada su "paranočna" skloništa iz vremena Tita ustupljena privatnim firmicama za magacine i skladišta pa smo se 99-te godine čudili gde je ulaz u sklonište tj. šta je ko zazidao, spojio sa gornjim spratom i kojom je robom napunnjeno sklonište.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija