• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

08.04.2020

07:11

SVE JE POČELO 17. FEBRUARA POVRATKOM SA KRUZERA Ovaj grad je novo žarište korone u Srbiji, prva žrtva bio ARHITEKTA (41)

Društvo

SVE JE POČELO 17. FEBRUARA POVRATKOM SA KRUZERA Ovaj grad je novo žarište korone u Srbiji, prva žrtva bio ARHITEKTA (41)

Podeli vest

U Srbiji još jedan grad preti da postane novo žarište, a to je Kruševac.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, u gradu pod Bagdalom je do juče u 15.00 časova registrovano 55 slučajeva oboljevanja od korona virusa, a više zaraženih imali su samo Beograd, Niš, Novi Sad, Ćuprija i Valjevo.

Međutim, ako bi se gledao prosečan broj obolelih u odnosu na broj stanovnika, dolazimo do podatka da je zaražen jedan od 1.180 Kruševljana. Lošiji statistički bilans imaju samo dva grada u Srbiji, i to u komšiluku - Ćuprija i Paraćin.

U Infektivnom odeljenju bolnice u Kruševcu hospitalizovana je 61 osoba, a u Rasinskom okrugu je prema informacijama Zavoda za javno zdravlje 88 njih pozitivno na korona virus. U samom Kruševcu je preko 1.000 osoba koje su doputovale iz inostranstva stavljeno pod nadzor, kao i 325 lica koja su imala kontakt sa obolelima. U samoizolaciji se nalazi 2.000 osoba, a u ponedeljak su tri upućene na dalje lečenje u KC Niš.

Ali, kako je buknula korona u Kruševcu i okolini? Nulti pacijent u ovom gradu registrovan je pre dve nedelje. Reč je o mladiću starom 32 godine, koji se vratio sa kruzera 17. februara, posle šest meseci boravka van Srbije, ali on nije imao nikakve zdravstvene probleme. Temperaturu je dobio šest dana kasnije, piše Blic.

Dan nakon što se pojavio nulti pacijent, tačnije 23. marta, stigla je potvrda za još pet osoba. Za neke se sumnja da su zaradili virus boravkom u inostranstvu za potrebe angažmana firmi u kojima su radili, dok su drugi bili na rođendanskoj proslavi.

Foto: R.B.

 

Prvi pacijent koji je umro od COVID-19 u Kruševcu bio je 41-godišnji arhitekta. Preminuli Kruševljanin Đ.B. bio je među četiri pacijenta kojima je u kruševačkoj Opštoj bolnici potvrđen virus još 23. marta. Posle devet dana, umro je u KC Niš.

Gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović najavila je da se oprema i sportska hala u tom gradu, kapaciteta 150 kreveta, u koju će biti smešteni pacijenti sa najlakšom kliničkom slikom. Hala će biti pripremljena krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

U poslednja dva dana, zabeleženo je ukupno pet smrtnih slučajeva u Rasinskom okrugu, koji se dovodi u vezu sa KOVID-19, tri iz Kruševca, po jedan iz Ćićevca i Varvarina. Od 30. marta pa do danas, ukupno je u Rasinskom okrugu umrlo devetoro ljudi.

Preminuo omiljeni doktor iz Varvarina

Doktor M.V. iz Varvarina, kod koga je potvrđen virus korona pre dve nedelje, preminuo je danas na klinici u Nišu. Važio je za vrhunskog stručnjaka, a u rodnom kraju gde je godinama nakon završenog Medicinskog faulteta u Nišu, imao privatnu praksu, bio je mnogima omiljeni lekar.

- Strašno nam je žao zbog kolege, to je veliki gubitak za ceo kraj, svi smo potreseni, bio je veliki čovek, veliki doktor - kaže jedan od kolega iz DZ u Varvarinu koji je posle Kruševca, najpogođeniji u okrugu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija